Den internasjonale organisasjonen for antikapitalistiske stunts, www.theyesmen.org , bruker kapitalens egne virkemidler i sin kamp. De har kjøpt web-domener som i bokstavering ligger nær WTO, og omgir seg med en retorikk som ligger nær opptil de overnasjonale konsernenes. På den måten klarer de av og til å bli invitert til seminarer og kongresser, og dupere disse med karikaturer av WTOs tankemønstre og retorikk.

Den som skal være en ekte JA-mann, må kunne gå inn i mange roller med stor bravur. Det mest elegante kuppet gjorde de da Den økonomiske høgskolen i Plattsburg, Missouri, arrangerte konferansen ”Handel uten grenser”. Til konferansen var en viss Kinnithrung Sprat invitert til å snakke om ”Nye horisonter i Den tredje verdens agribusiness”. Han tok for seg sulten i verden, og konstaterte at den stort sett er menneskeskapt. Men han avviste med forakt såkalte ”Robin Hood-løsninger fra folk som Vandana Shiva og José Bové, som går inn for eksportbegrensninger, tollbarrierer og andre tvangsmidler overfor den frie foretagsomhet. De kan føre til litt mindre sult, men vil i alvorlig grad begrense menneskehetens fremadskriden.”

Han slår fast at uten en klasse av rike mennesker, blir de fattige samfunn stående fast i en avlegs sjølbergingsmodell. Da er det bedre at jorda overtas av dem som dyrker eksportgrøder, og at befolkningen får overleve på hjelpeorganisasjonenes formidling av godhjerta menneskers gaver. For å komme dit, konstaterer han i en av sine mange, tilsynelatende avanserte vitenskapelige fotnoter at ”det er ofte helt nødvendig å dumpe livsviktige matvarer for å få småbøndene til å gi opp, og så kjøpe deres jord billig.”

Men vår venn Sprat innser at også eksportgrødene har fått problemer. ”Det har ført til 50% økning av fattigdommen over de siste tyve år. Hvor man tidligere fikk et lite tilskudd til husholdningene fra cash crops, er man nå uten alternativer til sult.” I en fotnote forteller han at ”i Warangal-distriktet i India har dette ført til 500 selvmord blant nyfattige bønder de siste årene.” ”Er det da noe galt med hele modellen?”, spør han. ”Ville selvbergning hjelpe?”

Å nei, det tar han kraftig avstand fra. Det vil minske forskjellene mellom fattige og rike, og ”samfunnene vil stagnere”. Han har en annen løsning: ”Også USA har, i likhet med u-landene, stor forskjell på fattig og rik, og en stor befolkning som lever nær sultegrensen. Men de får hverken marasmus, kwashiorkor eller andre sultsykdommer.Tvert om lider de av fedme, høyt blodtrykk, diabetes og andre overflodssykdommer. Og dette mirakelet har man oppnådd ved hjelp av markedet, ikke på tross av det!”

Under talen har medarbeiderne hans gitt forsamlinga gratis hamburgere fra McDonalds. Og han fortsetter: ”Hva skyldes dette mirakelet? Vel, mange av dere vil akkurat nu finne svaret i mavene deres! Svaret er: Fast food.”

Men han finner at modellen er vanskelig å overføre til de fattige land, i og med at svært mange mennesker der lever for bare en dollar dagen. Det er nemlig prisen på en vanlig hamburger. Altså kreves det en tilleggsstrategi. Det kan f.eks. være å operere vekk en del av magesekken på folk, eller genmanipulere menneskene, slik at de trenger mindre mat. Men både ut fra praktiske hensyn og høye kostnader forkaster han dette. Blant anna fordi ”slike manipulerte mennesker vil bli dårlige forbrukere i fremtidens konsumentsamfunn.”

Men han har en løsning: Et resirkuleringssystem for hamburgere!

”Som kjent”, sier han, ”er menneskets tarmsystem så ufullstendig at det utnytter bare 30% av næringen i en hamburger. 70% havner som forbruker-avfall. I vår del av verden går dette nu rett i kloakksystemet. Men NASA har gjennom mange år eksperimentert frem en metode for å gjenbruke astronautenes kroppsavfall inntil ti ganger. Og de har klart å omdanne dette til hygieniske, sunne og velsmakende ingredienser, som kan blandes i hamburgerne på nytt. De siste årene har McDonalds eksperimentert med en type hamburgere som inneholder tyve til tredve prosent gjenbrukte stoffer. Det var slike hamburgere dere nettopp fikk utdelt av meg. - Hva, sir, De bli vel ikke uvel? Jeg tror forsamlingen syntes det smakte bra?”

Og han forteller at ” det er uteksperimentert et billig filter (”Personal Dietary Assistant = PDA), slik at kroppsavfallet kan legges i dette filteret og overrisles med vann, akkurat som når man trakter kaffe. Ut kommer spiselig næring. Slik kan mennesker i u-landene resirkulere sitt avfall mange ganger, og klare seg hele døgnet på en hamburger til $1!”

De som vil lese en av verdens beste samfunnssatirer i det nye årtusen, kan finne den fulle teksten på https://theyesmen.org/hamburger/hamburger.rtf. Lykke til!

TVI

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering