• Hjem
  • Politikk
  • En tale av Martin LutherKing jr. - Natos militarisme
AP Photo/Charles Kelly, File
AP Photo/Charles Kelly, File

For snart 52 år siden, den 4.april 1967, holdt pastor Martin Luther King jr., en tale ved Riverside – kirken i New York by, kanskje hans betydeligste noensinne. Tittelen på talen var «Etter Vietnam: Tiden er inne til å bryte tausheten». Martin Luther King jr. hadde samvittighet, noe vi alle vet.


Denne dagen tok han bladet fra munnen, selv om det ikke var behagelig eller komfortabelt for ham selv. Å gå ut i offentligheten og kritisere og fordømme USAs krig i Vietnam. Ikke bare det, han plasserte denne grusomme krigen i sammenhengen med rasisme, militarisme og materialisme. Innholdet i talen er like aktuelt i dag. Fordi visdomsordene og målene i Kings tale ikke er blitt fulgt opp eller nådd.


I dag kan dette settes i sin sammenheng med NATO. Den 4.april 2019 er det 70 år siden pakten ble undertegnet. På dagen 51 år etter at King ble brutalt skutt ned og myrdet. NATO vil bli feiret med et toppmøte i Washington D.C. Demonstrasjoner og protester mot NATO blir planlagt i en rekke land.


NATO står i dag som fremste representant for vestlig militær aggresjon. Som er årsak til store ødeleggelser i ulike deler av verden. Som har ført til masser av døde og store flyktningstrømmer fra de land som er ødelagt. Tiden inne til å få slutt på dette.


Ville så Martin Luther King jr. ha sluttet opp om NATO-protestene? «The Black Alliance for Peace» svarer ja. De begrunner sitt svar slik:
«Dr. King ville ha opponert mot NATO. Fordi den er et instrument for USAs og Europas militarisme. Han ville ikke latt seg forvirre, og det gjør heller ikke vi, om hvorfor den nyliberale elite, de nykonservative, det militærindustrielle kompleks, de store selskaper og mediene som støtter disse, er imot å få slutt på den anakronismen som NATO er. Den eneste grunnen til at NATO eksisterer i dag, er å fungere som den militære fløyen av et døende amerikansk og europeisk kolonialt prosjekt.»


NATO – alliansen er altså blitt en anakronisme, en foreldet konstruksjon. Den virker mot hensikten den sies å ha. Begrunnelsene for dens eksistens er falt bort. Likevel kommer talemåtene. «Alliansen er uerstattelig og avgjørende for vestlig sikkerhet og solidaritet». Ingen kan gi noen logisk begrunnelse for påstanden. Fordi den er blank løgn.


En bedre beskrivelse av disse forhold er at NATO i dag skaper spenninger og konflikter. Den er et aggressivt redskap. Blant de land NATO har vært, eller er, involvert i kriger er Afghanistan, Libya, Syria, Somalia, Jemen, Bosnia, Serbia, Kosovo og Jugoslavia m.fl.


NATO er i dag en trussel. Den er en destabiliserende faktor i forhold til Russland.


Da Sovjetunionen ble oppløst forsvant begrunnelsene for NATO. Warszawa - pakten ble også avviklet. På dette tidspunkt mottok både Gorbatsjov og andre sovjetiske ledere forsikringer om at NATO ikke skulle utvides. Forsikringer kom ikke bare fra president George H.W. Bush, men fra Vest-Tysklands utenriksminister Hans-Dietrich Genscher, den vesttyske forbundskansler Helmut Kohl, direktør for CIA Robert Gates, den franske president Francois Mitterand, den britiske statsminister Margaret Thatcher, den britiske utenriksminister Douglas Hurd og NATOs generalsekretær Manfred Woerner.


NATO kunne ikke lengre spille noen defensiv militær rolle. Men i stedet for oppløsning ble NATO utvidet til 29 stater. 13 nye stater bare siden Sovjetunionens oppløsning. Inkludert flere stater som grenser opp mot Russland. En av grunnene til at USA støttet kuppet i Ukraina (febr.2014) var å provosere Russland og hindre russisk adgang til egen marinebase ved Krim. Ukraina ble tatt opp som en partner i NATO. Norge har hele tiden stilt seg 100% bak det ulovlige kuppet i Ukraina.

 

Les mer i Friheten 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering