• Hjem
  • Nettutgaven
  • Vikarbyrådirektivet: Ap knuser arbeidernes makt, LO-eliten snur

Med klassekompromisset som førsteprioritet går Arbeiderpartiet inn for å implementere EUs vikarbyrådirektiv i norsk lov. Direktivet betyr fagforeningsknusing, slutt på faste ansettelser og opphør av arbeiderrettigheter. Direktivet er et alvorlig angrep på de rettigheter arbeiderbevegelsen har kjempet fram de siste hundre år. Folk er forbannet.
Virkelig forbannet. På at LO-ledelsen og Ap prøver å rotte seg sammen mot arbeiderklassen. Et nytt EU-direktiv er på trappene: Vikarbyrådirektivet, opprinnelig akseptert av både LO-toppene og Ap på Stortinget.
Men 30.01.12 valgte LO-ledelsen - etter betydelig press fra medlemmene - ikke å anbefale Stortinget å implementere vikarbyrådirektivet. Fordi underveis i prosessen har usikkerheten rundt virkningene av direktivet økt, sier LO-leder Roar Flåten. Men LO-lederen understreker at hvorvidt Norge skal implementere et EU-direktiv alltid vil være gjenstand for en avveining (www.lo.no/Presse/Pressemeldinger 30.01.12).
Presset mot LO-ledelsen og Ap var entydig på «vorspielet» som LO-Tromsø og Fellesforbundet avd. 74 arrangerte kvelden før den politiske streiken mot vikarbyrådirektivet 18. januar d.å.: NEI til direktivet; VETO og ingenting annet.
Folk i salen ga tydelig uttrykk for at de var dyktig lei den eliten som kaller seg Arbeiderpartiet og som opptrer som interesseorganisasjon for EU og kapitalmakt. Er dette «vårt parti»; «arbeiderne sitt parti» ble det spurt fra salen. «Ikke faen heller» var svaret hun selv ga.
En annen av møtedeltakerne var dyktig lei alle oppfordringer fra eliten om medlemsverving. Nå måtte det være slutt med å verve arbeidsfolk for en elite som sitter på toppen og motarbeider arbeiderne sine interesser.
Viktigst nå er at arbeiderne organiserer seg mot vikarbyrådirektivet og for arbeiderne sine interesser. For med vikarbyrådirektivet vil «lausarbeideren» igjen bli et vanlig syn i gatene, som på 1930-tallet.
Utvilsomt åpner direktivet for den perfekte EU-slaven: Lausarbeideren som er uten fast arbeid, uten tarifflønn og uten faglige rettigheter. Med direktivet skal EU-godkjente slavedrivere (vikarbyråer) fritt fram kunne sende «fri flyt-pakker» (arbeidsfolk på slavekontrakter) over landegrenser og mellom innleiere og utleiere. Altså det perfekte Frp-samfunn, skapt for nyaristokratiet i Europa.

Post-hora.
Wibeke Bergheim, regionsekretær Nei til EU region nord, innledet «vorspielet» med å fortelle om sin opplevelse fra tiden som Adecco-vikar. Som anstendig menneske ville hun selvsagt ikke si noe stygt om sin tidligere slavedriver, men litt fortalte hun.
Hun måtte være fleksibel, hele tiden. Alltid sitte klar, nydusjet med ferdigsmurt matpakke i kjøleskapet - og vente på telefonen fra Adecco. Vente på et oppdrag, til alle døgnets tider. Korttidskontrakter, som kunne vare fra et par timer til noen dager eller uker. Hun kunne ikke leve et sosialt liv.
Sorry, men Adecco kan ringe, var svaret hun ga sine venner. Hjem og familie var ikke aktuelt for henne. Uten fast inntekt kunne hun ikke få lån. Så fikk hun vikarjobb på Posten. Sprang som faen, ikke organisert og med få rettigheter. Som vikar var hun nærmest usynlig - kunne være borte neste dag, på annet oppdrag - og ble kalt post-hora. Men så og til sin lettelse ble hun «kjøpt opp» av Posten og fikk straks et bedre liv som fast ansatt.

Redd og skremt.
Så langt regionsekretær Bergheim. Ap og LO-eliten lever åpenbart sitt eget isolerte drømmeliv, langt fra den arbeidsdagen vikarer møter. Vikarer er redde og skremte. De tør ikke fortelle om sine arbeidsforhold. De holder kjeft, redde for byrået, redde for innleier - samtidig snakker Ap- og LO-eliten varmt om HMS og IA på sine nyliberale høyfjellskongresser.
Vikarbyråer kan være sjarmør og tyrann - på samme tid. Glattpolert på utsiden, men på innsiden rår trusler, arbeiderforakt og faenskap. Organisering er ikke aktuelt, sykdom blir hånet. Springe som faen, være effektiv - være slave for kapital og business (overskudd i bedriften) er alt som teller.

Slaveriet.
Selv unge jenter i bloggverden, som er mest opptatt av sminke, av kjendiser og utseende, prøver seg iblant på noe politisk. Som Rosablogger Heidi Alexandra «Life of Barbie» Olsen. Wibeke Bergheim trakk henne fram for å vise at selv den mest «upolitiske» ungdom forstår noe media og politiske myndigheter nekter å forstå eller bevisst fortier:
«Alle vet at det finnes mange polsker i Norge. De rett og slett strømmer hit for å få jobb. Noe de også får - men som oftest veldig dårlige jobber, dårlig betalt, dårlig sikkerhet, og uten kontrakt. Dette er jo for at arbeidsgiveren skal få ting gjort billigst mulig. Sånn som Petter Stordalen har holdt på.
Anyways, nå snakkes det jo om at man skal bli strengere på polsker som ikke betaler skatt. Er det så #*!?#* rart at de ikke betaler skatt? Sånn på papiret har de jo ikke jobb engang. De vil bare tjene noen ussle kroner til familiene sine som bor i bittesmå leiligheter/rom som arbeidsgiver har funnet til de. Faktisk så synes jeg det minner litt om slaveri. Ingen hører noe om slavene i Afrika ikke betaler skatt. Den dagen man maser om at de skal betale skatt, den dagen kan man begynne å mase på polskene også. For den dagen kommer ikke.» (La polskene svindle da, care. Bloggpost 25. oktober 2011).

Fagforeningsknusing.
Leder av LO-Tromsø Bjarne Rohde beskrev et framtidscenario under tittelen: «Vikarbyrå - utfordringer for ansatte og fagbevegelse».
Som grunnregel garanterer arbeidsmiljøloven (AML) fast ansettelse, men vikarbyråer har over flere år uthult loven. Byråer erobrer stadig større makt og leier ut billig arbeidskraft på slavekontrakter. Bedrifter leier inn i stor stil. De omgår lovverket og lovbrudd blir glatt oversett. Vikarer blir truet fra fagorganisering og er uten faglige rettigheter stadig under skvis. Om trenden fortsetter så vil vikarene etter hvert utgjøre flertallet av arbeidsstyrken i norske bedrifter og de fagorganiserte vil miste all innflytelse, sa Rohde.
Rohde har utvilsomt rett. Vi får et arbeidsliv preget av represalier, skvising og mangel på grunnleggende rettigheter. På sikt vil kapitalmakten radere vekk alle arbeiderrettigheter, angrepet på AML er allerede i gang. Og vikarbyrådirektivet er den perfekte oppskriften på fagforeningsknusing.

Angrepet på arbeiderklassen.
Som interesseorganisasjon for en desperat kapitalmakt tilrettelegger EU/EØS for slaveriet. Slaveriet tjener kapitalmakt og profitt. Samtidig betegner EU/EØS vikarbyrådirektivet som et tiltak for å «likebehandle fast ansatte og vikarer» og «anerkjenne vikarbyråer som arbeidsgivere».
Bullshitt og narrespill. Selve kjernen i direktivet er å «utvikle mer fleksible former for arbeid». Altså skal restriksjoner vekk, arbeiderrettigheter skal bort. I første omgang AML 14-9 og 14-12.
Direktivet har som mål å forme den viljeløse arbeider (slaven), som uten rettigheter (uten restriksjoner) kan sendes som en pakke over landegrenser og mellom arbeidskjøpere - sammen med varer, tjenester og kapital: EUs fire fantastiske «friheter». Slaven har ingen rett til fast arbeid, er uten fast lønn og uten sosiale goder - men har «valgfrihet» - frigjort fra den «kollektive tvangstrøyen» - som Frp ville ha sagt det.
Vikarbyrådirektivet er rene «slavedirektivet», prinsipielt ikke ulikt det angrepet nazistene satte isgang mot arbeiderklassen på 30-tallet med bekjempelsen av fagforeninger.
Dessverre er «folk flest» politisk nedsløvet. Gjort historieløse - av vår tids goebbelsmedia; dvs. av show-, sirkus- og støybransjen som dominerer og tåkelegger all innsikt og forståelse. Kapitalismen er så fin og flott - sier glamourmedia. At den er et plyndresystem; at profitt og utbytting er eneste drivkraft i det kapitalistiske samfunn og at den startet 2. verdenskrig - se det fortier media og myndigheter.

Kamp mot kapitalmakt.
EU og EØS er et markedsliberalistisk prosjekt drevet av maksimal profitt - det betyr en stadig verre hverdag for arbeidere og «folk flest». Alt skal gå raskere; mer effektivt. Alle skal jobbe mer overtid uten overtidsbetaling; det er ikke lov å prate med sidemann og det skal ikke være lik porto over hele landet.
EØS går foran norsk lov, det bestemmer EU/EFTA-domstolen. Der nede i Brussel sitter pervertert godt betalte markedsjurister i mangemillionklassen og konstruerer direktiver på oppfordring fra big business. Og Stoltenberg-Norge implementerer alle Brussel-diktat i «vårt» lovverk - hurra for demokratiet.
Før 1814 måtte vi spørre Kongen i København om lov. Så mellom 1940-45 kom Berlin med sine Verordnungen. Og nå dominerer Brussel, EU-hovedkvarteret hvor kapitalmakt og borgerskap alltid forbereder neste angrepet på europeisk arbeiderklasse.
Militant makt er det eneste språket kapitalmakten forstår. Realsosialisme er eneste veien ut av slaveriet og krigstrusselen. Som ventet rår dessverre klassekompromisset også grunnen hos den sosialdemokratiske «sosialisme for det 21. århundre»-bevegelsen.

Bjarne Johansen.

Vikarbyrådirektivet betyr:
Frislipp på utleie og innleie av arbeidskraft.
Faste ansettelser for fall.
Kraftige angrep på arbeiderbevegelsen.
Fagforeningsknusing.
AML 14-9 og 14-12 skal vekk.
På sikt blir AML betydelig svekket.


Svaret er:
JA til faste ansettelser.
VETO mot EUs vikarbyrådirektiv.

Følgende forbund har krevd veto mot vikarbyrådirektivet: EL og IT forbundet, Fagforbundet, Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Transportarbeiderforbund og Skolenes Landsforbund. I tillegg støttes kravet av 37 lokale LO-avdelinger. Disse utgjør et flertall av LOs medlemmer.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering