Venezuelas president mellom 1998 og 2013, Hugo Chavéz taler til folket i 2006																	REUTERS/Francesco Spotorno
Venezuelas president mellom 1998 og 2013, Hugo Chavéz taler til folket i 2006 REUTERS/Francesco Spotorno

Utenriksreporterne i NRK og TV2 kunne holdt seg hjemme og lest høyt fra amerikanske aviser. Nyhetsdekning fra Venezuela er falsk og fordummende.For noen dager siden kvapp jeg til der jeg satt i sofaen. Under en reportasje om dramaet i Venezuela falt følgende karakteristikk av Nicolás Maduro ut av munnen på reporteren: «…, en diktator som klamrer seg til makten». Om ikke før så ble det åpenbart for meg da; dette er Saddam, Gaddafi og Assad om igjen. Nå skal demoniseringen av Maduro intensiveres, slik at en amerikansk intervensjon kan legitimeres.


Journalister for krig
Basert på hva jeg ser og hører fra NRK og TV2 sine utenriksreportere i Venezuela gjør de lite annet enn å formidle den amerikansk virkelighetsbeskrivelsen. De gjengir temmelig samvittighetsfullt den offisielle versjonen som USA har fabrikkert. Hensikten er tydelig å bygge en forestilling i opinion om at «verdenssamfunnet» (les; USA) må gripe inn for å stoppe lidelsene til det venezuelanske folket, og slik innføre demokrati. Som vi vet har dette vært en vellykket strategi i Irak, Libya og Syria, og en rekke andre steder. Det gjelder å feste merkelappen «diktator» på en statsleder og fremstille det som om demokratiet vil blomstre om denne personen fjernes. Først propagandablitz, deretter knusende militærmakt.Dette er journalistikk for å legitimere krig.


Mangel på historisk kontekst
Ja, det er ille i Venezuela nå. Folk lider. Men de norske reporterne fra NRK og TV2 viser liten interesse for å gå bak det vi ser på skjermen. Når det meste av historisk kontekst feies under teppet fremstår de norske TV-journalistenes rapportering som lite egnet til å opplyse og øke forståelsen for hvordan dette kan skje. Reportasjene fremstår som enkle og unyanserte øyeblikksbilder, det er sort/hvitt, de onde mot de gode, der tilhengerne av den selverklærte «presidenten» Juan Guaidó representerer håp om frihet og demokrati, og den sittende president Maduro er en mørkets fyrste som holder folket i lenker.De norske TV-journalistene opptrer som heiagjeng for opposisjonen. At Juan Guaidó i realiteten er utpekt av USA, og fungerer som en marionett, nevnes knapt. At den samme opposisjonen - som for øvrig er svært splittet og neppe kan enes om annet enn sin motstand mot Maduro - har tapt valg etter valg, har nektet å delta i valg, og i tillegg har stått bak grotesk vold og drap på regjeringens tilhengere, er heller ikke tema. Det er i det hele tatt forbløffende at ikke NRK og TV2 sine menn i Caracas stiller spørsmålstegn ved legitimiteten til opposisjonen og til USAs aktive politikk for å styrte Nicolás Maduro.


Hvorfor er ikke Anders Magnus og Fredrik Græsvik i stand til å koble det som skjer i Venezuela til USAs historiske rolle som støttespiller for en uendelig lang rekke militærkupp og diktatoriske regimer i Mellom- og Sør-Amerika? Ser de ikke at dette er klassisk USA-intervensjon mot et land som i en årrekke har stått opp mot USAs politikk? Skjønner de ikke at USAs sanksjoner, og aktive og årelange kampanje for å stenge Venezuela ute fra normale internasjonal relasjoner, er en sterkt medvirkende årsak til at forholdene i Venezuela er slik de er nå? Ser de ikke at dette er et råkjør for å sikre seg tilgang og kontroll over Venezuelas enorme oljerikdom?


“President Trump stands with the people of Venezuela as they demand democracy, human rights and prosperity denied to them by Maduro,”Uttalelse fra Det Hvite Hus, 29.01.19Nei, de skal ha oss til å tro at diktatorvennene i USA, og deres lokale marionetter av tvilsomt opphav, er forsvarere av menneskerettigheter og demokrati og handler idealistiske og uegennyttig på vegne av den vanlige venezuelaner. USAs sentrale aktører er som hentet ut av et politikkens forbryteralbum: Sikkerhetsrådgiver John Bolton drev regimeendring i Afghanistan og Irak, utenriksminister Pompeo er tidligere CIA-sjef, mens nyutnevnt sjefsstrateg Elliot Abrams spilte en hovedrolle i den forbryterske Iran-Contras skandalen på 1980-tallet. Når NRK og TV2 ikke evner å ta med dette bakteppet, fremstår nyhetsformidlingen som falsk og fordummende.


Venezuelas eksempel må knuses
Akkurat som Cuba er blitt utsatt for USAs sanksjoner, blokader, militær invasjon og et utall forsøk på å likvidasjon av sine ledere i 60 år, ble Venezuela utpekt som en fiende av USA den dagen Hugo Chávez ble valgt til president. Hugo Chávez styrte Venezuela fra 1999 til 2013. I løpet av disse årene- ble fattigdommen mer enn halvert- ble den ekstreme fattigdommen mer enn halvert - ble analfabetismen utryddet - fikk millioner av mennesker legetilgang for første gang - ble gratis utdanning innført- var det storstilt satsing på boligbygging for de fattige- fikk folk gratis vaksiner gjennom statlige programmer Under Chávez opplevde Venezuela den nest kraftigste fattigdomsreduksjonen i regionen, fra 49 % til 25 % fra 1999 til 2013. Ifølge FN var Venezuela det landet i verden som hadde tredje størst fremskritt innen menneskelig utvikling fra 2006 til 2011.


Hvordan var dette mulig? Oljeinntektene forklarer ikke dette, for det er nok av oljenasjoner som ikke bruker rikdommen på velferd. Forklaringen var politisk omfordeling av rikdom, bort fra overklassen og ned til den vanlige venezuelaner i fattigstrøkene. Venezuela fikk en regjering som favoriserte folket, og ikke de rike og privilegerte eller «et fritt næringsliv».Selvsagt var dette et utålelig eksempel for USAs nyliberale krigere. Venezuelas måtte knuses.


USAs økonomiske krigføring
De aller fleste vestlig medier klandrer Chávez og Maduro for Venezuelas tilstand. De ser helt bort ifra at USA har drevet økonomisk og politisk krigføring mot landet i snart 20 år. Venezuela har verdens største oljereserver, og det meste av inntekter stammer fra oljeindustrien. USAs sanksjoner har kostet Venezuela milliarder av dollar i tapte inntekter.WikiLeaks har publisert utdrag fra det de kaller «US Coup manual», en håndbok som beskriver ukonvensjonell krigføring. Her beskrives hvordan den amerikanske regjeringen bruker "økonomiske våpen" til "økonomisk krigføring", mot utenlandske regjeringer som prøver å følge en selvstendig politisk kurs. Institusjoner som hjelper den amerikanske regjeringen med å oppnå dette er Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).USA på sin side krever blind lydighet fra verdenssamfunnet, å gå imot USAs sanksjoner skal koste dyrt. "Frykten for gjengjeldelse fra Trump-administrasjonen har presset utenlandske interesser ut av den venezuelanske økonomien. Resultatet er nærmest en blokade av Venezuela", ifølge Venezuela-eksperten professor Steve Ellner.

Les mer i Friheten

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering