Brexit viser alternativ til EØS

Nei til EU ønsker britene lykke til med den historiske avstemningen, og ser frem til en fornyet norsk EØS-debatt etter Brexit.

Storbritannia er en av Norges viktigste handelspartnere i EU, og en britisk utmeldelse vil redusere EUs betydning som marked og leverandør for Norge. Norge og Storbritannia har lange tradisjoner for gode handelsforbindelser, lenge før landet ble EU-medlem i 1973.

En Brexit i folkeavstemningen 23.juni, altså at britene forlater EU, vil være en historisk styrking av det britiske folkestyret og en tydelig melding mot EUs ambisjoner om å bygge et Europas forente stater. Brexit vil også gi nye kort i den norske EØS-debatten.

Den britiske folkeavstemningen handler om en utstrakt misnøye med at EU med hver eneste traktat er blitt mer overnasjonal, der makt er flyttet fra medlemslandenes folkevalgte forsamlinger. Britene fikk aldri stemme over EUs grunnlovstraktat. Avstemningen ble avlyst da flertallet i Frankrike og Nederland stemte nei. I stedet ble de fleste bestemmelsene gjennomført med Lisboatraktaten, uten folkeavstemning. Mange briter opplever derfor at de er dratt med i en unionsbygging som de ikke har fått sagt sin mening om.

Med et flertall for «leave», vil Storbritannia forhandle om en handelsavtale med EU. Det følger av EU-traktaten at når et land melder seg ut, skal landet og EU forhandle og komme frem til en avtale innen to år. Denne avtalen skal inneholde rammene for Storbritannias fremtidige forhold til EU.

EØS-avtalens demokratiske underskudd, der nye lover fra EU i praksis overtas på samlebånd og uten stemmerett, gjør det utenkelig at Storbritannia vil gå inn i dagens EØS. Langt mer sannsynlig er at Storbritannia inngår en eller flere tosidige handels- og samarbeidsavtaler med EU. Det som gjerne kalles den sveitsiske modellen, men med et innhold tilpasset Storbritannia og EUs gjensidige interesser og ønsker. Dette er en avtalemodell uten noen automatisk innføring av nytt regelverk og uten noe overvåkningsorgan eller domstol.

En britisk handelsavtale med EU vil være et talende bevis på at påstanden om at det ikke finnes noen faktiske alternativer for Norge utenfor EØS er en myte.

Uttalelse fra Rådsmøtet i Nei til EU 17 april 2016.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kan vi leve med EØS-avtalen?

1994: Norsk EU-avstemming. EU-barometeret i NRK-studio viste en Nei-seier med 53% mot Ja-sidens 47% ved 01-tiden natt til tirsdag.Foto: NTB Scanpix, Erik Johansen

(18 / 2017) Konsekvenser for norsk arbeidsliv og samfunn

OLAV BOYE
Olav Boye, tidligere faglig tillitsvalgt i Norsk Grafisk Forbund ogen periode på...














Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering