OPERA TIL FOLKET

(Nr. 12 - 2011) Sjeldent har dette uttrykket vært mer dekkende enn ved operaoppsetninger på Fredriksten Festning i Halden.

AV TERJE BJØRLO
Det startet i 2005 med Aurora. To år senere ble Trubaduren satt opp. I 2009 hadde Opera Østfold satt opp Turandot. Alle oppsetningene har vært en stor suksess. Årets oppsetning Carmen ble spilt 9. 10. og 11. juni. Forestillingene spilles i friluft, med spillestart klokka 21.30 og ble avsluttet rett over midnatt. Nærmere 11 000 billetter var solgt til årets forestillinger, og forestillingene var utsolgt flere uker i forveien.
Carmen er skrevet av den italienske komponisten George Bizet. Carmen er Bizets mest kjente verk ,og er basert på romanen med samme tittel som er skrevet i 1846 av Prosper Mèrimèe. Operaen hadde premiere i Paris 3. mars 1875.

Historien om den enkle sigøynerpiken Carmen falt ikke i smak hos den øverste klassen i byen. Operaen ble karakterisert som en umoralsk og overfladisk fiasko. Bizet døde sommeren 1875, og fikk ikke oppleve at Carmen etter hvert ble en stor suksess. Carmen er i dag en av verdens mest spilte operastykker.

Terje Boye Hansen hadde den musikalske ledelse, og ledet et orkester sammensatt av musikere fra Det Norske Blåseensemble, Wermlands Opera Orkester og Oslofjord Kammerfilharmoni. Regissøren var Ronald Rørvik som har over 50 oppsetninger bak seg. Mezzosopranen Marianne E. Andersen var Carmen i oppsetningen. Med seg hadde hun mange dyktige solister, hvorav baryton Trond Halstein Moe vel er den mest kjente.

Kostymeproduksjonen var utført av elever ved Glemmen vgs. i Fredrikstad. Påkledere og maskører var fra samme skole. 215 personer ble kledd opp med i alt 592 kostymer. Det er brukt 2600 meter stoff, hvor 350 meter går til underskjørtene! Det var en mengde statister, dansere fra Halden Ballettskole, barnekor, operakor samt statister fra Risum vgs. musikk, dans og drama i Halden.

En operaoppsetning utendørs på Fredriksten Festning gir mulighet for kreativitet. Festningsmurene ble i forestillingen brukt til klatring og rappelering. I forestillingen ble det brukt både en gammel lastebil, en flott amerikaner, samt en gammel brannbil. Og vi opplevde bannere som sa ”Nei til tyrefekting” og ”La oksen leve”. Lyssettingen gjorde sitt til at forestillingen ble meget god.
Operaen består av fire akter. Mellom 1. og 2. akt var det en lengre pause med mulighet for kjøp av mat og drikke, noe mange benyttet seg av. Publikum var i alle aldersklasser, fra ungdom til eldre. Og jeg registrerte flere språk enn det norske blant publikum.

Det er bare å gratulere Opera Østfold med nok en flott forestilling. I 2013 settes Nabucco av Giuseppe Verdi opp på Fredriksten Festning. Det mest kjente herfra er vel Slavekoret. Da Slavekoret ble fremført på første sceneprøve på La Scala i Milano la scenearbeiderne fra seg alt verktøyet, lyttet beundrende til koret og brøyt så ut i spontan applaus. Jeg gleder meg allerede!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering