Den som følger med på norsk debatt om Palestina, og Midtøsten, kan få inntrykk av at kristne mennesker alltid støtter opp om Israels okkupasjon av Palestina, og ikke vil la normale menneskerettigheter gjelde for palestinerne. Det er naturligvis ikke riktig; men på den andre sida er holdningene til Palestina-konflikten blant fundamentalistiske kristne i mange land skremmende kyniske og brutale; og det er protestantene som er verst. De forsøker behendig å rømme vekk fra det uomtvistelige faktum at en god del av den palestinske befolkningen - opprinnelig over 20% - er kristne. I dag er prosenttallet mindre på Vestbredden, da kristne palestinere lettere kan emigrere til vestlige land enn de som sokner til Islam. Men i byer som Betlehem, Beit Sahour (”Hyrdemarkene”) og Beit Jala bor ryggraden i det kristne palestinske samfunnet, i alt 180 000. Og ettersom de fanatiske israelske bosetterne brer seg ut fra Jeruslem i retning Betlehem, kommer fleire og fleire palestinske kristne opp i til dels blodige konfrontasjoner med disse. For de fundamentalistiske bosetterne er det ikke det spor bedre å være kristen palestiner enn muslim; av og til tvert om.

Katolikker og ortodokse er meir positive til palestinernes sak enn norske lutheranere, fordi palestinske kristne i stor grad er gresk-ortodokse. Noen er romersk-katolske, som f. eks. pater Ibrahim Ayad, som har vært i Norge og fått lov til å preke i enkelte kirker - trass i at han var medlem av den palestinske nasjonalforsamlinga. Ayad opplevde i sin ungdom å være den som måtte ta seg av de få gjenlevende ofrene for Begin-gjengens massakre i Deir Yassin i 1948. Som kjent blei 256 mennesker brutalt slakta ned. Etterpå drog Begins folk rundt i andre landsbyer og trua palestinerne med å gjøre likedan der. På den måten jaga de folk ut av de fleste landsbyene i Jaffa-området. Naturligvis for å kunne konfiskere det viktige varemerket for våre juleappelsiner.

Og så sitter norske kristne og spiser av tjuvegodset, mens de feirer fødselen til en mann som jødiske ortodokse oppfatter som en frafallen og forbrytersk person. Jamfør med de kildene som den kristne jøden Israel Shamir har trukket fram for oss. Det kan ikke være særlig lystelig lesning for kristne mennesker. Og uansett hvor gammeltestamentlige mange av dem er, så er det jo i realiteten Det Nye Testamente som er kristendommens fundament - så langt vi ikke-troende har lært i skoleverket.

Ei av de mest omstridde bosettingene i området er Abu Ghnaim, eller Har Homa, som sionistene har døpt området. Området tilhører Beit Sahour. I 1995 tvang israelske myndigheter noen av lederne i den ortodokse kirka til å leie ut et mindre område til dem. Men det er farlig å gi en viss mann lillefingeren. Ganske snart krevde Israel at heile området skulle reseveres for bosettere, og de annullerte alle vedtak fra de palestinske myndighetene om utbygging i området, enda palestinerne i følge Oslo-avtalen skulle ha full råderett der. Det ortodokse boligkooperativet hadde leid området alt i 1980. Nå har kooperativet bygd hus på området. Og i følge Applied Research Institute i Jerusalem truer Israel med å dose ned i alt 120 husvære - i 40 av dem har kristne familier allerede flytta inn. Israel har stoppa arbeidet med veg til området, og stengt av elektrisiteten.

”Vi har spart i snart 40 år”, sier fembarns-mora Dalal Awad. ”Vi bygde med våre hjerter og vår egen arbeidskraft. Nå vil israelerne knuse drømmen vår.”

Det såkalte Har Homa skal bygges ut til 30 000 fanatiske settlere, og en motorveg skal skjære tvers gjennom det ortodokse kooperativet. Settlerne skal nedbygge Vestbreddens største urørte skogsområde (hvor er Greenpeace og KRFs miljøvernere?). Sjølve byen Beit Sahour med 11 000 innbyggere vil få enorme problemer, fordi alt vatn i området vil gå med til å dekke behova for de 30 000 ekstremistene.

Dette er rein kristenforfølgelse. Innbyggerne i Beit Sahour har satt i gang en internasjonal kampanje til støtte for det kristne kooperativet. Men i Norge hører vi ingen ting, verken fra KRF, Den Norske Kirke eller Humanetisk Forbund. Hvorfor ikke?

Den 20. november opprettholdt israelsk høyesterett vedtaket om å destruere de120 kristne heimene i Beit Sahour. Ingen hadde venta et anna resultat, så lenge som den vestlige verden sviker sine kristne trosfeller på Vestbredden.

Er det rart at også kristne palestinske ungdommer etter hvert har begynt å utføre sjølmordsangrep i Israel? Ei nonne i Beit Jala sier til Reuter: ”Vi lider like mye som muslimene, for vi er i samme båt”. Og Betlehems borgermester, den kristne Hana Nasser, sier til Reuter: ”Intifadaen blir feilaktig oppfatta som en hellig krig mellom jøder og muslimer. Men vi står skulder ved skulder med våre muslimske brødre. Vi oppfatter oss først og fremst som palestinere.”

Noe å tenke på for norske kristne, mens de feirer barnefødselen i Beit Sahour for vel 2000 år sia, og gnasker sionistenes blodige appelsiner fra Jaffa?

TVI

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering