Fra utstillingen i Danmark Design. Over: En Sær festkjole. Under: Stolgalleriet
Fra utstillingen i Danmark Design. Over: En Sær festkjole. Under: Stolgalleriet

Vinterreise til København

Om vinteren er det ikke været og utepilsen som lokker i København. Det er surt og kaldt og det blåser ”nordavind fra alle kanter”. Nyhavn og Botanisk Have lokker på denne tiden, og slentring langs ”Strøget” er heller ikke særlig fristende.


I Bredgade 68 finner vi Designmuseum Danmark, som tidligere het Kunstindustrimuseet og som befinner seg i en rokokkobygning (fram til 1920-årene var Danmarks første offentlige sykehus), og det ligger bare 10-15 minutter til fots fra Nyhavn. Her er det permanente utstillinger av dansk design og aktuell brukskunst, men de fornyes stadig og er alltid oppdaterte. Her er det en utsøkt samling av de beste eksempler på bruksgjenstander fra det foregående århundret, især fra ”gullalderen ” fra 1950 -70, men også sære ting som kjolen på bildet. Hovedvekten er likevel lagt på danske stoler. Vi kjenner igjen den 3-benete stablestolen ”Myren” og flere andre stoler, som for eksempel ”Egget”. Det blir en morsom gjennomgang av dansk etterkrigs-formgivning som er mye lettere enn polstrede møbler fra før krigen. Det igjen får tilskuerne en flott innføring i gjennom en film om boligbygging etter krigen. Alt skulle være fleksibelt, smått og enkelt.


Museet befinner seg i enn barokkbygning fra 1700 tallet, det tidligere Kong Fredriks Hospital som ble omgjort til museum for nesten 100 år siden. Den er ikke ”liten og enkel”, men tvert imot en bygning som ble upraktisk som sykehus. Utstillingene er usøkte og en kan finne mer om dem på nettet (Designmuseum Danmark). Nå i vinter er det en veldig god og informerende utstilling om de ulike stilretningene omkring forrige århundreskifte: ”art novaux” i Frankrike, ”Jugendkunst” i Tyskland, ”Secession” i Østerrike, ”Liberty” i Italia og ”Art deco” i England og USA. Alt er med gode eksempler fra museets egne samlinger.
I København er det alltid mye å se på. Ta med noe kultur neste gang neste gang du har god tid i byen!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering