Urinprøver fra utøvere på et laboratorium												REUTERS/Christinne Muschi
Urinprøver fra utøvere på et laboratorium REUTERS/Christinne Muschi

»Det var en viktig jobb for universet« - Wada-informanten Rodtsjenkov om sine anklager om »russisk doping«.


Russia Today
I dokumentaren, også sendt på NRK 2, 31/1-18, sier den tyske journalisten Hajo Seppelt, at Grigorij Rodtsjenkov, en person som er fratatt sin doktor-tittel: »Jeg føler ingen skyld for at Russland er utelukket fra OL, men jeg fullført noe som er meget viktig for hele universet«.


Dokumentaren skaper bilde av et angivelig telefon-intervju med Rodtsjenkov, ex-lederen av Moskvas anti-doping-lab, som flyktet fra Russland i 2015. Hans anklager om utbredt brudd på dopingreglene i Russland før og under OL i Sotsji ble grunnlag for Wada-rapporten fra den canadiske advokaten, Richard McLaren.


Rodtsjenkovs vitnemål satte i gang massive angrep på Russland som førte til total eksklusjon av russere fra vinter-OL i Pyeongchang. Ifølge dokumentaren bor Rodtsjenkov nå under vitnebeskyttelse i USA på et sted uten internett og telefonkontakt, for at ingen skal vite hvor han er. I programmets telefonintervju påsto personen som ble identifisert som Rodtsjenkov at »det er umulig å benekte Russlands president Putins innblanding i dopingprogrammet«: »Jeg vet at Putin kjente fullt og helt til detaljer fra Mutko, Russlands ex-sports-minister. Dessuten sa Mutko at Putin husket navnet mitt meget godt i 2011«.


Faktisk snakket president Putin om Rodtsjenkov under sin årlige konferanse med spørsmål og svar fra journalister i 2017. Putin: »Avtalen med Rodtsjenkov var en FBI-feil. Den russiske etterforsknings-komiteen avslørtee den tidligere doktoren som aktiv dop-langer. Rodtsjenkov leverte dop og regisserte for ikke å bli oppdaget«.


Rodtsjenkov: »Det var en enkel kontaktlinje Jeg rapporterte til Nagornykh, ex-russisk sports-minister, som så via Mutko kontaktet Putin, for Putin ville vite alt. Og Putins metode: »Ikke skjul problemet ditt. Legg det fram åpent sammen med trusselbildet og vi kommer til å gjøre det vi kan for å løse problemene dine«.
Senere understreket personen, som er angivelig var Rodtsjenkov, at Russlands president ikke har noe å skryte av internasjonalt. Derfor ville han med OL i Sotsji vise sin makt: »Sotsji-lekene ble for Putin et hovedprosjektet for i alle fall å demonstrere OL-suksess.


RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk månadsavis, med ei lang historie, ho blir redigert av ein frivulleg redaksjon og er basert på frivullegheit. Difor treng ci og bidrag, både økonomisk, innhaldsmessig og andre oppgåver. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Vevredaktør: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgjevar: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 2018 - Republisering

Nettløsning ANS NyFritid Media