friheten

avisa med Nyhetene bak Nyhetene - 77. årgang

 

 

med nyhetene bak nyhetene - 76. årgang

ALLTID OPPDATERT I KAMP MOT USANNHETER. FOR FRED, LIKESTILLING OG RETTFERDIGHET
MARXISTISK INFORMASJON, LIVSSYN OG DEBATT 

Bli abonnement
Kjøp i løssalg hos Narvesen

CGT ble størst ved valg av representanter for de ansatte i franske småbedrifter

 

I Frankrike ble det avholdt `election professionelle` fra 30/12-16 til 13/1-17. Det er valg av representanter for de ansatte i bedrifts-styrer i `små-bedrifter`, dvs med 1-10 ansatte. De som velges er nominert av de store franske fagforenings-sammenslutningene. Totalt jobber 4,6 millioner i diverse småbedrifter innen håndverk, boutiq –og fast-foof- kjeder, kiosker osv.

Resultat: CGT er på første plass blant fagforeninger i Frankrike med 25,12 % av de avgitte stemmene. Dette mest klassebevisste fagforbundet er dermed langt foran CFDT med 15,49 %, som er rett før Force Ouvriere, med 13,01 %, tett fulgt av `autonome` i UNSA med 12,49 %. UNSAs framgang på 5,17 % viser stor misnøye med CFDTs regjerings-lojale kurs og passerer de `moderate katolsk-kristne` CFTC på 5. plass med 7,44 %.

Dermed har de militante fagforeningene igjen gitt `rødt kort` til CFDT og en kapital-vennlig `Khomri-lov` med 44 % av stemmene totalt. Høyre-sosialdemokrater i fagbevegelsen satser på regjeringen og arbeidsgiverorganisjonen Medef ved å forsvare en lov, som svekker franske arbeideres stillingsvern og fører til flere løsarbeidere. Unge fagorganiserte bærer en button: `Sosialistpartiet viderefører slaveriet og CFDT vil forhandle om vekten på lenkene`.

Valgresultatet viser at ansatte i småbedrifter har tillit til CGTs klasse-linje og slagordet `Vi kjemper og vi forhandler`. Det skjer trass i anti-CGT- kampanjene som har pågått i mer enn 6 måneder i franske medier, fulgt opp av forfølgelser fra politi -og justis-myndigheter.

Så viser det seg også at 69 % av folket sier at klassekamp er `nødvendig del av livet`, noe som melingsmålerne i IFOP-instituttet avdekket i 2016.

CGT mener også at regjeringens amatørmessige forberedelser til valgene førte til den svake valgdeltakelsen og kritiserte hardt `medienes taushet`. De følger ikke sin informasjonsplikt. I en offisiell uttalelse understreker CGT at opposisjonen mot Khomri-loven ikke vil stanse, men vil først og fremst føres videre på bedriftsnivå.

Kommentarer

Kopirett © Friheten 2017 - Republisering

Ansvarlig redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Nettredaktør: Petter Konrad Sandvik

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti
Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Nettløsning ANS NyFritid Media