Foto: Erik Johansen / SCANPIX
Foto: Erik Johansen / SCANPIX

Major Svein Blindheim (bildet) angrep den offisielle fortellingen om 2. verdenskrig, avslørte lysskye militære aktiviteter i etterkrigs-Norge, og kritiserte USAs og NATOs kaldkrigspolitikk. Flere tiår senere er alt Blindheim fortalte like aktuelt.


Svein Blindheim (1916–2013) var krigshelten fra Kompani Linge som etter krigen ble tilknyttet Forsvarets etterretningstjeneste. I E-tjenesten var han bl.a. med på å opprette hemmelige Stay Behind-grupper i Norge, og ble sendt til Finland for å lære opp finske agenter for spion- og sabotasjeoppdrag mot Sovjetunionen. Som offiser deltok han i militærøvelser der bruk av atomvåpen inngikk, og fikk opplæring i regimeskifte-operasjoner av CIA.Som etterretningsagent fikk han etter hvert en følelse av at arbeidet ikke var lovlig, at mye foregikk bak ryggen på politikerne.

Han skrev: «Norske politikarar kan umogleg ane eller skjøne stort av kva makt- og intrigespel norske offiserar er med på.»Svein Blindheim ble en opposisjonell i systemet. I 1977 lot han seg intervjue av Ny Tid der hemmelighetene ble slått stort opp. Disse lekkasjene førte til at han først ble siktet etter § 90 («spionparagrafen»). I 1978 ble han dømt til 75 dagers betinget fengsel for avsløring av militære tjenestehemmeligheter, en dom som Høyesterett opprettholdt året etter. I boken «Offiser i krig og fred» fortalte han om alt dette og mere til. Basert på dagens nyhetsbilde er alt Svein Blindheim avslørte høyst aktuelt.

Det norske offiserskorpset sviktet 9. aprilFordi han kom fra trange kår hadde Svein Blindheim ikke muligheter til å utdanne seg. Befalsskolen ble redningen. Da Tyskland invaderte Norge opplevde han at store deler av det norske offiserskorpset sviktet, og mer eller mindre ga seg uten kamp. Blindheim sa at «ein skremmande stor del av befalskorpset hadde høgreradikale sympatiar» og at mange enten var med i, eller sympatiserte med Nasjonal Samling. Som i dag (med Russland) var Sovjetunionen utpekt som fienden. 9. april 1940 sto 7.000 norske soldater oppmarsjert i nord i tilfelle et sovjetisk angrep. Etter selv å ha deltatt i mindre kamper i Østfold i dagene etter 9. april flyktet han til Sverige. Derfra la han ut på en lang reise østover, gjennom Sovjetunionen og til Midtøsten, før han på et britisk skip til slutt kom seg til Storbritannia.

Der sluttet han seg til de norske motstandstyrkene. Blindheim var utålmodig og frustrert over all ventingen i England og Skottland der han følte at offiserene var fornøyd med å planlegge og å trene, men vegret seg for å gjøre en aktiv militær innsats.Blindheims punkterte det offisielle bildet av den heroiske, norske motstandskampen. «Motstandsrørsla var ei haldningsrørsle, ikkje ei militær motstandsrørsle å snakke om», skrev han. Faktum er at den norske motstandsbevegelsen i både Storbritannia og Sverige stort sett bare øvde og aldri kom i kamp. Da Norge ble fritt 8. mai 1945 vendte disse eksilsoldatene derimot hjem som helter. Blindheim tok glorien av Hjemmefronten.Svein Blindheim selv var derimot en ekte krigshelt. Han ble sendt i fly til Norge og hoppet ut i fallskjerm.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering