Nihilistisk liberaler

(20-2016)I sin kommentar til dumavalget beklager Aftenposten at Dmitrij Gudkov, som avisen betegner som Russlands siste liberaler, ikke ble gjenvalgt. Avisen forteller ikke hva slags politiker Gudkov er.

Bjørn Nistad, Doktor i russisk historie
Gudkov ble i 2011 valgt inn i Dumaen for det sosialradikale partiet Det rettferdige Russland. Men etter i 2013 å ha deltatt på en ”frihetskonferanse” i USA organisert av krefter som ønsker å styrte Putin, ble han ekskludert fra partiet. I 2014 gjorde han seg bemerket ved å avstå fra å stemme ved avstemningen i Dumaen om Krims gjenforening med Russland. ”Å avstå fra å stemme betyr at du er mot noe, men ikke at du direkte utfordrer makten.” Hvor mange stemmer ville en norsk politiker som deltok på en ”frihetskonferanse” i Iran, og som erklærte at Trondhjem var svensk, få?

Gudkovs skjebne kunne ha blitt utgangspunktet for en beretning om hvordan russiske liberalere har marginalisert seg selv ved å innta en nihilistisk holdning til nasjonale interesser og å alliere seg med Russlands fiender. Denne historien går tilbake til tsartiden da fremtredende liberalere under den japansk-russiske krig i 1904–05 sendte gratulasjonstelegrammer til keiseren i Tokyo etter japanske seirer. Den fortsatte under den kalde krigen da sovjetiske dissidenter opptrådte som heiagjeng for USA og Nato. Og den kuliminerte med russiske liberaleres jubel over Sovjetunionens sammenbrudd. At Russland selv kunne ha gått i oppløsning, og at flere titalls millioner ble kastet ut i den dypeste nød gav liberalerne blaffen i. At liberaler for de fleste russere er ensbetydende med forræder og kjeltring er knapt til å undres over.

Vestlige massemedier er ikke objektive i sin dekning av politikk og samfunnsliv i land som Russland, Kina og Iran. De hyller personer og partier som bekjenner seg til vestlige verdier, eller som opptrer som nyttige idioter for vestlige interesser, og tar seg sjelden bryet med å forklare hvorfor disse har minimal folkelig støtte. Men det betyr at folk i Vesten holdes i uvitenhet om forholdene i store deler av verden.

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Når monopolene overtar folkestyret

Når monopolene  overtar folkestyret

I all hemmelighet har private monopoler og en rekke Big business-selskaper i EU og USA hatt møter med EU-kommisjonen for å klargjøre og slippe løs...


Media, Russland og Ukraina

Systemfeil! Kapitalismen har krasjet. Installer et nytt system? Ok!

Jeg vet ikke om vestlige media riktig vet hva de gjør og hvor de går hen når det gjelder hva som skjer i Ukraina og Russland. På mange måter synes...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering