Sosial dumping som forretningsmodell

■ Metodene til vikarbyrået Orange Helse AS er et eksempel på sosial dumping i norsk arbeidsliv. Samtidig viser det hva som skjer når myndighetene liberaliserer arbeidsmarkedspolitikken og gir selskapene frie tøyler på tvers av landegrensene.

Terje Alnes
«Sosial dumping er én av hovedutfordringene i arbeidslivet. Vi risikerer å få en dårligere standard for arbeidsmiljø der kriminelle aktører også kan utkonkurrere lovlig drevne virksomheter. Stortinget har understreket at offentlig sektor har et særlig ansvar for å forhindre dette ved egne anskaffelser.» (Rapport fra Riksrevisjonen 21. juni 2016)

Etter år med rask vekst kan det nå se ut som om Orange Helse AS får døren i ansiktet av norske kommuner. Gransking har avdekket omfattende brudd på kontrakter. Kritikkverdige forhold rundt bl.a. lønns- og arbeidsvilkår førte til at Helseforetakenes Innkjøpsservice, som koordinerer innkjøp til de regionale helseforetakene, 4. april 2016 valgte å si opp rammeavtalen som var inngått med selskapet.Samtidig har store kommuner som Oslo og Bergen også valgt å si opp avtaler med selskapet. Arbeidsmetodene til Orange Helse tåler nemlig ikke en kritisk gjennomgang.

Sosial dumping er et begrep som knyttes til arbeidsinnvandring, hvor utenlandske arbeidstakere får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de nasjonale arbeidstakerne. Begrepet brukes også om generell reduksjon i lønninger innen et felt som følge av tilgang på billig utenlandsk arbeidskraft. I praksis gjelder dette som regel når det er store lønnsforskjeller mellom to land (definisjon hentet fra Wikipedia, den frie encyklopedi).

Alt lå til rette for sosial dumping
I Norge var rammeverket for sosial dumping på plass. En liberalisering av arbeidsmarkedspolitikken skapte sterk vekst i bemanningsbransjen tidlig på 2000-tallet. Antall vikarbyråer eksploderte, og de største aktørene hadde vokst seg kjempestore. Etter at nye medlemsland i Øst-Europa ble inkludert i EØS-avtalen i 2004, åpnet dette helt nye muligheter for arbeidsgivere i vest til å hente billig arbeidskraft.

Lønnsforskjellene mellom landene i øst og vest var store. Samtidig hadde de fleste europeiske lønnstakere hatt minimal lønnsøkning siden årtusenskiftet, mens lønningene i Norge økte jevnt og trutt. Sammen med sterk kronekurs frem til 2014 skapte dette store lønnsforskjeller i EØS-området, med Norge på topp og Litauen og Romania på bunn.
Høyresidens politikk med «konkurranseutsetting» av velferdstjenester vant frem. Det betydde at kommersielle aktører ble loset inn på et nytt «marked». I en situasjon hvor det var mangel på norske helsearbeidere ble løsningen å hente nye fra Europa, og de fleste ble rekruttert fra de nye EU-landene i øst, der lønningene var aller lavest.

Årets gasellebedrift 2011
I Bergen satt Nils Kristian Paulsen klar, han oppdaget mulighetene etter at statsminister Jens Stoltenberg hadde fortalt på tv hvor mange flere hender de trengte i norsk helsevesen. Orange Helse AS ble etablert i 2007. Forretningsideen er å leie ut medarbeidere til sykehus, sykehjem, hjemmesykepleie, bofellesskap og private helseinstitusjoner.

I 2011 ble Orange Helse kåret til årets Gasellebedrift i Hordaland i den tradisjonelle rangeringen til Dagens Næringsliv, DNB og PWC. Fire kriterier lå til grunn: Det var 4 år eller mer siden bedriften ble etablert, bedriften hadde omsetningsvekst i alle disse årene, omsetningen var mer enn doblet, og bedriften hadde positivt driftsresultat i alle de siste 4 årene. Orange Helse var altså en suksesshistorie, basert på næringslivets egne kriterier.

I dag har selskapet avtaler med over 80 kommuner over hele landet og er Norges største private hjemmesykepleieaktør, med en omsetning på 184,6 millioner (2014).

Eid av et postboksselskap
Styreleder og daglig leder av Orange Helse AS er Nils Kristian Paulsen. I følge nettstedet regnskapstall.no har han 24 roller i norsk næringsliv, de fleste som daglig leder eller styreleder, i tillegg til å være styremedlem i flere eiendomsselskaper i Bergen.

Orange Helse AS er et datterselskap av Orange Group AS. Orange Group AS var frem til 25. februar 2014 eiet av et britisk-registrert postkasseselskap, lokalisert i en industripark i Essex, Orange Desmet Invest Limited. Hverken eierskap, regnskap eller opplysninger om dette selskapet er offentlig tilgjengelig (6). Det er likevel grunn til å tro at eieren var Nils Kristian Paulsen. I dag eier Paulsen 50 % av Orange Group, gjennom selskapet Desmet Invest. 9 andre eiere/selskaper deler de resterende 50 %.

Selv om det er Orange Helse AS som inngår avtaler med kommunene betyr ikke det at helsepersonellet som gjør jobben er ansatt i selskapet. Fra selskapets regnskapsnotater fremgår det at det i 2013 ble leid inn sykepleiere fra datterselskapet Orange Helse Baltic UAB for 90 millioner kroner. Om ikke dette kompliserer bildet tilstrekkelig kunne daværende finansbyråd i Bergen Liv Røssland 4. desember 2014 opplyse bystyret om at flere av sykepleierne som jobber for Orange Helse AS er ansatt i enda et datterselskap, nemlig Orange Helse Filialas, en avdeling av Orange Helse lokalisert i Litauen.

Denne selskapsstrukturen, der intern innleie av arbeidskraft fra datterselskap til moderselskap er selve forretningsmodellen, gjør etterprøving og kontroll av ansattes lønns- og arbeidsvilkår svært krevende. Når deler av konsernet attpåtil er registrert i et annet land kan det være regelrett umulig.

For ordens skyld: Bergen kommune hadde i sin kontrakt med Orange Helse AS fra 2012 gjort det klart at bruk av underleverandører ikke skulle forekomme.

 

Resten av artikkelen finner du på friheten.buyandread.com, i løssalg i Narvesen eller i posten som abonnement.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Nye tilfeller av sosial dumping

Nye tilfeller av sosial dumping

Nå i månedsskiftet august/september har vi igjen fått offentliggjort brudd på lønns- og arbeidsvilkår på bygge- og anleggsplasser i Norge.

Avisa...
















Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering