(3 - 2012)Norge er ingen etisk leder – pensjonsfondet, oljepolitikken, miljøpolitikk og våpeneksport gir løgnen til imagen, skriver Mark Curtis i Guardian 24. sept . 2009. Kan det europeiske venstre se mot Norge for å bevege de mektige nasjonene til å opptre moralsk i utlandet? Den «rød-grønne» koalisjonsregjeringen lovte da den ble valgt i 2005 å opptre som en «fredsnasjon», støtte en «mer demokratisk verdensorden» og menneskerettigheter. Etter gjenvalget i 2009 har den «rød-grønne» regjeringen – som fremdeles lever på sin gode image i utlandet – blitt hjemstedet til fire små skitne hemmeligheter.

Første bekymring gjelder regjeringens pensjonsfond, som investerer sine enorme oljeinntekter i mer enn 7500 selskaper i 46 land, verdt mer enn 2500 mrd. kr.
Fondet er betraktet av mange som en modell for etiske investeringer, men porteføljen likner mer en skitten liste over verdens verste selskaper, herunder mange olje-, gruve- og agrarforretningsselskaper kritisert for menneskerettighetsbrudd og miljøødeleggelser. Fondet investerer i et titalls skatteparadis og i mange israelske og andre selskaper beskyldt for å bidra til okkupasjonen av palestinske områder. Regjeringen har hittil kun fjernet en håndfull selskaper fra fondet på etisk grunnlag.

Oljepolitikken er enda verre. Norge er verdens tredje største olje og gass eksportør, og inntektene utgjør en tredjedel av regjeringens samlede inntekter. Statoil/Hydro med 67% statlig eierandel, opererer i flere land beskyldt for korrupsjon og skrekkelige menneskerettighetsbrudd, slike som Azerbaijan, Angola, Iran og Nigeria, og Irak.

På miljøsiden er Norges gode image også fjernt fra realitetene. Det stemmer at nesten all nasjonalt strømforbruk kommer fra vannkraft, og Norge var en av de første til å innføre CO2 skatt for å bekjempe global oppvarming i 1991. Men Norge med 0,1% av verdens befolkning står selv for 0,3% av gassutslippene, med olje eksporten 2% av utslippene. Norge skal bli karbon nøytral i 2050, bl.a. ved kjøp av karbon reduksjoner i andre land, ikke ved å redusere egne utslipp til null.

Norges våpeneksport – lite kjent i utlandet – er tredoblet siden 2000, og utgjør ca. 3,3 mrd. kr. Norske våpen ble brukt av USA og UK under invasjonen i Irak, og manglende kontroll i Oslo gjorde at norske raketter og høyeksplosiver ble solgt til USA, videresolgt til Israel og brukt i de okkuperte palestinske områdene.

Norge har tapt sin etiske nisje. Selv med stort bidragsprogram og sterk støtte til FN, er landet med i klubben av rike nasjoner som utbytter planeten til egen fordel.
Ledemotivet for dets uetiske politikk er den manglende vilje og evne til å regulere selskapene innen olje, våpen og finans. Uten at regjeringer gjør dette vil håpet om en etisk utenrikspolitikk forbli en illusjon.
NKP er glad for at også Guardian kjenner Norges plass i imperialismen!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering