REUTERS/Jose Miguel Gomez
REUTERS/Jose Miguel Gomez

Fra riksadvokatembete informeres nasjonen om at i 2018 ble det begått 41.755 drap i Colombia, det vil si 114 drap pr dag. Det er en økning på 1402 fra året før. Mange av mordene er relaterte til narkotrafikk, og særlig mange unge er involvert i disse.


Det er få muligheter for unge mennesker, så rekruttering til organisert kriminalitet er nærliggende. En majoritet av de drepte er unge mellom 14 og 26 år. Ifølge den columbianske avisa "El Espectador" ble 7 sosiale ledere myrdet i forskjellige deler av landet på årets første 15 dager. I 2018 ble 172 sosiale ledere myrdet.


Ifølge riksadvokaten hadde antall mord steget med 30 % i 2017 i kommuner som tidligere ble kontrollert av Farc.


Den 17. januar 2019 ble det begått et attentat mot Politiets kadettskole, La Policia General Francisco de Paula Santander, som forårsaket 21 døde og 68 skadde. Colombias president Iván Duque Márquez var raskt ute med anklage mot frigjøringsorganisasjonen ELN og stoppet dialogen og forlangte 10 av dens medlemmer i Havana fengslet.


Norge har vært støtteland for den colombianske regjeringen, mens Cuba har vært støtteland for frigjøringsbevegelsene i fredsprosessen. Nobels fredspris er utdelt udelt til representanten for det mest reaksjonære styret som har eksistert i Latin-Amerika, ikke til Farc og organisasjonene. Men her er ikke mye fred. I tilfellet Nelson Mandela måtte Nobels fredspris deles med Apartheid.
- Hvem står bak den norske deltakelsen i denne prosessen og Fredsprisen?


Det er selvfølgelig USA. Med Vulgær-Ernas ryggsleiking av Donald Trump er Norge med på hva som helst. Da Iván Duque ble den nye presidenten for de samme politiske kreftene, var han klar til å avbryte fredsprosessen. Nå bruker han attentatet som et påskudd. Drap på fagforeningsledere og sosiale ledere blir ikke etterforsket eller i liten grad etterforsket. Det har Colombia lært av USA. USA har 7 store militærbaser i Colombia og er den egentlige herskeren. USA styrer Colombia.


- Hvilken rolle spiller USA i Colombia og i landet som helt åpenbart er i krig med seg selv?
Colombia er blitt partnerland til NATO.


- Er norske foreldre klare til å sende sine sønner og døtre til Latin-Amerika for å forsvare USA i krig for sine interesser? Som vi har gjort i Jugoslavia i 1999, Afganistan i 2001, Irak i 2003, Libya i 2011, da Jens Stoltenberg fikk Krigsforbrytermedaljen, ennå ikke utlevert, eller i Syria i 2017?


Det er neppe ukjent at USA truer nabolandet Venezuela med krig og okkupasjon pga Venezuelas rike oljekilder. USA har til og med tilsatt ny president i Venezuela, Juan Guaidó, som er ukjent i Venezuela.


Det er vanskelig for folk i Norge å forstå så høye drapstall. Sammenlignet med Norge i krig fra 1940 til 1945 var våre tap grovt regnet 10.000 døde, derav 5000 sjøfolk som ble drept i den internasjonale sjøkrigen, videre ble 1500 mennesker drept i allierte angrep på Norge. Vi sitter da igjen med 3500 falne i 5 års krig. Sammenlignet med Colombia i "fred" var Norge utrulig trygt og sikkert under krig og okkupasjon. Kilde Granma 17.01.2019

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

colombia

mord


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering