(14 - 2012) Viktig bidrag fra Hedda Bryn Langemyr, daglig leder Norges Fredsråd.Ved å kjøpe det amerikanske jagerflyet F-35 bidrar Norge til utvikling av et forsvar basert på atomvåpen. Norges risiko for å bli dratt inn i stormakts-konflikter mellom Russland og USA øker. I 2012 er det planlagt at det norske Stortinget skal fatte endelig vedtak om kjøp av jagerfly, og den norske regjeringen har foreslått at Norge skal gå til innkjøp av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter (F-35). Flyet planlegges å på sikt bli det eneste atomvåpenbærende flyet innenfor NATO-samarbeidet, og er dermed helt sentralt i amerikanernes fremtidige atomvåpenstrategi. Hvordan vil det nye jagerflyet påvirke muligheten for global eller regional atomkrig, og hvilke effekter vil et norsk kjøp av slike jagerfly ha for norsk og internasjonal sikkerhet? Offisielt heter det seg at det er uaktuelt for norske F-35-fly å bære atomvåpen. Men for kort tid tilbake var det heller ikke norsk politikk å delta på militære eventyr i utlandet, eventyr som bare i beste fall hadde en vag folkerettslig dekning i FN-mandat. Vi kan ikke se bort fra at militære planleggere i forsvaret og regjeringen ønsker at vi en gang i fremtiden vil innføre en ny forsvarspolitisk linje hvor Norges jagerfly skal kunne utrustes med USA-kontrollerte atomvåpen slik flere NATO-land, blant annet Tyskland og Nederland, allerede har i dag. Norge vil i så fall bli en av USAs mest fremskutte atomangrepsposisjoner mot Russland, noe det er all grunn til å tro at russerne vil mislike. Desto kortere tid til å vurdere situasjonen, desto større risiko for å gjøre katastrofale feilvurderinger av det landet som med rette eller urette oppfatter at det er i ferd med å bli angrepet med atomvåpen. Ved å utruste stealth jagerfly med atomvåpen åpner man for at atomangrep kan skje fullstendig uten forvarsel eller at mindre forstyrrelser på radarer feiltolkes som et angrep. Begge deler er selvsagt dypt problematisk for maktbalansen mellom verdens atommakter, og risikoen for global atomkrig på bakgrunn av rene misforståelser øker. Gjennom å velge F-35, et fly som er spesielt velegnet til snikangrep langt inne på russisk territorium vil imidlertid Norge bidra til å skape usikkerhet i Russland om hvorvidt norske fly kan bli brukt i offensive aksjoner mot Russland. Akkurat slik oljefondet har en uttalt målsetning om å ikke investere i selskaper som er involvert i atomvåpenproduksjon, bør vi også legge dette prinsippet til grunn når vi skal vurdere fremtidige norske jagerflyinnkjøp. Norske politikere og den norske venstresida har tradisjonelt jobbet hardt for å styrke folkeretten med tanke på å hindre all fremtidig bruk av atomvåpen. For oss som representerer norsk fredsbevegelse er det derfor uforståelig at den norske regjeringen ønsker å kjøpe F-35 jagerfly. 

Norsk F-35-kjøp øker risikoen for angrep på Norge. F-35 vil gjøre verden og Norge mer utsatt for atomangrep. Denne grunnen er i seg selv nok til å si nei til norsk kjøp av Joint Strike Fighter.
(Redigert.)

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering