Den nordiske solidaritetsbrigaden til Cuba

Campamento Internacional Julio Antonio Mella er hovedleiren for alle solidaritetsbrigadene fra hele verden organisert av vennskapsorganisasjonene gjennom ICAP-systemet på Cuba. Leiren ligger en drøy times busstur fra Havana ved landsbyen Caimito. Navnet Julio Antonio Mella er minnet om studentlederen og stifteren av det første Kommunistpartiet på Cuba som ble myrdet i Mexico 10. januar 1929, 26 år gammel, av agenter fra diktatoren Machado på Cuba, som var styrt av USA. Her på Cuba har det vært stor oppmerksomhet på 90 års minnet til Julio Antonio Mella.


Den nåværende 62. contingent av Den Nordiske Brigaden
Brigaden består av offisiell mottakelse med blomsterdekorasjon til statuen av JAM, foredrag, debatter, ekskursjoner og arbeidsøkter i leiren eller utenfor.
Til foredragene hentes de fremste ekspertene på de forskjellige temaene og de tolkes til engelsk:


* Oppdatering på forholdet mellom Cuba og USA. Perspektiver og utfordringer.
* Møte med veteraner fra Den Cubanske Revolusjonen.
* Blokadens betydning og kostnader for Cuba.
* Oppdatering av forholdet mellom Cuba og EU.
* Menneskerettigheter og demokrati på Cuba.
* Oppdatering av den cubanske økonomiske modellen.


Etter hvert foredrag følger spørsmål og debatt. Mange har vanskelig for å forstå at etter tøværsperioden med Obama i 2014 var blokaden over, men Trump har skrudd tiden tilbake og kommet med nye skurkestreker, og som kjent hviler blokaden på lover som kongressen må fjerne. Blokaden har kostet Cuba 933 milliarder us-dollar gjennom 60 år og vanskeliggjør fortsatt Cubas handel med omverden. Daglig koster den Cuba 12 millioner us-dollar ifølge økonomiminister Alejandro Gil Fernandez.


Et interessant perspektiv som ble reist av brigadistene, var blokadens velsignelse for Cuba. Cubas tap og lidelse under USAs aggresjon, terror og krigsforbryterske handlinger gjennom 120 år, de første 60 år innenfor Cuba, og etter Revolusjonen på utsiden av Cuba, er det ingen uenighet om.


- Men hvordan steller USA med sine venner i Latin-Amerika?
Jacobo Ervins ble valgt til president i Guatemala i 1954 og ville en sosialdemokratisk utvikling for sitt folk og land, som skulle gjøre det levelig for folket. President Eisenhower sammen med utenriksminister John Foster Dulles og hans bror Allan Foster Dulles som var sjef for morderorganisasjon CIA, begge aksjonærer i United Fruit Company, satte en stopper for dette gjenom en djevelsk krig som kostet 240.000 mennesker livet. I dag 65 år seinere er fortsatt Guatemala i kaos og kriminalitet, hvor folk flykter i karavaner mot nord. USA møter dem med en stengt mur og titusen soldater. Hjemme er de uten sikkerhet uten mat, uten arbeid, uten skole og helsetjeneste, overlatt som ofre til kriminalitet.


Da Den Cubanske Revolusjonen hadde seiret i 1959, sa den kriminelle Eisenhower til sin like kriminelle visepresident R. Nixon at vi dreper Fidel Castro og Den Cubanske Revolusjonen og gir Cuba samme behandlingen som Guatemala, men sporene må ikke kunne føre tilbake til presidenten.


Cuba en lysende stjerne og inspirasjon
60 år seinere er Cuba en lysende stjerne og inspirasjon ikke bare til Karibia og Latin-Amerika, men til alle frihetselskende folk over hele verden. Det har kostet over 3500 cubanere livet, drept av USA uten at landet erklærte krig, men drept av USA-terror, sabotasje, biologiske angrep, kjemiske angrep, bomber mot hoteller og fly. Over 2000 cubanere invalidisert og skadet for livet av den samme terrorstaten USA, verdens største.
Det er gitt to eksempler, men hele Karibia og Latin-Amerika har vært utsatt for USA-terroren. Et stikkord "Operacion Condor. Pacto criminal." av Stella Calloni.


I dag må USA finne seg andre ofre. I siste avstemning i FNs hovedforsamling stemte 189 nasjoner mot blokaden, mens USA fikk støtte av krigsforbryterstaten Israel, som er pumpet full av USA-våpen og penger.
Mens USAs "venner" er påført alle slags problemer med enorm kriminalitet, til eksempel Colombia hadde 41.755 drap i 2018, en økning på 1402 fra 2017, melder riksadvokaten i sin årlige informasjon til nasjonen. I Colombia har USA 7 store militærbaser for å kontrollere Latina-Amerika. På Cuba er det sikkerhet og trygghet for innbyggerne, gjester og turister som i ingen andre av de 34 landene i Amerika. Raul Castro sa i sin siste tale til nasjonalforsamlingen: "Vi er frie, suverene og uavhengige."


Ekskursjonen til el Oriente
Denne jubileumsbrigaden til Den Cubanske Revolusjonens 60 års jubileum hadde en imponerende ekskursjon på 8 dager til el Oriente helt øst på Cuba 800 km fra Havana og leirområdet til Santa Clara med overnatting.
Santa Clara er virkelig en messe verd, der Ernesto Che Guevarra snudde krigen med blokkering av jernbanen med 28 revolusjonære og stor hjelp av den sivile befolkningen slik at Batistas soldater i el Oriente ikke fikk forsterkninger. Allerede nyttårsaften 1958 satt diktatoren Batista på flyet til USA som etter take off, tok en U-sving for å fly til sin venn i nøden Rafael Torillo i Den dominikanske republikk. Batista hadde stjålet den cubanske statskassa, og oppholdet hos Torillo ble ikke billig for Batista. Diktatorer er som mafiosoen Donald Trump, som skal ha penger hos sine venner.


Vi var to nordmenn assosiert i den svenske delen av brigaden, og vi ble utpekt til å legge ned blomster på Che Gevarra monomentet i Santa Clara, unge Adrian Schreiber og undertegnede. Det var en høytidelig stund for hele brigaden.


Neste dag med stopp i Las Tunas og lunsj i Camaguay før vi seint på dagen tok base i Holguin på "Hotel Villa el Bosque" for fire dager. Fin mottakelse.


Birán første besøk til Fidel og Raúls fødested som nå er et historisk sted med flere tusen turister hvert år. Videre tilbake til Holguin og lunsj på "Loma de Cruz" på fjelltoppen over byen, videre la Plaza de Galaxto Garcia, revolusjonsplassen i Holguin. Holguin er på mange måter den kanadiske byen på Cuba med direkte flyrute fra Toronto og andre byer i Canada i mange år og store interesser i nikkelindustrien i dette området foruten turismen. Canada er det største turistlandet på Cuba med over en million turister pr år allerede for mange år siden.

Les mer i Frihetem

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering