Alvorlige konsekvenser: Demonstrasjoner foran den tyrkiske ambassaden i Moskva 24/11 mot Ankaras provokasjon. Foto:EPA/ Sergei Ilnitsky/ dpa – Bildfunk.
Alvorlige konsekvenser: Demonstrasjoner foran den tyrkiske ambassaden i Moskva 24/11 mot Ankaras provokasjon. Foto:EPA/ Sergei Ilnitsky/ dpa – Bildfunk.

Erdogans bakhold: Russland beskylder Tyrkia for å ha planlagt nedskytingen og stasjonerer anti-luftskyts i Syria.

Moskva går ut fra at Tyrkias nedskyting av et russisk kampfly 24/11 skulle sabotere en internasjonal koalisjon mot terror. Utenriksminister Lavrov sa 25/11 i Moskva: `Vi tviler alvorlig på at dette ikke er planlagt`. Russland har informasjon til å se at nedskytingen over tyrkisk-syrisk grense var planlagt. Lavrov formulerte seg slik: `Dette var helt åpenbart en felle: De ventet, observerte og lette etter et påskudd`. 

 

President Putin sa onsdag under besøk i industribyen Nisjni Tagil i Ural til journalister at en av de to pilotene i det nedskutte SU-24 overlevde. Fly-soldaten er nå på basen Hamaimim, sør for Latakia i Syria. Den andre soldaten mistet livet. Han meldte at russerne nå etablerer et anti-luftskyts av typen S-300 for å beskytte basen. Samtidig kritiserte han hardt den tyrkiske regjeringen og president Erdogan og sa at gårsdagens tragedie viser et dypere problem: `Vi og ikke bare vi men hele verden ser nå at nåværende regjering i Tyrkia i mange år har fulgt en svært målrettet islamiseringslinje`. Også Russland støtter islam som en stor verdensreligion, men støtte til `radikal islam` skaper en svært ugunstig atmosfære. Russlands forsvarsminister Sergei Sjojgu sa i Moskva at landet hans først vil fryse alle militære kontakter med Ankara.Kansler Merkel (CDU) var bekymret i en tale til forbundsdagen 25/11: `Med nedskytingen er situasjonen blitt enda mer tilspisset. Alt må gjøres for å få til avspenning`. Visestatsminister Sigmar Gabriel (SPD) kritiserte Tyrkia tirsdag kveld i Berlin: `Episoden viser at vi har med en uforutsigbar spiller; Tyrkia og ikke russerne`. Men US-president Obama støtter Tyrkia. I samtale med Erdogan på telefonen sa han at `fra USAs og NATOs ståsted har Tyrkia rett til å forsvare sin suverenitet`.


Erdogan kritiserte 24/11 på ny russiske angrep mot den turkmenske minoriteten i den syriske grenseregionen, der det nedskutte kampflyet opererte. Under en tale i Istanbul sa han: `Vi forsvarer bare vår sikkerhet og vårt folks rettigheter`. Selv sa Erdogan i juni 2012 da et tyrkisk fly ble skutt ned av syrisk luftforsvar: `Kortvarig grensekrenkelse kan aldri gi påskudd for et angrep`. Tyske Handelsblatt minnet 25/11 om at Tyrkias statsminister Davutoglu i 2013 sa at `IS slett ikke er en terror-organisasjon`. Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Firat dreier det seg om en `turkmensk kommandør`, beryktet som `ultranasjonalist` fra byen Keban i Anatolia. 24/11, etter nedskytingen sa han til journalister at` hans krigere hadde skutt begge de russiske pilotene på vei til nødlanding i fallskjerm`.


Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 26/11-15. Kilde: JW/ Arnold Schölzel.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Fortsatt krig i Syria

Fortsatt krig i Syria

USAs intervensjon i Syria har ikke ført fram.Nye «verktøy» tas i bruk; og krigen fortsetter. Syrias legitime styre frigjør landet – hva gjør USA (og...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering