Jens Stoltenberg og Donald Trump står ved hverandres side, Stoltenberg fungerer som Trumps pengeinnkrever skriver artikkelforfatteren														REUTERS/Christian Hartmann
Jens Stoltenberg og Donald Trump står ved hverandres side, Stoltenberg fungerer som Trumps pengeinnkrever skriver artikkelforfatteren REUTERS/Christian Hartmann

Jens Stoltenbergs hovedoppgave som generalsekretær i NATO er å holde organisasjonen samlet. I praksis betyr det å godta alt som kommer fra USA og fungere som pengeinnkrever for Donald Trump.


Caporegime er et italiensk ord, brukt om lederen av en familie på Sicilia. Når en mafiaboss tar en beslutning sender han instrukser ned gjennom kommandokjeden. I de fleste tilfeller til en capo, som kan sammenliknes med en høyere offiser i en militær enhet. Jens Stoltenberg er i praksis Trumps capo. Mafiabossen Trump har gitt NATO-landene ordre om å øke militærbudsjettene. I kjent mafiastil fungerer dette som «beskyttelsespenger». Trusselen om vi ikke betaler er at USA trekker seg ut av NATO, noe som fremstilles som et skrekkscenario av politiske kommentatorer i de store mediene. Plusser vi ikke på x-antall milliarder vil de ha oss til å tro at vi er fritt vilt for et aggressivt Russland.


Militærbudsjettene vokser
Derfor har Stoltenberg brukt mye energi på å advare NATOs regjeringer om at Trump mener alvor. Hvis ikke militærbudsjettene økes til 2 % av BNP vil Trump trekke USA ut. Capo Stoltenberg gjør en strålende jobb, for pengebruken går opp. Militærbudsjettene i Canada og Europa har samlet økt med 41 milliarder dollar siden Trump vant presidentvalget i 2016. Innen utgangen av 2020 loves en økning på 100 milliarder dollar. 27. januar la Trump ut denne tweeten:«Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær, uttalte nettopp at på grunn av meg har NATO vært i stand til å skaffe langt mer penger enn noen gang tidligere fra sine medlemmer etter mange år med nedgang. Det kalles byrdedeling.»I sin State of the Union-tale 5. februar tok Trump i kjent stil økningen i militærbudsjettene til inntekt for seg selv. «I årevis er USA blitt veldig urettferdig behandlet av våre venner, medlemmer av NATO. Men nå har vi sikret, i løpet av de siste par årene, mer enn 100 milliarder dollar i økt pengebruk til forsvar fra våre NATO-allierte», sa han.


Ny forsvarsminister fra Boeing
Disse «beskyttelsespengene», som altså øker som følge av Trumps trusler, sprøytes i stor grad inn i amerikansk økonomi, nærmere bestemt til den blomstrende våpenindustrien.

 

Les mer i Friheten.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

usa


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering