”Glemte” krigshelter løftes nå fram i viktig bok

Sannheten kommer alltid for en dag, selv om krigshistoriens mange fortielser fortsatt fungerer meget effektivt i Norge

 

(Nr 19 - 2010) Boken med tittelen ”Frihetskampen i Norge- og historikerne som sviktet” kom nesten ubemerket ut på vårparten, 9. april i år.

 

 

Forfatteren er historieprofessor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger, (han er forøvrig ikke akkurat kjent som en historiker som i tidligere tider har utmerket seg med for mye ros av kommunister rent generelt, selv om han for noen år tilbake skrev en meget brukbar biografi om Peder Furubotn og hans krigsinnsats!) I denne boka er det imidlertid en ganske annen holdning, og et mye mere objektivt bilde og historisk sannhet om kommunistenes motstand under okkupasjonen av Norge som kommer fra den samme Titlestad.

 

Kommunistenes motstandskamp startet meget tidlig

Flere år før folk som Max Manus, Jens Christian Hauge og Gunnar Sønsteby overhode startet sin motstandskamp, hadde allerede mange unge kvinner og menn tatt opp kampen anført av kommunisten og NKP lederen Peder Furubotn. Kommunistenes motstandskamp var meget omfattende. Man hadde allerede på 1930- tallet kommunisten Wollwebers sabotasjegruppe, (senere ledet av henholdsvis kommunistene Martin Hjelmen og Asbjørn Sunde) som drev effektiv sabotasje mot nazistenes krigsviktige skipstonnasje. Og fra 1940 den store kommunistiske Osvaldgruppa, (Sunde.) Samt Pellegruppa, (Ragnar Sollie.) Og ikke minst den viktige Nasjonalgarden og Sab.org. Pluss Thingstadgruppa og Wærdahlsgruppa for å nevne noen av de mange aktive NKP gruppene under krigen. Ingen politiske partier i Norge mistet så mange av sine ledere og medlemmer i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten som nettopp NKP. Titlestad påpeker også i denne boken at etter krigen sto Furubotn og kommunistenes motstandsarbeid i veien for det norske arbeiderpartiets mulighet til å skape en mytologi omkring sin egen helterolle i 1940. (Det var derfor viktig snarest mulig å få den kalde krigen i gang også i Norge, slik at man kunne mistenkeliggjøre NKP og alle norske kommunister for å inneha en usikker nasjonal holdning.)

 

Bevisst historieforfalskning

Historieprofessor Torgrim Titlestad mener at motstandsbevegelsens historie nå må skrives på nytt, frigjort fra den kalde krigen. I boken påviser Titlestad hvordan norsk krigshistorieskriving har vært preget av en sentrumsmodell og farget av den kalde krigen. Historien er blitt forfalsket ved fortielse og fusking med offentlige rettsdokumenter skriver Titlestad. (For oss kommunister er selvsagt ikke dette noen stor nyhet, men det er jo positivt og meget viktig at stadig flere norske historikere nå omsider tør å ta bladet fra munnen og si sannheten om hvilke uhumskheter som har foregått i offentlig regi!)

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering