Illustrasjonsfoto: Statsminister Erna Solberg (H) besøker Etiopias hovedstad Addis Abeba i helgen. Hun skal delta på toppmøtet i Den afrikanske union, der FNs bærekraftmål står på agendaen, og møte Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed. 										Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Statsminister Erna Solberg (H) besøker Etiopias hovedstad Addis Abeba i helgen. Hun skal delta på toppmøtet i Den afrikanske union, der FNs bærekraftmål står på agendaen, og møte Etiopias nye statsminister Abiy Ahmed. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Erna Solberg har tydelig vis registrert at det norske folket er i ferd med å våkne, og begynner å gjøre sine egne vurderinger om hva EØS-avtalen gjør med arbeidsplasser, næringslivet og vårt demokrati.


Ole Ø. Kvalheim, Leder Sosialdemokrater mot EØS


I sin blogg, kommer Erna Solberg med en rekke påstander og vurderinger, som nærmest er en blåkopi av Gro Harlem Brundtlands voldsomme negative spådommer før folkeavstemmingen i 1994. (https://erna.no/2018/07/04/eos-sikrer-norsk-velferd/) I følge Gros spådommer, skulle vi jo nå egentlig ha befunnet oss på sotteseng i dag, - og håpet på at Sverige kunne reddet oss fra den totale fattigdommen.


Utrolig nok skriver Erna om EØS-avtalen «- som vi trenger for å selge varene våre», - at «EØS-avtalen dreier seg om mer enn handel og markedsadgang.» Og det er jo det vi alltid har sagt.
Mandag 24. september sto hun i New York (vist på TV2) og fortalte at hun skulle snakke i FN, og der argumentere for at verden burde gå inn for frihandelsavtaler. Men vi her hjemme kan altså ikke bytte EØS-avtalen med en frihandelsavtale?


Det Erna egentlig sier i denne bloggen sin, er at hun frykter det norske folket begynner å gjøre sine egne vurderinger av hva hun og EU-tilhengerne forsøker å påføre oss. For hun ser at vi i større grad enn før, evner å forstå hva EØS-avtalen gjør med arbeidsplasser, næringslivet og demokratiet, - og den forståelsen er ikke bra, ifølge Erna. Da tyr man igjen til skremselspropaganda.


At avtalen er noe langt mer enn den handelsavtalen som Gro påsto at den skulle være, har nå de fleste forstått. Her hjemme påstår Erna at vi må ha 31 ulike nasjonale regelverk (handelsavtaler med EU-land) om vi sier opp EØS-avtalen. Det er selvfølgelig tøv, da det er noe som heter både WTO, og som hun nå selv sier i FN, frihandelsavtaler.


Så forsøker hun å trikse litt med vår eksport til EU, og påstår at ca. 80 % av vår eksport går til EØS-området. Det er helt feil. Det stemmer ikke med Statistisk Sentralbyrås tall, som viser at i 1992 var andelen av vår eksport til EU på 55,2 % av vår totaleksport. I 2016 var andelen sunket til 44,5 % av totaleksporten. Denne såkalte handelsavtalen har altså ikke tjent Norge så veldig godt siden innføringen! Og 80 % er ren bløff. Så skriver hun videre at handelsavtalen fra 1973 (!) er gammeldags. Men vet hun ikke at EØS-avtalen ble inngått i 1992?


EØS-avtalen sier at dersom avtalen sies opp, går vi automatisk tilbake til frihandelsavtalen vi hadde før avtalen ble inngått. Avtalen sier også at vi har en reservasjonsrett. Men nå sier Erna at hele EØS-avtalen «settes i spill» dersom vi bruker reservasjonsretten.


Reservasjonsretten var den retten som fikk KrF til å bikke over til å gi flertall på Stortinget for å godta EØS-avtalen. Nå kan altså ikke den retten brukes, uten å påføre oss total katastrofe. Hun sier i realiteten at reservasjonsretten ikke eksisterer (kan brukes), og innrømmer dermed samtidig at avtalen den gangen ble inngått i strid med Grunnloven.


Hun bekymrer seg også over at flere partier varsler motstand mot EUs fjerde jernbanepakke. Og hun skriver i positive vendinger at «Jernbanepakken er et godt eksempel på hva slags Europa vi har takket være EU». Ja, spør svenskene eller engelskmennene, hvor jernbanen er blitt et fullstendig kaos. Er det mulig for en statsminister å være så uopplyst? Eller tror hun at alle vi andre er det?


Avslutningsvis skriver hun at partier som forsøker å si opp EØS-avtalen «står i praksis for en politikk som vil svekke jobbene og velferden». Tenk det. Sier hun som går inn for, og har vedtatt, at utenlandske bedrifter og entreprenører fritt kan komme inn i Norge og utkonkurrere norske aktører, medbringende sine egne underbetalte arbeidere. Og det svekker ikke jobbene og velferden vår? Når utenlandske trailere kjører i Norge med underbetalte sjåfører, så har det ingen innvirkning for norske transportører og sjåfører? Når arbeidsgivere kan reise sak mot lovlig streikende fagarbeidere, som taper i retten fordi EU-rett nå står over norsk rett. Er alt dette til fordel for arbeideres velferd og deres jobber?


Denne bloggen, med sitt merkelige innhold, viser at Erna Solberg nok begynner å føle presset fra det norske folket, - mot alt det negative som vanlige mennesker ser er i ferd med å skje med samfunnet vårt. Kanskje hun også har registrert organisasjonen www.smeøs.no som utfordrer både henne og EØS-avtalen?

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering