■	Globaliseringsfellen. Foto: Darley Shen
■ Globaliseringsfellen. Foto: Darley Shen

■ Billige råstoff, ekstrem forgjelding, finansmarkeder kollapser: Neoliberal globalisering er på vei inn i sin egen felle.

Da sind der längst überfällige, von »Experten« stets als unwahrscheinlich dargestellte Crash der chinesischen Aktienbörsen oder die von der US-Notenbank Fed für September angekündigte Erhöhung der Zinssätze und die damit zu erwartenden noch höheren Dollar-Kurse. Die Rohstoffpreise (Öl, Kupfer, Kohle, Eisen, etc.) sind abgestürzt. Und das weltweite Transportaufkommen sowie die Frachtpreise sind auf die Tiefstände des Rezessionsjahres 2009 gefallen. Viele Ökonomen sehen das als sicheres Zeichen dafür, dass die Weltwirtschaft auf Talfahrt gegangen ist.
De siste ukene får også kommersmediene fokus på global-økonomien. Nå er det ikke lenger mulig å bortforklare og ignorere. For lengst forfalne lån, krakk på Kina-børsene, som `eksperter` mente var usannsynlig, eller US-seddelbanken FEDs annonsering av økte rente i september, noe som ventelig fører til renteheving og høyere dollarkurs.
Prisene på olje, kopper, jern m.m. er i fritt fall. Globale fraktrater er nede på samme nivå som under krisen i 2009. Mange økonomer ser det som sikkert tegn på at verdensøkonomien er på vei nedover.

Tilliten til sentralbankenes forventete allmakt forsvinner raskt. Det er de som styrer økonomi med pengepolitikk og seddelpresse. Nå gjengjeldes politikernes manglende evne og vilje de siste 6 årene til å sette inn tiltak mot virkningene av den neoliberale doktrinen. `Tida da vi ennå kunne gjøres noe, renner ut raskt`, skriver John Ficenec i konservative britiske The Telegraph. Overalt, fra Kina til Brasil, mister sentralbankene kontroll med finansmarkedene, mens realøkonomien er på vei inn global stillstand. `Undergangsuret for globalt finanskrakk er 1 minutt på tolv`, skriver Ficenec. I 23 land har klokken allerede passert 12; Latin-Amerika; Colombia, Chile, Peru; i Asia; Kina, Malaysia, Indonesia, Singapore, Taiwan og Thailand; Afrika; Ghana, Kenya, Marokko, Nigeria, Egypt; EU; Bulgaria, Hellas, Polen og Slovenia og i øvrige Europa: Serbia, Ukraina og Tyrkia. I disse statene er finansboblene allerede sprukket og aksjemarkedene styrter.
De fleste av børskrakkene skjer i land, som ellers omtales som framvoksende markeder; (EM = Emerging Markets). De siste årene lar FED disse markedene flyte over med billige penger i billion-klassen, tatt opp som lån i US-dollars. Men når FED på slutten av 2014 annonserer en rente-økning i 2015 flere ganger, stiger dollaren enormt i forhold til nesten alle andre valutaer. Det gjør det umulig for låntakerne å betjene dollar-lån med inntekter i lokale valutaer.

Vanskene skjerpes ytterligere når EM-landene utsettes for kapitalflukt som griper om seg og ifølge Financial Times er oppe i 1 billion US-dollar på 13 måneder, tidlig i uke 34. Samtidig stuper prisene på mange råstoff som eksporteres fra `framvoksende EM-land`. Nøyaktig det samme scenario forårsaker en latinamerikansk gjeldskrise på 1980-tallet.
Bank of America advarer i uke 34 om at utviklingen i Kina i løpet av de neste månedene kan føre til fornyet asiatisk finanskrise á la 1990-tallet. Trass i innsprøytinger i milliardklassen fra Kinas seddelbank fortsetter aksjebørsene i Kina å stupe med ytterligere. I forhold til tidligere verdi er samlet tap 25-35 %. Reaksjoner i finansmarkedet viser at dårlige nyheter fra Kina heller ikke lover noe godt, verken i USA eller EU. Samtidig er Kinas index på nye oppdrag på laveste nivå siden mars 2009. Da er landet allerede inne i resesjon.
Ekstra-problem oppstår etter uventet devaluering av Kinas Yuan. Fra Sør-Korea, Vietnam og Malaysia til Indonesia og Latin-Amerika slutter en seg til devaluerings-runddansen, som igjen gjør det bortimot umulig å betjene lån i dollars. Antallet kandidater for statskonkurs blant EM-landene vokser. Sosial uro utvikler seg i Brasil via Kasakhstan til Kina. Et systemet som presses gjennom for at kapitalbevegelsene til Vestens multinasjonale selskap skal ha grenseløs frihet, kombinert med oppheving av alle økonomiske beskyttelsesmekanismer i EM-land, er i oppløsning.
USA-portalen Zero Hedge (ZH) er kjent for analyser av det internasjonale finansmarkedet. I dag har ZH flere lesere enn mange `etablerte` finansavisene. Ifølge denne portalen som altså analyserer mulighetene for investeringer heter det nå: `Og vi er bare i starten`.
Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 31/8-2015. Kilde: Rainer Rupp/JW, 21/8-15

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering