Skjermbilde fra en sniktitt på spillet
Skjermbilde fra en sniktitt på spillet

Man lar seg knapt lenger sjokkere av det som skjer i Ukraina, der nazimarsjer, rasering av sovjetiske minnesmerker og voldelige angrep på opposisjonspolitikere er daglige hendelser. Lanseringen av et dataspill der folk inviteres til å være vakter i en nazistisk utryddelsesleir og velge ut hvem som skal sendes til gasskamrene, er like fullt så makabert at det fortjener en kommentar.


Historien om det ukrainske dataspillet har vært et hovedoppslag i russiske nyhetssendinger og debattprogrammer. For at saken ikke skal kunne avvises som russisk propaganda, velger jeg imidlertid å vise til omtale i Daily Mail og Israel National News.


Dataspillet, der spillerne har valget mellom å delta i jødeutryddelsene eller å gjøre opprør mot dem, har fått Institutt for nasjonalt minne i Polen til å reagere, og det har blitt igangsatt en politietterforskning knyttet til ”fornærmelse av den polske nasjon og fremme av et fascistisk regime”.


En polsk journalist, Wojciech Wybranowski, mener saken kan være en russisk provokasjon. Men dette er lite trolig siden man fra russisk side i så fall måtte ha lyktes i å ta over et ukrainsk selskap som opererer på ukrainsk territorium.
Personer med forkastelige holdninger og vilje til å tjene penger på avskyelige produkter finnes i alle land. Forskjellen mellom Ukraina og andre land er at den ukrainske fascismen og høyreekstremismen med myndighetenes aktive deltakelse har blitt rehabilitert og gjort stueren, slik at det har blitt skapt et klima der det er mulig å lansere et dataspill der folk inviteres til å delta i jødeutryddelser.


Det er grunn til å minne om følgende eksempler på hvordan fascisme og høyreekstremisme fremmes i dagens Ukraina:
– Vedtaket av en lov i mai 2015 som gjør det forbudt å kritisere 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig drepte hundretusener av jøder og polakker.
– Obligatoriske timer i samfunnskunnskap, organisert av uniformerte høyreekstremister, ved en rekke ukrainske skoler der elvene opplæres til å hate russere og å utrydde ”russiskheten” i seg selv.
– Oppkalling av gater etter ukrainske fascister og krigsforbrytere.


Fakkeltog for den ukrainske fascistlederen Stepan Bandera i Kiev i 2018.
– Marsjer til støtte for Stepan Bandera og andre ukrainske fascister og høyrenasjonalister.
Alt dette er velkjent og lett å dokumentere. Likefullt er vestlige politikere, massemedier og menneskerettighetsforkjempere, med et og annet unntak, tause om den åpenlyse rehabiliteringen av fascisme og høyreekstremisme i dagens Ukraina, et europeisk land med 40 millioner innbyggere. Ja, selv holocaustsentrene i vestlige land, inkludert det norske holocaustsenteret, tier.

Kun abonnenter kan lese hele artikler
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering