Intervju med Natalia Nikoronova

«Instruks for attentat mot president Sakhartsjenko, 31/8-18, kom fra Kiev».Natalia Nikoronova (NaN), utenriksminister i den internasjonalt ikke anerkjente folkerepublikken Donetsk (FRD) anklager Ukraina for attentatet i intervju med Martin Dolzer (MD), Junge Welt, Berlin.


MD: Dere har nye opplysninger om attentatet mot president i FRD, Olexandr Sakhartsjenko, 31/8-2018,. Kan dere skissere kort hva de innebærer?
NaN: Attentatet ble utført på instruks fra SBU, Ukrainas hemmelige tjenester. Etter grundig etterforskning i 2-3 uker vet vi nøyaktig at instruktørene er i SBUs kontraspionasje.
Noen av deover hundretusen på vei til begravelses-seremoni for Oleksander Sakhartsjenko i Donetsk, 2/9-2018. Foto: Alexander Yermochenko/AP.
MD: Hvordan kom Donetsk-myndighetene fram til det?


NaN: De klarte å identifisere og arrestere en SBU-agent. I forhør kom det fram at det var gitt instruks fra Kiev om å gjennomføre attentatet mot president Sakhartsjenko.
MD: I det som til nå er offentliggjort, er det snakk om bruk av en spesiell teknologi ved dette attentatet. Hva menes med det?
NaN: Eksperter har analysert bomben, såvel tenningsmekanisme som sprengstoff. Da ble det slått fast at det er brukt moderne teknologi, som ikke Kiev-regimet vanligvis disponerer, men derimot vestlige stater. Vi kan derfor anta at Vestens e-tjenester i det minste har vært positive til attentatet ved å formidle den nye teknologien.
MD: Hvordan reagerte innbyggerne i Donetsk på attentatet?
NaN: Det var et sjokk for alle i folkerepublikken vår. Ingen var forberedt på at noe sånt kunne skje. Olexander Sakhartsjenko var svært populær. Folk satte pris på hans jordnære stil, og det var en enorm deltakelse i begravelsen, med over 100 000 mennesker på gatene i Donetsk.


MD: Sakhartsjenko var en av dem som skrev under Minsk-avtalen, som skulle sette i gang en fredelig prosess mellom Kiev-regimet og «folkerepublikkene» Lugansk og Donetsk. Hvilke følger har drapet for de videre forhandlingene innen «Minsk II»-rammen?
NaN: Ja, Sakhartsjenko var initiativtaker for fred, men ble likevel myrdet av den ene signatur-makta, Ukraina, med terror. Dermed viser Kiev tydelig hvor lite regimet føler seg bundet til fredsavtalene. Allerede kort etter at undertegnelses-seremonien merket vi klart at de egentlig ikke ville følge opp. Vedvarende beskytningen av sivile med artilleri og andre forbrytelser fra væpnete og delvis fascistiske grupper ble ikke stanset. Likevel vil vi fortsatt følge opp Minsk-avtalene for å få en fredelig konfliktløsning. Dessuten vil vi stå på at Ukraina må følger opp alle punktene i Minsk II-avtalen.
MD: Hva venter dere av de vestlige land?


NaN: Vi håper press på Kiev fører til at stans i aggressiviteten. Det gjelder også aggresjonen mot folkerepublikken Lugansk. Det er ingen hemmelighet at vestlige land har stor innflytelse på Kiev. Nettopp Tyskland bør opptre i tråd med sin rolle som signatarmakt. Det ble uttalt fra en regjeringskonferanse i Berlin, 5/9-18, at »Tyskland tar ansvar for fredsprosessen framover, i Normandie-format», (dvs de 4 landene; Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina, der også representanter fra de to utbryter-republikkene var tilstede, uformelt. Møtene startet under 70-årsdagen for invasjonen i Normandie i juni 2014, PLL).
Disse ordene fra Berlin må følges opp av handling. Tyskland kan i alle fall ikke ha interesse av å støtte en regjering i Kiev, som neglisjerer freden. Kanskje gjør dette det også forståelig hvorfor vi streber etter uavhengighet. Vi er takknemlig for all støtte fra regjeringer og vanlige mennesker i utlandet som går inn for fred og rettferdighet.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering