Per A. Kveseth: – I PUTINS tilfelle er dette et propagandajippo. Det er mye å stille spørsmål ved: miljø, penger og ikke minst menneskerettigheter, sier Sveriges idrettsminister, Lena Adelsohn Liljeroth, som akter å holde seg hjemme under vinter-OL i Sotsji.

JO DA, MEN det ville vel være underlig om ikke både Putin og andre russiske samfunnsaktører så på et arrangement i denne størrelsesorden som gedigent jippo, PR, reklame eller hva man nå velger å kalle det. Hva gjorde f.eks. vi under Lillehammer-lekene?

BOIKOTTHISTORIEN STARTER PÅ mange måter i 1936. Like før Adolf Hitlers maktovertakelse hadde Tyskland blitt tildelt både vinter- og sommer OL. Enkelte land ønsket å boikotte lekene, men den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) gikk sterkt imot. Av enkelte ble Arbeider-OL i Barcelona sett på som et alternativ til Berlin-OL. Enden på visa ble likevel at de fleste nasjonene møtte opp i Berlin, og dermed ble det ingen boikott. Arbeiderlekene ble for øvrig avlyst på grunn av den spanske borgerkrigen. Nazistene var ikke bare opptatt av å gi et glansbilde av Tyskland etter maktovertakelsen. De ønsket også å bevise den ariske rases overlegne kvaliteter.

SÅ JIPPO-ARGUMENTET ER vel ikke helt vanntett grunn til boikott, Liljeroth – eller hva? Hva så med miljøet? Hva er annerledes med miljøet i Russland? Blir det mer skadelidende der enn i andre land der OL er blitt arrangert? Russland er jo et kapitalistisk land som resten av Vesten, så veldig mye annerledes kan det vel ikke være. Og økonomisk – etter hvert er vi vel alle enige om at prisen på OL-arrangementene forlengst har passert ethvert anstendig nivå, og å bryte med denne utviklingen er vel ikke lettere for Putin enn det var for kinesiske eller engelske myndigheter eller toppidrettsorganisasjoner. Så var det disse menneskerettighetene, da. Nå er det vel ikke mulig å stille på beina eksempler som Guantanamo eller Abu Ghraib engang, men vi har jo dette med kommunist-Sovjet, da. Det henger sikkert noe faenskap igjen etter det.

ELLER KAN DET være dødsstraff, abortlover, homofobi, islamfrykt og slike saker som ellers aldri berøres i forbindelse med OL-arrangementer andre steder? Vi liker ikke denne typen menneskerettighetsbrudd, men denne kloden med sine mange folkeslag, religioner, kulturer, osv, er nå engang ikke kommet lenger, og det er alltid hevdet at alle former for samhandling og forbindelser over landegrenser må tuftes på en viss toleranse.

VI BØR IKKE glemme at helt opp til 1972 var homofil praksis ulovlig og forbundet med straff her i landet. Og vi snakker da om et land med rundt 4 millioner innbyggere med stort sett samme religion, kultur og folklige tradisjoner, i motsetning til Russland med 150  000 millioner mennesker og hundrevis av folkeslag med til dels betydelig etniske, kulturelle og religiøse forskjeller på det største landområde i verden på 17  000  000 km².

MEN TRØST DEG Lena, du kommer neppe til å bli savnet – verken personlig eller som representant for et av mest høyreekstreme land i Europa. I hvert fall var det før stortingsvalget i Norge i fjor høst.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Norsk boikott

Illustrasjonsfoto. Oljepumpe i Bashkortostan							Foto: Wikimedia/☭Acodered

(22 - 2016) Norge har som kjent innført en streng boikott av all handel med nasjonen Russland etter sterke pålegg fra EU ledelsen i Brussel, samt ...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering