• Hjem
  • Leder
  • ”Ingen varig fred før Israel avslutter sin okkupasjon!”

(Hans Petter Hansen - nr 46 - 2001) Konflikten i Midt-Østen kan ende i en katastrofe og involvere store deler av den muslimske verden, sier direktør ved Institutt for Fredsforskning, Stein Tønnesson. Det er ikke for sterkt sagt, særlig ikke etter at Israels krigshauk nummer én, statsminister Ariel Sharon, i sin fjernsynstale mandag kveld kalte palestinernes leder, Yasser Arafat, ”det største hinderet for fred i Midt-Østen”.


I sin hatefylte tale ga han Arafat hele skylda, så vel for de siste selvmordsaksjonene i helga som kostet 25 mennesker livet, som for tidligere selvmordsaksjoner som ytterliggående palestinske grupper har sagt seg å stå bak. Men langt verre var det at umiddelbart etter Sharons TV-tale angrep F-l6-kampfly, militærskip og helikoptre, palestinske mål i Gaza by og Jenin på Vestbredden.

Rett etter militærangrepet på Vestbredden gikk F-16-kampflyene til rakettangrep mot det palestinske politiets bygninger i Gaza by – som ble satt i brann og påført svære skader. Hundrevis av skolebarn i samme område befant seg i livsfare, og klarte med nød og neppe å søke dekning. Ifølge NTB/Reuter ble noen av barna fraktet bort med ambulanser mens andre snublet mens de desperat forsøkte å komme seg bort fra angrepssonen. Omtrent samtidig ble bygningen som huser den palestinske sikkerhetstjenesten i Salfid skadet av raketter, avfyrt fra israelske helikoptre.

At siktemålet bak militæraksjonene var å ramme Arafat maksimalt, framgår ikke minst gjennom rakett-angrepet mot Arafats hovedkvarter i Ramallah. Han befant seg i bygningen som ble truffet av raketter, men kom uskadd fra rakett-angrepet. At hensikten bak samtlige av disse militæraksjonene mot de palestinske målene, heriblant ødeleggelsen av president Arafats flyplass, er å svekke Yasir Arafats omdømme i det palestinske folk er det få om noen som tviler på. Men vil krigshauken Sharon lykkes i sitt forsett? Det tror, i likhet med en god del andre, blant dem ovennevnte fredsforsknings- leder Stein Tønnesson, lite på. For, som han ser det: Etter det som nå har funnet sted, vil han (Arafat) snarere måtte gjøre felles front mot Israel sammen med de ytterliggående grupper. Noe annet vil være politisk umulig for ham.

Hva regjeringen Bondevik angår, forholder den seg svært passiv overfor den militære terror som Israel, med krigshauken Ariel Sharon i spissen, bedriver. I likhet med de styrende i USA har ikke regjeringen med ett eneste ord fordømt de israelske hevn- og terroraksjoner som har funnet og som fortsatt finner sted. Det gjør derimot tidligere statsminister Kåre Willoch som mener det er all grunn til å frykte en sterk opptrapping av hele konflikten i den muslimske verden etter de israelske rakettangrepene. Og som rett ut sier:

- Utsiktene til at USA kan bli holdt medansvarlig for angrepene mot Arafat fordi de ikke har protestert, gir grunn til stor bekymring. Det blir ingen varig fred før Israel avslutter sin okkupasjon. Troen på at man kan få en undertrykt befolkning til å finne seg i okkupasjon uten at det skjer vold, er helt urealistisk.

Bedre kan det ikke sies. Og derfor takk for det, Kåre Willoch!


OPO forsvarer demokratiet

Organisasjonen mot politisk overvåking (OPO) ble navnet til den nye orgaisasjonen til forsvar av alle som er blitt ulovlig overvåket og har lidd skade av POTS ulovlige virksomhet. Foreningens primære mål er full rehabilitering av disse og en verdig avslutning av dette mest skammelige kapitlet i norsk etterkrigshistorie. På konstituerede møte den 29. november var det stor enighet om at denne ville fortsette i andre mer raffinerte former, ikke minst etter terrorhandlingen i USA den 11. september.

CIA vil bruke dette som påskudd til nye registreringer av mennsker som er skepiske til USAs politikk. Derfor ble foreningens formålsparagraf endret til også å omfatte dette scenariet. Foreningen som er i rask vekst, famner ikke bare de radikale politiske partiene på venstresida, men også engasjerte som er med i andre menneskerettsorganisasjoner. Noe som blant annet kom til uttrykk ved valget av leder, som ble Kjell Bygstad, mangeårig leder av Palestinafronten. Friheten ønsker den nye foreningen til lykke i sitt arbeid for å hindre ny overvåkning og overgrep og for at gammel urett skal godtgjøres.

“Regjeringa må komme med en beklagelse til alle som er blitt urettmessig overvåket. Før dette er skjedd kan de rammede ikke føle sin sak som endelig avsluttet,” heter det blant annet i en uttalelse fra møtet. Dette bør skje omgående, slik at ikke enda flere må gå uskyldig vanæret i sin grav.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering