• Hjem
  • Politikk
  • Nils, Jorunn og Kina - En medarbeidersamtale
Illustrasjonsfoto: Avsløringene om den kinesiske vandelsattesten vakte oppsikt tidligere i år. Har disse god vandel, tro? Eller er det bare et system for å undertrykke de som vi kan lese i vestlige medier?												Chinatopix via AP
Illustrasjonsfoto: Avsløringene om den kinesiske vandelsattesten vakte oppsikt tidligere i år. Har disse god vandel, tro? Eller er det bare et system for å undertrykke de som vi kan lese i vestlige medier? Chinatopix via AP

Nils er en ung journalist og arbeider i Norges største avis: Aftenstunden. Jorunn er avisas ansvarlige redaktør. Nils har nettopp skrevet et utkast til en artikkel om overvåkningen i Kina og Jorunn har lest gjennom utkastet.


Kjell Jan Hammer


Hei Nils! (en kompis av han) har vært innom redaktøren og fått beskjed om å sende Nils inn til en medarbeidersamtale. Du, Jorunn vil gjerne ha en prat med deg! Nils: OK jeg er på vei! Skal bare så av PC-en.


Nils banker på og går inn til Jorunns elegante og store kontor. Hei Nils! Hyggelig å se deg! Sett deg ned! Vil du ha en kaffe? Ja takk, gjerne det! Jorunn er sjef, direkte og effektiv. Nils, jeg har nettopp lest gjennom utkastet ditt om overvåkningen i Kina og jeg har noen kommentarer. Jeg er selvfølgelig klar over at du er ung og at du ikke har lang erfaring i å skrive utenriksstoff. At du er ganske nyutdannet og har de nødvendige idealene som journalist, å være objektiv, gravende, seriøs og slikt. Men kjære Nils, artikkelen din om Kina holder ikke mål! Ja, jeg blir faktisk oppgitt og litt forbanna for å si det som det er. Du er jo selvfølgelig klar over at Kina er et diktatur? Eller? Et kommunistisk diktatur som vi alle må ta klar avstand fra? Så hvorfor driver du å sammenligner Kina med Norge i artikkelen?


Nils føler at Jorunns knyttneve slår rett inn i mageregionen hans. Sinne øker og han føler seg utilpass. Ærlig talt Nils! Du fikk et knallgodt og avslørende dokument av meg fra de anerkjente og seriøse firmaene og mediebedriftene: Business Insider, BBC og vårt eget NRK som har avslørt den grusomme råttenskapen i det kommunistiske Kina, om hvordan myndighetene herjer og undertrykker sitt eget folk! Og hva gjør du? Tviler du på objektiviteten og sannheten til Business Insider, BBC og NRK? Når de så grundig, avslører følgende: I Kina har myndighetene (kommunistene) innført et system for å overvåke den sosiale oppførselen til folket. Har du dårlig sosial kreditt (registrert dårlig oppførsel) så blir dette lagret i en nasjonal database og folk kan straffes hvis de har oppført deg klanderverdig i følge kinesisk lov. - Kinesere må blant annet ikke bryte trafikkloven, - ikke røke der det er forbudt, - ikke kjøpe for mange dataspill, - ikke poste falske nyheter på nettet osv. Bryter du loven her, kan du straffes på følgende måte: - Reiseforbud til utlandet, - reiseforbud på fly og tog, - få redusert nett tilgang, - utestengelse fra skoler og hoteller, - redusert mulighet til å få toppstillinger i statlige selskaper og banker, - og du kan havne på ”Svartelista” som dårlig borger, firmaer oppfordres til å sjekke denne, før de ansetter.


Nils! Det er glimrende at du har listet opp alt dette som jeg har nevnt om Kina i artikkelen din. Men hva i helvete! Unnskyld at jeg banner! Men, jeg river meg i håret, når jeg leser om hva du skriver i resten av artikkelen. Du kaller de kinesiske tiltakene for en Kinesisk vandelsattest !?

Les mer i Friheten 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering