Skribenten Sam Vaknin har en fascinerende artikkel på Indymedias web-side, der han filosoferer over de galopperende anti-amerikanske stemningene i Sentral- og Øst-Europa. Disse kan lettest avleses på den graffittien som møter vestlige turister, togloffere og journalister. Den velkjente ”Yankee Go Home” dukker opp igjen etter et langt fravær, fulgt opp av ”NATO is NAZO” og ”American Thrash Culture”.

Det siste er overraskende. Graffitti-kulturen har i åtti-og nittiåra nettopp vært et uttrykk for denne kulturens seirende marsj gjennom de tidligere sosialistiske statene. Nå kommer altså baksmellen. Amerikanerne er styggere enn på lenge. Hvorfor?

Vi snakker ikke her om anti-amerikanismen i Serbia under bombinga i 1999. Å slå laus på USA ser ut til å være et fenomen som både oppsluker de rike (Tsjekkia), de fattige (Makedonia), de lovlydige (Hellas), de lovløse (Russland), de vestorienterte (Bulgaria) og de trufaste slavofile (Serbia). Ofte blir både USA og deres haleheng Storbritannia innlemma i en stor, stygg gestalt: Vesten - gjerne med forbehold for Skandinavia og Frankrike.

USA forsøker febrilsk å være, etter egen oppfatning, den mest generøse nasjon på jorda. De yter store lån - riktignok på Verdensbankens og Pengefondets vilkår om en totalt liberalisert økonomi - men det er jo etter amerikansk oppfatning en rein velsignelse. At både Argentina og en del nasjoner i Øst-Europa meiner noe anna, oppfatter amerikanerne som useriøst.

Amerikanerne risikerer også sine soldaters liv i den gode saks tjeneste over heile kloden. At man dermed kan komme til å volde en del skade, for eksempel ved bombing fra stor høyde eller ved nedlegging av viktige nasjonale industrier, er en kostnad man må ta - en ”collateral damage” som det heter.

Dessuten kjemper jo amerikanerne målbevisst og nådeløst for menneskerettigheter, demokrati og det sivile samfunn. Litt for nådeløst, meiner etter hvert svært mange. Og fleire og fleire sier: Bevare oss for amerikanere som kommer med rause gaver!

For USA gir uten eleganse og tar uten skam. Det er en nasjon fundert på kontrakter, ikke på kontakter, på pruting og tøff forretningsjuss. Det er Mammon som har gått amok, endeløs lovkrøking som nærmer seg kreft, og kommers så stiv som hesjetråd. Pengene har tatt over for alle andre verdier, som ansvarfølelse og hjertelag. Deres baroner er røvere, deres seriemordere er selebriteter, deres politikere er korrumpert av to infeksjoner: kampanje-finanser og snevre egeninteresser.

På den måten har ”hjelpa” alltid heftelser. En sverm av rådgivere og velgjørere er på plass, bare for å sikre amerikanske interesser og markeder. De er klare til å blande seg inn i lokal politikk - brutalt, om nødvendig. Og de pengene de kommer med, har en tendens til å flyte i retning av ventende TV-kameraer, i stedet for dit de virkelig trengs.

Også folka i Sentral-og Øst-Europa aksepterer at vestlig diplomati er bisnissens lange arm. Men de klarer ikke å svelge dobbeltmoralen og arrogansen, moralpreikene og skrytet, og de tredjerangs rådene som de får fra fjerderangs bankfolk. De avskyr pompøsiteter som Tony Blair, brautende med kunstferdig ustelt hår i skitne flyktningeleirer. Og de internasjonale lovene som løpegutten Blair legger fram, kan amerikanerne suverent se bort fra. Når de innfødte reagerer, blir de antatt å være stupide.

Dette er Vaknins filosoferinger over årsakene til den sterkt økende anti-amerikanismen i Sør- og Øst-Europa. Han anbefaler til slutt iraneren Omar Khayyams råd: ”Vil du eie fuglen, så sett den fri”. Men, sier han, det er vel ikke sannsynlig at USA vil høre på en iraner, sjøl om han levde i middelalderen?

The Guardians korrespondent i Hellas, Helena Smith, har med en viss forskrekkelse sett de greske reaksjonene på 11. september og på krigen i Afghanistan. Som hun sier: ”Hellenerne topper de internasjonale liga-tabellene i anti-amerikanisme”. Etter meiningsmålingene er det færre grekere som støtter USA enn det er palestinere. Åtte av ti går mot bombinga, 27% trur ikke at bin Laden er skyldig i terroren 11. september, mens 36% heller til at det er CIA som har gjort det, og 8% legger skylda på Israel. 25% syns at bombinga av WTC var ”tilfredsstillende”, og over 30% mente at ”rettferdigheten nå var skjedd overfor USA”.

Under en fotballkamp mellom et atensk og et skotsk lag skulle det være to minutters stillhet for å minnes ofrene 11.09. Men sjokkerte skotter opplevde stadige rop under seremonien, og noen forsøkte å brenne både det israelske og det amerikanske flagget.

Hun slår fast at grekerne aldri glømmer det amerikansk-støtta diktaturet i syttiåra, og de har aldri akseptert Serbia-krigen, (96% mot). På grunn av de religiøse overtonene er de konservative like anti-amerikanske som det relativt sterke kommunistpartiet. Sosialdemokratene klemmes flate i sin nesegruse og påtvungne rakkertjeneste for USA. Og folkets dom er at de med tida vil bli enda flatere. Skrifta på veggen sier det.

TVI

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering