Med støtte fra islamske terrorgrupper har Tyrkias  AKP-regjering innledet et militært angrep på den syriske grensebyen, Jarubulus, få mil vest for Kobane.

(Bilde: skjermdump/presstv.us)

Angrepet startet 23/8-16 som operasjonen `Eufrat-skjoldet`: Etter hundrevis av artilleri -og rakettangrep fra Tyrkias bruhode Karkamis mot Syrias grenseby Jarubulus brøt tyrkiske anleggsmaskiner med støtte fra tyrkiske spesialenheter gjennom Syrias grense-sperringer. 2 timer senere startet luftangrep mot syrisk territorium. Tyrkiske tropper slo først en korridor i retning byen som til nå har vært kontrollert av `den islamske staten`, IS. Så gikk syrere, alliert med Tyrkia, ut fra sine egne etablerte bruhoder på tyrkisk jord inn i Jarubulus. 

Tyrkias autoritære president Recep Tayyip Erdogan presenterte aggresjonen som om målet for angrepskrigen var å drive flere terrorgrupper vekk fra grenseområdet. `Truslene fra disse gruppene skal en gang for alle elimineres`, het det offisielt om operasjonen. Helt klart er det her snakk om den demokratiske kurder-militsen YPG og IS: `Tyrkia vil nekjempe terror-elementer, ha fram humanitær hjelp og hindre nye bølger av flyktninger`, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu. (Bilde: kremlin.ru)

Det er klart at det militære slaget først og fremst rettes mot kurdiske styrker i Nord-Syria, nærmere bestemt Rojava, som like før hadde fordrevet IS fra byen Manbij, sammen med lokale arabiske grupper, 35 km sørvest for Jarabulus. Tyrkias regjering har aldri tidligere  prøvd å `frigjøre` grensebyen, som har vært IS-okkupert fra 2013. Den er bare opptatt av å hindre at flere områder overtas av syriske kurdere med gode forbindelser til det `kurdiske arbeiderpartiet`, PKK. 

At Erdogans militærapparat ikke er gått til angrep på Syria for å bekjempe jihadister, viser seg allerede i koalisjonen av `moderate opprørere` som opererer som Ankaras fotsoldater: Med seg har de krigere fra jihadist-bander som `Ahrar al-Sjam` og turkmenere i `Sultan-Murad-brigadene`. Også islamistene i `Harka Nur al-Din al-Senki`, som for kort tid siden ble kjent over hele verden for å halshugge et 12 år gammelt barn for åpent kamera, deltar i innmarsjen offisielt. De fleste av Ankaras fotsoldater har et tett forhold til Tyrkias AKP-regjering og deler ønsket om `å gjøre Syria til en islamsk stat med sjaria-lov`.  

Ved å vise til øyenvitner på flukt fra Jarabulus og Manbij sier det kurdiske nyhetsbyrået ANF dessuten at `byen i stor grad overgis fra IS og andre jihadist-grupper. Noen kommentatorer snakker om en form for vaktavløsning`.

I det store spillet om Syria er utvilsomt det folkerettsstridige angrepet et vendepunkt: For det første viser USA-alliansen nå ved sin støtte til aggresjonen at den bekjemper sine angivelig tette allierte i kurdernes YPG og `de demokratiske syriske kreftene`, SDF, som ledes av YPG. For det andre vil verken Tyrkia eller jihadistene, som Tyrkia har stasjonert i Jarabulus, nøye seg med å innta denne grensebyen.

Syrias regjering har samtidig henvendt seg til FN og kalt aggresjonen `grove brudd på Syrias suverenitet`. Også talspersoner for kurderne har tatt til ordet. Aldar Khalil i den demokratiske unionen i Rojava, PYD, kalte angrepet `en krigserklæring fra Tyrkia`.

Per Lothar Lindtner, oversettelse, 25/8-2016.

Kilde: JW/Peter Schaber, 25/8-2016.       

 

 

På tampen av første dag

På tampen av første dag

På bildet ser du to av mine viktigste våpen i klassekampen denne uken; Kaffekoppen og radiokontakt med tolkene; To andre er telefonen jeg tok bildet...


Fortsatt krig i Syria

Fortsatt krig i Syria

USAs intervensjon i Syria har ikke ført fram.Nye «verktøy» tas i bruk; og krigen fortsetter. Syrias legitime styre frigjør landet – hva gjør USA (og...


RSS-mating for kommentarer Kommentarer

Ny kommeentar

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering