Thailand. Smilets land?

Rune Vold: HVEM KJENNER IKKE uttrykket og hvem får vel ikke dette utrykket bekreftet når en ankommer landet som turist og vandrer på overflaten uten å kjenne til landets historie, utvikling og politiske problemer. Men glansbildet har også en bakside. En artikkel i magasinet ”Time world” fra den 12. februar i år har denne overskriften:

THAILAND VAR ALDRI smilets land. Uansett hvor mange ganger du er blitt fortalt det og Reisehåndbøker har skrevet det. Kongedømmets nåværende politiske uro er ikke et avvik, det er normen. Mer presist kan det neppe sies i få ord.

DE SISTE UKENE har Thailand igjen vært i media på grunn av demonstrasjoner og uro. Det er jo denne gangen bare 4 år siden sist Bangkok ble stormet av rødskjortene fra Nord. Atter en gang hadde militæret grepet inn og avsatt en sivil regjering ledet av Thaksin Shinawatra som senere flyktet ut av landet, tiltalt for korrupsjon og lever nå i landflyktighet. Rødskjortene, som egentlig har navnet; ”Den forente front for demokrati mot diktatur” tvang fram et nytt valg. Det ble ingen overraskelse i Thailand. De vant igjen.

ANDREY MCGREGOR SOM tidligere var en korrespondent i Asia for Reuters har denne uka gitt ut sin bok om Thailand. Han skrev en rekke politiske artikler om Thailand og kongehuset som Reuters nektet å ta inn. Det er streng pressesensur i Thailand. en rekke journalister er arrestert og man snakker ikke om kongehuset eller dyptliggende politiske konflikter ustraffet. Majestetsfornærmelse er en dødssynd. Til slutt sa McGregor opp sin stilling i Reuters og er nå bosatt i Kambodsja. I innledningen til boka skriver han dette:

”TAKKET VÆRE PROPAGANDAARBEIDET fra USA, har det thailandske etablissementets innsats for å innprente rojalismen i den yngre generasjonen fra fødselen og utover lyktes i flere tiår, føyelige lokalaviser og vestlig media slukte den velkjente eventyrfortellingen om et eksotisk land med et monarki som modig bekjempet kommunismen. Thailand var en oase av frihet og harmoni i en urolig region der kommunister, krig og uro lurte i alle himmelretninger. Et land fullt av sjarmerende og vennlige innfødte som levde bekymringsløse liv, alt takket være den enormt hardt arbeidende og enestående moralske autoritet i helgenen kong Bhumibol.”

GLORIFISERINGEN AV ”SMILETS land” var en gjenganger i vestlig presse. I 1988 skrev journalisten Pico Iyer dette i magasinet Times: ”Thailand er et reisebyrås drøm førsteklasses tjenester til den tredje verdens priser , blandet eksotisme med eleganse " Han avviste de sedvanlige militærkupp som ikke relevante fordi den ærverdige monarken ga politisk stabilitet : ”Til tross for sine stadige militærkupp, er landet en lomme med relativ ro og en av Washingtons beste og sikreste venner, uansett statlige endringer , forblir monarkiet den samme samlede kraft. "

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering