(Harald Øystein Reppesgaard - nr 3 - 2011) Etter 2500 år har arbeider- og føydalklassen reist seg I Egypt. Faraoene har vi dyrket i historiske epoker som kulturens vugge. V i har besøkt graver og templer uten å kny. Vi har gått dannet og høflig med våre pass og vår valuta til Kairo og statene rundt Rødehavet uten at mainstream-media og turistene har kritisert diktaturene. Tvert om.



De høyreiste rytterne på hvite arabere med palestinaskjerf rundt kjaken var en del av ungpikenes våte drømmer på 1950- 60 tallet. (og AKPs ti år seinere). Olje-eventyret førte til like fuktig undertøy hos kraftsekretærenes i Industridepartementet da oljen sprutet fram på midten av 1970-tallet. Hvor den kom fra – utenom Nordsjøen - var bare et spørsmål for aksje-meglerne. Fantes den en fattig og underkuet arbeiderklasse i disse landene? De skulle bare være glade for i det hele tatt å få arbeid. Disse ” muslim-toillingan” man ytret i Lagmannsretten i Trondheim i 1991 hadde vel ingen rettigheter?

I vel 3000 år har Egypts arbeidere slitt under militært åk og gudetro . Dens største åpning mot verden er gamle graver og agurker fra Nildalen. Ingen som har vært i landet kan huske noen beretninger fra arbeiderklassens liv og levnet. Vi er blitt sauset inn i faraoenes og deres kvinners - kjønnsliv og forholdet til nabolandene .Ingen aviser i Norge har påpekt at det er en klassekamp. Heller ikke”venstresidens” avis Klassekampen har noen klasseanalyse av hva som skjer. Men fortvil ikke Friheten er nå HELE venstresidens avis.

Endelig har arbeiderklassen, småbrukerne, de intellektuelle reist seg opp mot gudene. De har i millioner knyttet neven mot Israels ”demokrati” og imperialismen, uten Mubarak i førersetet, Han, med Obamas velsignelse, har kjørt Egypts og sine palestinske frender mot død og fordervelse. Arbeiderklassen i Egypt sier nå nei, Nei til at Mubarak stoppet mat- og livsviktige leveranser til broderfolket i Gaza, De sier nei til gudene som ha undertrykket dem i 3000 år. Men de kan ikke svaret, ja.

Obamas USA har driti på draget. Egypt var deres sterkeste fundament i imperialsimens brohode i Afrika. Dette ved siden av Israel og kampen mot ”terrorismen” (les om oljeforekomstene). Egypt er en av verdens sterkeste militærmakter i lomma på USA. Norges Kommunistiske Parti gir full støtte til arbeiderklassen og Egypts Kommunistiske Parti i kampen mot føydalismen og imperialismen. Partiet kan vise vei etter gudenes fall.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

egypt


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering