På vei til kongress

Første muligheten til å sette seg ned kom ikke før O.R. Tambo, den internasjonale flyplassen i Johannesburg. Det skulle egentlig ikke ha skjedd heller, planen var å kaste seg rett på en sjutimers busstur videre til Durban; En passkø på 2 timer satte en stopper for den drømmen.

Det gav meg anledning til å plukke opp en avis og se litt på hva som rører seg i Sør-Afrika. Valget falt på The Star basert på fremsiden, om at regjerende ANC skal se nærmere på livsstilene til medlemmene sine mest fremtredende tillitsvalgte; De av dem som har blitt anklaget for irregulariteter.

Det er veldig hjelpsomt å starte dagene i et nytt land - om enn det er Sør-Afrika, Danmark eller Tromsø - med å lese de lokale tidningene; Du lærer en masse (Du skal ikke reise langt før folk har andre ting å stri med enn det du har), og det gjør at du kan slippe å kun småsnakke med folk; En kan gå litt mer i dybden. Snakka med en fyr mens vi ventet på transport i fra flyplassen i Durban til hotellet; Det gikk høyt og lavt, om ANC, Jacob Suma, om arbeidsledighetstall, frigjøringshistorie, sammenligninger med norsk og sør-afrikansk arbeiderhistorie og politikk, m.m. Det viste seg at fyren ikke bare var en av arrangørene, for når det kom frem at jeg var med NKP så var han SKP - Og da ble det bare enda mere kos; Da visste vi jo at vi hadde både felles engasjement og begrepsforståelse, så da tok litt av - og godt er det.

Bussen kom, og dro etterhvert videre til hotellet - som naturligvis ligger ca. 100 meter med plen unna ei sandstrand, siste stopp før Stillehavet. Det kom litt brått på, men jeg hadde ikke helt sett for meg å skulle treffe Stillehavet igjen, lenge siden sist. Gikk en tur og hilset i kveldsmørket.

(Artikkelen fortsette under bildet)

 

Kongressen starter ikke før i morgen tidlig; Da blir det litt mer faglig preg over denne lille «reisebloggen»; Ser virkelig frem til det. Forventer et stort faglig utbytte.

Allerede på bussen til hotellet dro en spanjol meg i skjorta og sa at han og jeg hadde noe uoppgjort mellom oss. Det viser seg at to ulike grupper med fiskere fra hans hjemtraktene i Spania har vært å jobbet i Norge, på båter eid av norske firma; De har ennå ikke fått lønn. Dessuten er det tre delegater fra en av Colombias største fagforeninger her, de var meget fornøyd med at Norge og Cuba var med på å forhandle frem fredsavtalen i landet; Jeg er ikke så stødig i spansk, så jeg skal få tak i en oversetter. Mer om det i kommende utgaver av Friheten.

For å «namedroppe», så er det utrolig trivelig at representanter fra de fagligpolitiske utvalg hos kommunistpartiene i Danmark og Sverige også er tilstede; Vi skal nok få presset inn litt tid for et fagligpolitisk toppmøte de blant skandinaviske kommunister.

Kun abonnenter kan lese hele artikler
Meld deg inn nå!


På tampen av første dag

På tampen av første dag

På bildet ser du to av mine viktigste våpen i klassekampen denne uken; Kaffekoppen og radiokontakt med tolkene; To andre er telefonen jeg tok bildet...

Fortsatt i kamp; Fortsatt varm

Fortsatt i kamp; Fortsatt varm

Sør-Afrika er varmere enn Norge på så mange områder, men også i forhold til den revolusjonære situasjonen. Valg er bare en temperaturmåling har Lenin...

LO lever videre med EØS

Hans-Christian Gabrielsen ble valgt som ny leder på LO-kongressen i Oslo i mai.																								 Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

(12 - 2017) 

LEDER
LO lever videre med EØS-avtalen, det må være konklusjonen etter LO-kongressens vedtak om EØS nå i mai. Riktignok kan det sies at...

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering