ASIAPAC-SENTIMENT/ REUTERS/Edgar Su/Files
ASIAPAC-SENTIMENT/ REUTERS/Edgar Su/Files

(19 - 2017) Kina forbereder å prise olje i yuan støttet av gull
Pål Steigan
Kina, som er verdens største oljeimportør, tar neste skritt i av-dollarisering av verden. Landet vil lansere en ny standard for prising av oljekontrakter som vil gjøre det mulig for eksportører og importører å gå utenom dollar. Den nye standarden skal prises i yuan renminbi og vil være konvertibel til gull.
Det er Nikkei som melder dette. Dette markerer en hel ny epoke i verdens oljehandel, men også i det internasjonale valutaregimet. Siden oljekrisa i 1973 har all oljehandel foregått i dollar. Denne petrodollaren har garantert bruken av dollar i den strategisk viktige oljehandelen, og har bidratt tungt til å holde dollaren oppe som reservevaluta nummer én og å gjøre det mulig for USA å betale sine underskudd gjennom å trykke så mange dollar The Fed måtte ønske.
Det betyr også at det er første gang vi ser noe som likner en gullstandard siden Richard Nixon i 1971 tok dollaren helt ut av koplinga til gull.
Nikkei skriver:
The contract could become the most important Asia-based crude oil benchmark, given that China is the world’s biggest oil importer. Crude oil is usually priced in relation to Brent or West Texas Intermediate futures, both denominated in U.S. dollars.China’s move will allow exporters such as Russia and Iran to circumvent U.S. sanctions by trading in yuan. To further entice trade, China says the yuan will be fully convertible into gold on exchanges in Shanghai and Hong Kong.
Kina og Russland har de seinere årene kjøpt opp store mengder gull på verdensmarkedet, samtidig som Kina er nummer èn og Russland nummer tre som gullprodusenter.
I juli 2012 kjøpte Hongkongbørsen (Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd) London Metal Exchange (LME). LME handler med 80% av verdens kontrakter i grunnleggende metaller. Denne børsen vil nå også handle i yuan. 6. september 2012 skjedde noe som nesten ikke ble lagt merke til i de store mediene.
Denne dagen erklærte kinesiske myndigheter at fra nå av er alle våre banksystemer og handelssystemer klare for å gjøre all kinesisk handel med olje i yuan og ikke i dollar.
Dagen etter erklærte russiske myndigheter at fra nå av vil de selge så mye olje Kina måtte trenge og at de ville inngå kontraktene i yuan og ikke i dollar.  Det var da det begynte. Og fem år seinere er altså tida kommet for å flytte en vesentlig del av verdens oljehandel ut av dollar og over i en gullbasert yuan. Råolje er ikke en eller annen vare. Råolje er sjølve Varen i verdenshandelen. Dette er et marked som har vært totalt dominert av dollaren.
En oljeprising med gull som garanti vil være svært fristende for oljeeksportørene og kan bli det som river petrodollaren over ende. At dette vil få vidtrekkende konsekvenser når det gjelder å svekke USAs hegemoni er er årets understatement.
 

25 oljemilliarder ”er borte”

(Hans Petter Hansen - nr 38 - 2001) Vi, og mange med oss, har gang på gang tatt til orde for å bruke penger fra våre enormt store gass- og ...OLJEPRODUKSJONEN FALLER USTOPPELIG

OLJEPRODUKSJONEN FALLER USTOPPELIG

I 2013 ble det i Norge utvunnet 84,9 millioner m3 olje fra 68 felt. Det tilsvarer en produksjon på 1,47 millioner fat pr. døgn, noe som passer inn i...

NORSK OLJE- OGGASSPRODUKSJON

NORSK OLJE- OGGASSPRODUKSJON

■ Norsk oljeproduksjon var i 2014 87,8 millioner kubikkmeter. Det er en økning på 3 % i forhold til 2013. Dette tallet tilsvarer en produksjon på...

Krig med Kina -UTENKELIG?

Krig med Kina -UTENKELIG?

■ Obama har fyrt opp spenningen i Sørkinahavet ved å sende krigsskip inn i et omstridt område. Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai sa tidligere i år at...


Oljenedturen fortsetter

Jubel i 2006, men ikke for arbeidstakerne i 2016: Administrerende direktør Svein Moxnes Harfjeld (t.h.) fikk æren av å åpne Oslo Børs onsdag morgen i anledning børsnoteringen av Bergesen Worldwide Offshore. Tom Kristiansen og Niels Erik Feilberg (t.v.) applauderer. Oljeproduksjonsselskap FPSO . Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

(1 - 17) Den norske oljenedturen fortsetter

Nedgangstidene i oljebransjen fortsetter inn i nyåret. Den norske leverandørindustrien...

TISA er den nye oljen

Iskald protest foran Stortinget lørdag ettermiddag. Regjeringen fastsatte tidligere denne uken en ny grense for havisen. Nå går iskanten nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet. Flere er bekymret for at det betyr mer oljeindustri i sårbare områder, og lagde snømenn med plakater:

(1 - 17) TISA er den nye oljen for finanskapitalen. Avtalen gjør offentlige tjenester til et forretningsområde med enormt potensiale. Bare i Norge er ...


Leteboringer i 2017

Illustrasjonsfoto: Valhall-feltet, Nordsjøen 20170815. Deler av Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen med den nedlagte hotellriggen til venstre. Valhall-feltet, som består av til sammen seks oljeplattformer, har hatt oljeproduksjon siden 1982. Anlegget har produsert over 1 milliard fat olje siden den gang og har som ambisjon å pumpe opp 500 millioner fat olje til før den stenges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

(25 - 2017) Året 2017 er snart over, og det er på tide å se på hvilke resultater året har gitt når det gjelder letinga etter olje og gass. Men først...


Kina går fremover

Kina går fremover

Til tross for at Kina ikke omtales så ofte i norske massemedia, har vel mange fått med seg at Kinas økonomi oppnådde en 6,9 prosent vekst i 2017. Det...Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering