Så har det dukket opp nok en undersøkelse som skal befeste påstanden om at svarte er dummere enn hvite.

Av Birgit Skjæret

Et amerikansk forskningsteam ledet av Randy Thornhill har funnet en forbindelse mellom utbredelse av tropiske sykdommer og hjernens utvikling. Dog med en liten bisetning om at det kan finnes en hittil ukjent tredje faktor. Men denne ytterst viktige påstand drukner lett, da det er en tendens til å mene at afrikanere ikke er smarte nok til å ta vare på seg selv.

Det må imidlertid innrømmes at dette forskningsresultatet er lettere å svelge enn de kvasimetoder som har blitt spredd i det siste om særs lav IQ i afrikanske land. Så lav at folket der ikke hadde vært i stand til å overleve om resultatet skulle være tilfelle. Men likevel glir slikt inn i folks bevissthet og underbygger ideen om at utviklingsland fortsatt er avhengig av hjelp og investorer fra den rike hvite verden. Legitimering av kolonistenes fortsatte grep om Afrika.

Fra mitt forsøk som psykologistudent for 15 år siden, kunne studiematerialet ikke vise til noe seriøst forskningsreslutat hvor noen raser var mer intellignete enn andre. Men det ble stilt spørsmål om IQ-testens relevans og oppbygning. Uansett hvordan testen utformes, vil det alltid være forskjell på utviklingsnivå og miljø. Vi vet også at mestring av tester til en viss grad kan læres, og at det finnes institusjoner i USA hvor bedrestilte betaler dyrt for en slik opplæring. Hvor stiller en analfabet fra bushen i forhold? Hvordan kan tester i det hele tatt sammenlignes, selv om de er utformet slik at betydningen av skrive og leseferdigheter er forsøkt eliminert?

Flinkhet er ikke det samme som å kunne løse ukjente problemer. Viljen til å lære er et personlig trekk og avhengig av tilgjengelig informasjon. En britisk unge som blir medlem av Mensa ved å kunne ramse opp hovedsteder og telle på et ukjent språk, kan ikke sammenlignens med et utsultet afrikansk barn som ikke kjenner annet enn sykdom og nød. Der har kanskje Thornhill & co sin misjon, hvis bare legemiddelindustrien kunne prioritere mennesker framfor profitt.

Det er blitt en uttalt sannhet at det afrikanske folket ikke er i stand til å klare seg selv og useriøse IQ-statistikker underbygger dette. Sannheten er at vesten og de tidligere kolonimakter ikke kan fortsette sitt hegemoni uten Afrikas naturressurser og billig arbeidskraft. Afrika hadde en gang verdens mest utviklede kulturer, mens vi levde i huler og slo hverandre i hodet. Etter noen tusen år er barbariet fortsatt tilstede i form av imperialismens brutale undertrykkelse. Er det dette vi kaller intelligens på et høyere nivå?


Kilde: https://www.abcnyheter.no/node/113008

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

svart

afrika


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering