Illustrasjonsfoto. Oljepumpe i Bashkortostan							Foto: Wikimedia/☭Acodered
Illustrasjonsfoto. Oljepumpe i Bashkortostan Foto: Wikimedia/☭Acodered

(22 - 2016) Norge har som kjent innført en streng boikott av all handel med nasjonen Russland etter sterke pålegg fra EU ledelsen i Brussel, samt også selvfølgelig på en klar politisk og militær ordre fra USA og NATOs mange krigslystne amerikanske generaler i Pentagon.

Samkvem og all handel med vårt naboland Russland, (med et unntak av fortsatt kystvaktsamarbeid i nordområdene) skal med andre ord i dag være helt frosset, forbudt og en saga blott. Imidlertid frister det nå kraftig for den norske blåbrune regjeringen, som i dag opplever akutt krise med lave råoljepriser og så godt som bare tomme norske oljebrønner i Nordsjøen, å bli litt ulydig i det gode selskap. (At nasjonen Norge nå går med underskudd for første gang på over 20 år har nok også hjulpet godt på i denne avgjørelsen må man anta.) Muligheten til store og nye oljeinntekter langt i nord ble for fristende både for norske politikere og norske oljeselskap. Denne måneden (okt.) inngikk derfor myndighetene i Norge en forpliktende avtale med Russland om å starte en omfattende oljeleting i Barentshavet på begge sider av den nasjonale delelinjen mellom nasjonene. Også et nasjonalt samarbeid om en event. framtidig oljeutvinning ble avtalt i denne leteavtalen.

Russiske leteskip skal nå få lov til å krysse delelinjen og lete langs denne med seismikkskyting i et smalt område på norsk side, pluss å bruke det sjøarealet de måtte trenge for å snu leteskipene med de lange seismikk-slepekablene. Den samme ordningen skal gjensidig også gjelde for norske leteskip inne på russisk område. Og responsen fra oljeselskapene lot selvsakt heller ikke vente særlig lenge på seg. En mengde selskaper har allerede meldt seg på med norske Statoil i spissen. Bl.a. selskapene Shell, Lukoil, Lundin og Gazprom står langt fram i køen. Konklusjonen må derfor bli at den norske boikotten av Russland nå begynner å bli temmelig full av hull. Fra før har jo skipsverftet Kimek i Kirkenes helt siden boikottstarten, (til stor ergrelse for den norske regjeringen pluss EU og NATO) drevet på med et omfattende russisk samarbeid og kontinuerlig skipsvedlikehold og reparasjoner, pluss også nybygg av russiske trålere og andre typer store fiskebåter. Men når den norske regjeringen nå selv innleder et stort oljeleting og utvinningsamarbeid med Russland så blir det vel til at slike protester forstummer endel må man jo tro!

Kilder: ABC Nyheter/Sysla.


Boikott, boikott, boikott – eller?

Per A. Kveseth: – I PUTINS tilfelle er dette et propagandajippo. Det er mye å stille spørsmål ved: miljø, penger og ikke minst menneskerettigheter,...


Ingen vestlig OL boikott i år

Fra åpnings-seremonien av Moskva OL 1980.

Knut Eide: I MOTSETNING TIL boikotten USA og mange vestlige land, deriblant Norge, vedtok i forbindelse med sommer OL i Moskva i 1980, (dog med et...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering