Med støtte fra islamske terrorgrupper har Tyrkias  AKP-regjering innledet et militært angrep på den syriske grensebyen, Jarubulus, få mil vest for Kobane.

(Bilde: skjermdump/presstv.us)

Angrepet startet 23/8-16 som operasjonen `Eufrat-skjoldet`: Etter hundrevis av artilleri -og rakettangrep fra Tyrkias bruhode Karkamis mot Syrias grenseby Jarubulus brøt tyrkiske anleggsmaskiner med støtte fra tyrkiske spesialenheter gjennom Syrias grense-sperringer. 2 timer senere startet luftangrep mot syrisk territorium. Tyrkiske tropper slo først en korridor i retning byen som til nå har vært kontrollert av `den islamske staten`, IS. Så gikk syrere, alliert med Tyrkia, ut fra sine egne etablerte bruhoder på tyrkisk jord inn i Jarubulus. 

Tyrkias autoritære president Recep Tayyip Erdogan presenterte aggresjonen som om målet for angrepskrigen var å drive flere terrorgrupper vekk fra grenseområdet. `Truslene fra disse gruppene skal en gang for alle elimineres`, het det offisielt om operasjonen. Helt klart er det her snakk om den demokratiske kurder-militsen YPG og IS: `Tyrkia vil nekjempe terror-elementer, ha fram humanitær hjelp og hindre nye bølger av flyktninger`, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. (Bilde: kremlin.ru)

Det er klart at det militære slaget først og fremst rettes mot kurdiske styrker i Nord-Syria, nærmere bestemt Rojava, som like før hadde fordrevet IS fra byen Manbij, sammen med lokale arabiske grupper, 35 km sørvest for Jarabulus. Tyrkias regjering har aldri tidligere  prøvd å `frigjøre` grensebyen, som har vært IS-okkupert fra 2013. Den er bare opptatt av å hindre at flere områder overtas av syriske kurdere med gode forbindelser til det `kurdiske arbeiderpartiet`, PKK. 

At Erdogans militærapparat ikke er gått til angrep på Syria for å bekjempe jihadister, viser seg allerede i koalisjonen av `moderate opprørere` som opererer som Ankaras fotsoldater: Med seg har de krigere fra jihadist-bander som `Ahrar al-Sjam` og turkmenere i `Sultan-Murad-brigadene`. Også islamistene i `Harka Nur al-Din al-Senki`, som for kort tid siden ble kjent over hele verden for å halshugge et 12 år gammelt barn for åpent kamera, deltar i innmarsjen offisielt. De fleste av Ankaras fotsoldater har et tett forhold til Tyrkias AKP-regjering og deler ønsket om `å gjøre Syria til en islamsk stat med sjaria-lov`.  

Ved å vise til øyenvitner på flukt fra Jarabulus og Manbij sier det kurdiske nyhetsbyrået ANF dessuten at `byen i stor grad overgis fra IS og andre jihadist-grupper. Noen kommentatorer snakker om en form for vaktavløsning`.

I det store spillet om Syria er utvilsomt det folkerettsstridige angrepet et vendepunkt: For det første viser USA-alliansen nå ved sin støtte til aggresjonen at den bekjemper sine angivelig tette allierte i kurdernes YPG og `de demokratiske syriske kreftene`, SDF, som ledes av YPG. For det andre vil verken Tyrkia eller jihadistene, som Tyrkia har stasjonert i Jarabulus, nøye seg med å innta denne grensebyen.

Syrias regjering har samtidig henvendt seg til FN og kalt aggresjonen `grove brudd på Syrias suverenitet`. Også talspersoner for kurderne har tatt til ordet. Aldar Khalil i den demokratiske unionen i Rojava, PYD, kalte angrepet `en krigserklæring fra Tyrkia`.

Per Lothar Lindtner, oversettelse, 25/8-2016.

Kilde: JW/Peter Schaber, 25/8-2016.       

 

 

På tampen av første dag

På tampen av første dag

På bildet ser du to av mine viktigste våpen i klassekampen denne uken; Kaffekoppen og radiokontakt med tolkene; To andre er telefonen jeg tok bildet...


Fortsatt krig i Syria

Fortsatt krig i Syria

USAs intervensjon i Syria har ikke ført fram.Nye «verktøy» tas i bruk; og krigen fortsetter. Syrias legitime styre frigjør landet – hva gjør USA (og...


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering