Adolf Eichmann avfotografert i fengslet i Ramla. Innfelt: Fra konsentrasjonsleiren Dachau
Adolf Eichmann avfotografert i fengslet i Ramla. Innfelt: Fra konsentrasjonsleiren Dachau

Det vi skriver om her tilhører de mørkeste kapitel i menneskets historie. Derfor er det så viktig å ikke glemme. Adolf Eichmann var et barn av nazismen, av Hitler-systemet. Som blant annet bygde på falsk vitenskap og dogmer. Vrangforestillinger som kunne føre slik ut på viddene og legge grunnlaget for ufattelig grusomhet og krenking av alt mennesket bør stå for.  


Adolf Eichmann var født i 1906. Han sluttet skolegang som 15-åring. Deretter var han innom flere yrker, blant annet i Østerrike. Han prøvde seg som næringsdrivende, men mislyktes. I 1930 reiste han tilbake til Tyskland og får sin første kontakt med NSDAP-Hitlers parti. Han ble også medlem i Wandervogel-bevegelsen, en antisemittisk organisasjon. I 1932 dro han igjen til Østerrike og ble medlem av NSDAP-søsterpartiet der. I 1933, da Hitler var kommet til makten, reiste han tilbake til Tyskland og blir medlem av SS (Schutzstaffel). Utover på 1930-tallet steg han jevnt og trutt i gradene. Han fikk administrativt ansvar i konsentrasjonsleiren Dachau.   


Han ledet en aksjon mot østerrikske jøder i 1938. I 1939 fikk han stilling direkte underlagt ”Sicherheitshauptamt” og SS – fører Heinrich Himmler. [Fra 1942 var oppgaven å utføre ”den endelige løsning” på jødespørsmålet, i samsvar med vedtakene på Wannsee-konferansen. Dette betydde masseutryddelse.                                                                                                                                                       
Ved krigens slutt i 1945 greide Eichmann å unnslippe sine ugjerninger.  Etter noen år rømte han til Sør – Amerika. Nærmere bestemt til Argentina. Der skiftet han identitet og søkte å leve anonymt. 


Hva bestod Eichmanns forbrytelser i? Ofte er han blitt kalt for det 3.rikes sjefsbøddel. Han identifiserte og transporterte jøder til konsentrasjonsleirene. Høsten 1941 fortalte Reinhardt Heydrich til Eichmann at alle jøder i Europa skulle utryddes. I 1942 deltok Eichmann på Wansee – konferansen der linjene for den endelige løsning og metodene for utryddelsen av jødene ble videre fastlagt. Eichmann fikk ansvaret for transporten av jøder til utryddelsesleirene i Polen. Dette beskjeftiget han i to år, han gikk med all sin energi inn for oppgaven. Etterpå skrøt Eichmann av at han hadde sendt 5 millioner jøder rett i døden.   

                 
I mars 1944 ble Eichmann sendt til Ungarn. Der fortsatte han sitt arbeid. 430 000 jøder ble sendt i døden. I 1945, da krigen i realiteten var tapt for Tyskland, beordret Heinrich Himmler stopp i jødeutryddelsen. Likevel fortsatte Eichmann sitt arbeid i Ungarn. Først da sovjetiske tropper gikk inn i Ungarn flyktet han. Mot slutten av krigen ble Eichmann arrestert av amerikanske styrker. Men han oppgav falsk identitet og slapp unna med det. Tidlig på året 1946 greide Eichmann å flykte fra amerikanerne. Deretter lå han i lengre tid i skjul på ulike steder i Tyskland. I 1948 fikk han innreisetillatelse til Argentina under dekknavnet ”Riccardo Klement”. Men han reiste ikke umiddelbart til Sør – Amerika. I stedet brukte han sin falske identitet, at han var tidligere tysk soldat, til å flykte til Italia. Dette var i 1950. Der fikk han ved ny triksing utstedt et Røde Kors – pass og visum til Argentina. 


Adolf Eichmann reiste med et skip til Argentina den 14.juli 1950. Han kom til hovedstaden Buenos Aires der han slo seg ned med sitt nye navn Riccardo Klement.  Han hadde fått familien fra Tyskland med seg. På ulikt vis og under ulike yrkestitler tjente Eichmann til livets opphold i den argentinske hovedstaden. Det greide han i 10 år, frem til 1960.  

 

Les mer i Friheten.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering