Fortsatt i kamp; Fortsatt varm

Sør-Afrika er varmere enn Norge på så mange områder, men også i forhold til den revolusjonære situasjonen. Valg er bare en temperaturmåling har Lenin uttalt. I Sør-Afrika er det ennå varmt. Det Sør-Afrikanske folk ledet frem frihetskampen under apartheid med et mål - ikke for å bytte ut et undertrykkende hvitt regime med et undertrykkende svart regime - men å kjempe for frihet, rettferdighet og likhet for alle; For å folk ut av fattigdom, ut i arbeid og inn i en trygg fremtid.

Den sør-afrikanske utdanningsministeren leder landets kommunist parti. Hovedtaler under gallamiddagen torsdag (6/10-16) var Willies Mchunu (bildet); Delstatspresident og tidligere leder av det Sør-Afrikanske kommunistpartiet; Han er president i provinsen hvor Durban ligger, KwaZulu-Natal (Zuluenes hjemland); Med ca. 11 millioner mennesker.

Her kikker ikke folk litt undrende på nålen med hammer og sigd i jakken min; Det er større forståelse for hva hammeren og siged egentlig betyr; Hvilken velstand som kommer til folket gjennom å aktivt kjempe for sosialismen mot kommunismen.

Det har vi nok glemt i Norge; Og vi må jobbe for å minne oss selv på dette.

Sør-Afrika har fremdeles en lang vei å gå, men ideologien ligger på plass; Med BRICS samarbeidet i stadig utvikling kan veien inn i fremtiden være stødigere enn den har vært for mange andre land med en historie av frigjøringskamp.

Sør-Afrika er et godt likt land internasjonalt; Og flere av ministerne i regjeringen kommer fra kommunistpartiet; Nelson Mandela var også medlem av kommunistpartiet i Sør-Afrika.

Sør-Afrikas historie med Apartheid har afrikanske ledere tatt med seg videre, som f. eks Desmond Tutu, når han kritiserte Israel okkupasjon av Palestina; Cosatu -  Sør-Afrikas 3. største fagorganisasjon, med 1.2 millioner medlemmer - og støtteorganisasjon til World Federation of Trade Unions - har med grunnlag i sitt klasse perspektiv oppfordret til boikott av Israel og israelske produkter.

Sør-Afrika har ikke glemt sin egen fortid.

Les mer om Sør-Afrikas kamp mot fattigdom etter Apartheid-regimets fall i artikkelen om talen levert WFTUs 17. kongress av Blade Nzimande, leder for Sør-Afrikas kommunistiske parti og Sør-Afrikas utdanningsminister. (Artikkel kommer)

Kun abonnenter kan lese hele artikler
Meld deg inn nå!

På vei til kongress

På vei til kongress

Første muligheten til å sette seg ned kom ikke før O.R. Tambo, den internasjonale flyplassen i Johannesburg. Det skulle egentlig ikke ha skjedd...


På tampen av første dag

På tampen av første dag

På bildet ser du to av mine viktigste våpen i klassekampen denne uken; Kaffekoppen og radiokontakt med tolkene; To andre er telefonen jeg tok bildet...

Stikkord

WFTU

Sør-Afrika


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering