• Hjem
  • Nettutgaven
  • Hundretusener demonstrerte i Caracas, for Chávez og Maduro
Caracas 2. februar 2019 AFP
Caracas 2. februar 2019 AFP

Krigsvarsel: 100-tusener demonstrerer for president Maduro i Caracas. 10-tusener for kuppmakeren Guaidó. USA forbereder intervensjon.

Et hav av mennesker som ikke kan ignoreres, men likevel nesten ikke nevnes i TV-kanaler, som baserer seg på kapitalmakt: Hundretusener demonstrerte lørdag, 2/2-2019, på Avenida Bolivar i Caracas, på   20-årsdagen for Hugo Chávez` maktovertakelse. Det var også en protest mot det pågående kuppforsøket mot en demokratisk valgt president Nicolás Maduro, som appellerte til sine motstandere: «Forlat metoden med utenlandsk innblanding!» Ansikt til ansikt med åpne trusler fra USA og Colombia mot landets sjølråderett, krevde han  av opposisjonen: «Ta skritt framover, be ikke om krig! Stans støtten til et allerede mislykket kuppforsøk!» Maduro ville samtidig framskyte parlamentsvalg, fra 2020 til 2019.

 Flere hundretusen for et uavhengig Venezuela: Demonstrasjon på lørdag i Caracas. Foto: HO/Venezulan Presidency / AFP.

På møtet som parallelt ble holdt av opposisjonen i Øst-Caracas, med vestlige TV-team og ti-tusener, sa selvutnevnte kuppleder av 23/1-19, Juan Guaidó: «Det er ingen grunn til å frykte borgerkrig». På lerretet bak ham kunne vi se USAs og Israels statsflagg. Opposisjonen gikk ut fra at «humanitær hjelp» vil sendes med US Army over grensen. Utgangspunkt skal være den nordvest-colombianske grensebyen Cúcuta. En av Venezuelas 23 delstater, Táchira med sin hovedstad, San Cristóbal, styres av Maduro-motstandere. Den ligger rett øst for Cúcuta. Andre nøkkelpunkt for »humanitær hjelp» skal i følge de samme kilder være Brasil og en av øyene i Det karibiske hav, sør og nord for Venezuela. 

USA viser til Guaidós «søknad om hjelp». Han er anerkjent av US-president Trump. Fordi US-innblanding avvises av den rettmessige regjeringen, vil innmarsj av US-tropper være en folkerettslig aggresjon, som Venezuelas militær-styrker må reagere på. Åpenbart spekuleres i Washington og Bogotá på om det blir alvorlig motstand fra Venezuela-arméen, eller hvorvidt soldater massivt vil løpe over til Guaidó. I helgen ble det kjent at 4 offiserer i flyvåpenet har stilt seg bak kuppmakerne. Men overkommandoen bekreftet sin lojalitet til landets regjering. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarte mot US-hjelp inn i landet uten å få godkjenning fra landets regjering. Alexandra Boivin fra ICRC sa til nyhetsbyrået AP at hun har informert Trump-administrasjonen: «ICRC kan bare fungere svært begrenset under slike omstendigheter».

Colombia-president Iván Duque forsterket spekulasjoner fredag, 1. februar ved å «forutse diktaturets fall i Venezuela i løpet av de neste timene». Og USAs sikkerhetsrådgiver, John Bolton, helte bensin på bålet med sine trusler om å sende Maduro til Guantanamo, USAs beryktete fangeleir og base, som stadig okkuperes av USA på Cuba.

I Hamburg, Kiel, Frankfurt og Wien demonstreres solidaritet med Venezuela allerede. FN tar også avstand fra innblandingen. Verdens folk må reise til «krig» mot krigskreftene!    

Per Lothar Lindtner, 4/2-2019, Kilde: Madaira Rubio, JW, 4/2-2019, oversettelse

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

CIA bak kuppforsøk i Venezuela

Nå avdøde Hugo Chavez, Venzuelas tidligere president som uttalte fra FNs talerstol etter at president Bush hadde gjort ferdig innlegget sitt før han fikk ordet:

Eks-CIA-agent avslører hvordan venezuelanske studenter fikk kupptrening

■ Denne artikkelen er to år gammel, men den gir en glimrende illustrasjon på...


Klassekamp i Venezuela

Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino snakker under en pressekonferanse i Caracas, Venezuala 1. august																		REUTERS/Marco Bello

(16 - 2017) Det er ein del moment i den pågåande uroa i Venezuela som hovudstraumsmedia i det heile ikkje har interessert seg for.
Olav H....Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering