Vinteren har gjort seg gjeldende i disse dager. Trekkfuglene har for lengst forlatt Norge. Det er i tråd med na turens lover. Like naturlig er det å regne med at denne kalde, mørke tiden vil være over om noen måneder. Vi gleder oss allerede til den 21. desember, da sola «snur» og det går mot lysere tider.

Kapitalistene vil ikke lenger investere i Norge, for her er det for kaldt. De har allerede funnet seg saftigere beiter på den sørlige halvkule. De trekker seg de og… Det er kapitalismens lov. Til forskjell fra trekkfuglene, kommer ikke kapitalistene tilbake om våren. De sender heller regningene sine i form av skattelettelser, frynsegoder med mer. Med dagens teknologi er det mulig å beite av restene av markene også her hjemme, selv om en har blitt mer enn mett nok allerede på andre beitemarker. Aksjemarkedet er jo globalt.

De såkalte «markedskreftene» gnir seg i sine høyst profane hender og er opptatt av å håve inn folks penger som går til gaver i disse dager. De har for lengst kalkulert og sagt oss hvor mye vi skal bruke i år. Den lille nasjonen Norge er opptatt av barn og deres rettigheter. Jeg vet ikke om det står et eller annet sted om at det er en av barnas grunnleggende rettigheter å få julegaver. Det skal de få, koste hva det koste vil. Det er jo ikke noe problem, da det finnes utallige finansinstitusjoner som vi kan låne fra. Helt opptil flere hundre tusen kroner – og det uten sikkerhet. Vi har jo så god råd…

Dessuten er det vel et tidsspørsmål om når Sentralbanksjefen setter ned renta. Hvor mye det vil koste oss i ettertid, har ikke mange av oss råd til å tenke over. Det er kapitalismens lov å frata arbeidsfolk det bitte lille de har igjen. Eller ikke kona eller mannen i huset må ikke føle seg sidesatt. De må også få sine ”gaver”. Ellers bryter vi med ”tradisjonen”. Tradisjon?… Ja, bare se rundt dere, så vil dere se den feite raudkledde mannen med bomullsskjegg(?) som må ha blitt ganske mett og som ser ut til å ha vokst påfallende den siste tida.

***

For enhver stat er det naturlig å foreta hensiktsmessige meningsmålinger. Nå er det CIA som foretar disse meningsmålingene for de fleste satellittstater. De foretar egentlig ikke disse meningsmålingene, men offentliggjør dem med det resultat de vil oppnå. Så følger vi etter. Det er jo flertallet som bestemmer, ikke sant? CIAs enhet ”Electors” som vi kan oversette med ”Velgere” vil jo sørge for at vi velger den ”riktige” mann eller kvinne.

Vi som i mange tiår anklaget partiet Høyre for å være kapitalismens talerør… Nå er det ikke nok å være kapitalismens talerør, men også å vise sin hengivenhet i praksis. De har fått reell konkurranse, så det suser. Den i sin tid ”ideologisk motstanderen”(?) Ap har på mange viktige områder utkonkurrert H. Men heller ikke dette var godt nok for CIAs ”Velgere”. Tross alt var de ”for etablerte”. Hagen og Jensen som reserve måtte frembringes. Hadde ikke Hagen & Co. sagt en gang i tiden at de var vaktbisker for dette systemet? Godt å ha vaktbisker, for da kan man sove trygt.

Vi har for lett for å undervurdere kapitalismens overlevelsesevne. Kriser som er direkte resultat av kapitalismens eksistens, er det andre uskyldige som må ta ansvar for. Nå vet vi ut fra styresmaktenes påstander i det kapitalistiske Norge at krisen i kommuneøkonomien skyldes høye lønninger. LO-lederen svarer i samme øyeblikk at de er villige til mer moderate oppgjør kommende periode. Vi har altså altfor dårlig hukommelse. Hadde vi ikke moderate oppgjør i det siste tiåret? Hva var forutsetningene?

Pytt, pytt… Vi er en oljenasjon og i verste fall tar vi litt fra oljefondet, trøster vi oss med. Ingen av oss vil kalkulere med at oljefondets verdi en vakker dag kan bli spist opp av aksjespekulantene. Det er jo absurd! Men sant er det! - Ja, men slik har det alltid vært, hører jeg noen si. Det stemmer, for det er jo nettopp det vi lærer på skolen og ellers. – Vi har ingen alternativ, hevder en annen. Hva kan man si? De fleste har ikke hatt mulighet til å sette seg i den vitenskapelige sosialismen. Og historie?… Det er jo bare noen tall, det… Huff!.. Hva stod tallene 1789 og 1917 for?

zg

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering