George Mavrikos
George Mavrikos

WFTUs generalsekretær,George Mavrikos, presenter handlingsrapporten for WFTU i foregående periode, 2011-2016; Rapporten kan leses i sin helhet her (Engelsk) 

Vi er en internasjonal og solidarisk organisasjon, sier George Mavrikos foran en fullsatt kongress, bestående av 1150 delegater fra 244 fagforbund, 111 land og 5 kontinenter. Rapporten ble avgitt på første dag av WFTUs 17. kongress i Durban, Sør-Afrika, 5-8. oktober 2016

I løpet av WFTUs 17. kongress vil delegatene vedta en global plattform for handling for årene 2016 - 2020.

De gule fagforbundene

Vårt mål er å bring arbeiderne sammen slik at de ikke blir fanget i grepet til de gule fagforbundene, sier George Mavrikos. Han minner oss om at Karls Marx tidlig kritiserte de gule fagforeningene for en uforenelig nasjonalisme; Deres politikk ledet til nasjonal sjåvinisme og rasisme; Disse kunne være motstandere av immigrasjon, fordi immigrantene ville ta arbeid fra de lokale arbeiderne og føre med seg reduserte lønning. ITUC er en slik organisasjon, advarer George Mavrikos.

Om forskjellene: WFTU vs. ITUC

International Trade Union Confederation (ITUC) representerer 175 millioner arbeidstagere i 305 medlemsorganisasjoner i 151 land og territorier. LO, Unio og YS norske er medlemmer av ITUC.

Vi kritiserer ITUC, sier George Mavrikos. Hvorfor? Fordi vi vil bringe arbeiderne sammen for å løfte og vinne frem med våre felles krav. ITUC står ofte i samme eller i parallell posisjon med imperialistene.

George Mavrikos mener ITUC støtter de imperialistiske inngrepene i Irak, Libya, Syria, Palestina, Irak, Mali, Jugoslavia m.m. George Mavrikos: Hvem sine interesser har fagforbund som støtter NATO og imperialistiske intervensjoner?

George Mavrikos mener å se at ledere i fagforbund fører organisasjonene bort fra sine base, fjerner de fra intereesene til ordinære arbeidere, uten respekt for de kollektive prinsipp og i udemokratisk form. Her viser han til ITUCs oppførsel i ILO; ITUC vil ikke tillate at WFTU får proposjonell representasjon i ILO-forumet. Dette er en udemokratisk linje, sier George Mavrikos.

Til Sør-Afrika for inspirasjon

Det er viktig å være tilstede i Sør-Afrika, sier George Mavrikos. Dette er landet til Moses Mabhida, Nelson Mandela, Erik Mtshali; Dette er landet til ANC og SACP (Sør-Afrikas Kommunistiske Parti) - Vi vil med å ha kongressen i Durban understreke og understøtte at verdens arbeidere står sammen med de afrikanske forbundene.

Vi vet at dette er et rikt kontinent; Og vi vil sloss for at kontinentets verdier forblir i afrikanske hender, og ikke i imperialistenes grep. Diamanter, kakao, kaffe, m.m. skal være i de afrikanske arbeidernes kontroll, sier George Mavrikos.

WFTU og Palestina

WFTU har alltid stått solidarisk sammen med det palestinske folket. Det har gått over 25 år siden Palestinske myndigheter erklærte etableringen av den palestinske staten. Innen februar 1989 kun gjorde palestinerne at de hadde anerkjennelse fra 94 land.

George Mavrikos påpeker det absurde at på tross av alle resolusjonene i Israel-Palestina spørsmålet, som for eksempel at i perioden mellom 2006 til 2013 ble Israel fordømt via 45 resolusjoner i FNs menneskerettighetsråd, uten at noe har skjedd; Så tok det 2 dager fra FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1973 den 17. march 2011 til bombingen av Libya var i full gang.

Til ungdommen

George Mavrikos, generalsekretær for WFTU, avslutter sitt fremlegg med en appell til ungdommen.

Vit at kampen nytter. Vit at kampen er nødvendig. Ha tro på din klasse og ha tro på kampen. 

Vit at gjennom vår makt - når vi står sammen - så vil kjempe oss frem til seier og finne frem med våre krav.

Den norske hurtigruten en saga blott?

At dagens nye hurtigruteskip også kan benyttes som rene cruiseskip er nok fullt mulig!

■    Tiden som et helnorsk selskap er nå over for kystens mangeårige og trofaste sliter her i vårt påståtte ``verdens rikeste land.``

Hurtigruten som...Jacob Zuma åpner WFTUs 17. kongress

Jacob Zuma åpner WFTUs 17. kongress

Sør-Afrikas president Jacob Zuma (ANC) åpner kongressen med å takke WFTU for å støtte kampen mot Apartheid. WFTU var allerede i skyttergravene sammen...

På tampen av første dag

På tampen av første dag

På bildet ser du to av mine viktigste våpen i klassekampen denne uken; Kaffekoppen og radiokontakt med tolkene; To andre er telefonen jeg tok bildet...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering