Sunday Herald skriver 15. september 2002 at de har fått tak i en hemmelig plan for amerikansk verdensherredømme. I følge planen, som blei utarbeidd før Bush tok over som president i januar 2001, innebar den blant anna et angrep på Irak. Gruppa bak planen var, foruten Bush sjøl, nåværende visepresident Dick Cheney, nåværende krigsminister og krigs-statssekretær Donald Rumsfeld og Paul Wolfowitz, og presidentens bror Jeb, guvernør i Florida. Planen blei produsert av høgt betalte ”spin doctors” i den neo-konservative tenketanken ”Project for the New American Century” (PNAC) i september 2000, og deretter bifalt av de nevnte, langt mindre skriveføre herrene.

I planen står det i følge Herald: ”USA har i mange tiår prøvd å spille en mer permanent rolle i Gulf-regionen. Mens den uløste konflikten med Irak gir den umiddelbare rettferdiggjøring, ser vi at behovet for et varig amerikansk styrke-nærvær i området innebærer bortfall av Saddam Husseins regime.” Slik kan krigsplaner pakkes inn i fine ord.

Planen sikter langt inn i framtida og har følgende høge mål: ”Å bidra til å vedlikeholde USAs leder-posisjon, forhindre at en mulig maktrival oppstår, og tilrettelegge en internasjonal sikkerhetsorden i samsvar med amerikanske prinsipper og interesser.” Denne overordna amerikanske strategien må bli framskrevet ”så langt inn i framtida som mulig”, sier rapporten. Den sier også at ”USA må regne med å utkjempe en rekke krigsteatre for å fullføre sine sentrale oppgaver.” Flinke til å formulere seg de gutta der, gitt!

De poetisk-patriotiske formuleringene heves til nye høgder når PNAC skriver: ”Amerikanske væpnede styrker i tjeneste utenlands svarer til en ny ekspansiv styrke av samme støpning som grense- pionerene mot Vest i tidligere århundrer.” Intet mindre enn det!

Rapporten advarer mot ”avanserte industri-nasjoner som vil utfordre vårt lederskap”. Der fikk EU sitt! Og de vil påse at ”fredsskapende aksjoner skal ledes av USA, ikke av FN”. Dessuten skal USAs militære nærvær i Saudi-Arabia, Kuwait og Irak bli permanent. ”Iran vil kanskje bli en like stor trussel i framtida som Irak er nå”.

På sikt, etter at Saddam er eliminert og et amerikansk marionette-regime er innsatt i Irak, kommer turen til å overvåke hva Kina finner på, sier PNAC. ”Da vil det være tid for å øke USAs militære styrker i Sørøst-Asia.”

Viktig er det også at USA utarbeider et generell strategi for global dominans. Den skal omfatte en total overmakt i rommet. Og trass i trusselen om krig mot Irak for å eliminere masseutryddingsvåpen, så tilrår rapporten at USA utvikler biologiske våpen - som landet tidligere har vært med på å forby - i de neste tiåra. Det konservative Sunday Herald rister på hodet over dette.

PNAC-planen føyer også til: ”Nye metoder innen angrepsvåpen vil bli utarbeidet - elektroniske, biologiske og andre ikke-dødelige (”non-lethal”) våpen, som på enkel vis kan holde kontroll med store folkemasser.” Til disse hører også våpen som bare angriper visse folkeslag, ut fra deres genetiske konstitusjon, - våpen som ikke uten grunn blir kalt ”rasistenes ideal-teknologi”.

Tam Dalyell, radikal Labour-veteran fra Skottland og New Scientists politiske kommentator i mange år, gir sine bitende kommentarer til Sunday Herald: Dette er søppel fra en høgre-ekstremistisk tenketank fullpakka med feige hauker - menn som aldri har erfart krigens alvor, men elsker krigen som idé. Menn som, akkurat som Cheney, har vært unnasluntrere i Vietnam-krigen. Dette er en plan for amerikansk verdensherredømme. Det er tankeprosessene hos amerikanske fantaster som ønsker å kontrollere verden. Det er merkelig at den britiske Labour-statsminister er villig til å gå til sengs med folk som har en slik moralsk standard.”

Så langt Sunday Herald. De reagerer negativt ut fra sitt folkerettslige ståsted. Planen bryter nemlig med hevdvunne etiske og demokratiske prinsipper som fortsatt er retningsgivende, ikke bare for venstresida, men også for verdikonservative.

For de som bare er opptatt av verdier på børsen og i banken, er det viktigere at etikken ikke skal hindre eller avgrense kapitalens avkastning. Derfor sa USAs sentralbanksjef Alan Greenspan i sin tale til Kongressen 22. juli i år, at økonomien i USA snart vil vise bedring. En av representantene spurte hvordan han kunne vite det. ”Enkelt, mine herrer. Det blir krig. En krig for det gode mot det onde.”

Hvordan slike kriger skal føres i framtida, i følge Bush sine ”spin doctors”, kommer vi tilbake til i vår neste spalte.

TVI

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering