• Hjem
  • Politikk
  • Godt vær, sol og mye folk på 1. mai i Oslo

(11 - 2012) Pyntet med vaiende nye faner og flagg og arbeidermusikk tok kommunistene i Oslo imot alle de som møter fram år etter år på Nordre Gravlund, flere generasjoner etterlatte etter våre falne kamerater, samt NKPere, sympatisører og venner. Kampen Janitsjar stod oppstilt og de siste kom gående til da arrangementet startet presis kl. 10. Konferansier Svend Haakon Jacobsen ønsket velkommen og overbrakte hilsen til alle fra NKPs nestor Arne Jørgensen som allerede 6. mai fyller 90 år, og fra Liv Hilt Jørgensen, hvis far satt i NKPs illegale ledelse og var redaktør for flere illegale media, deriblant Friheten under krigen. Hennes bror billedhuggeren Odd Hilt har laget minnebautaen over våre falne kamerater i NKPs ledelse. Minnemarkeringen og Kampen Janitsjars deltakelse hadde 65 års jubileum. Skuespillerparet Lasse Lindtner og Anne Marie Ottersen leste i år igjen dikt ved bautaen og ved Rudolf Nilsens grav. Alle fikk en solid applaus. Hovedtale for dagen var ved Mayo Bustos, leder Oslo og Akershus NKP, som i tillegg til okkupasjonen og minnet om våre falne kamerater var innom Norge i krig, og imperialismens og NATOs krigsforberedelser mot Syria og Iran, og avsluttet med budskapet fra Arne Gauslaa, Ottar Lie m.fl. »Nei til okkupasjonsmakten!» og »Nei til fascismen!»

Ungdomsappellant Fredrik Røe Brevig hedret våre falne kamerater, og sa at vi er her i dag, fordi vi aldri vil glemme den innsatsen som ble lagt ned av disse heltene. Vi kom ned til LO i Oslos arrangement på Youngstorget kl. 11.30 da torget holdt på å bli fylt opp, og mange hørte på talerne, deriblant LO leder Flaaten, som langt på vei hadde samme oppfatning som oss kommunister når det gjaldt den manglende sosiale boligpolitikken, og at noe alvorlig måtte gjøres med den. NKPs seksjon stilte i år med mange nye NKP flagg, Hammer og sigdflagg med stjerne, og Ungkom flagg. Og våre paroler var som følger:
INGEN SKAL BO SEG I HJEL. SOSIAL BOLIGPOLITIKK NÅ!
STYRK KOMMUNENE, SLETT GJELDA!
NEI TIL MONOPOLPRIS PÅ STRØM, FJERN ENERGILOVEN!
NORSK LØNN I NORGE! NEI TIL EU- NEI TIL SOSIAL DUMPING!
NOK ER NOK! NORGE UT AV EØS! STOPP HØYREEKSTREMISME! NULLTOLERANSE TIL RASISME! KNUS FASCISME!
BOIKOTT DEN SIONISTISKE STATEN ISRAEL! FRITT PALESTINA!
STOPP USAS, NATOS OG ISRAELS KRIGSPLANER MOT SYRIA OG IRAN! STOPP USAS KRIGSPLANER, NORGE UT AV NATO!

1. mai toget begynte å gå ut fra Youngstorget kl. 13.30, og de første var allerede kommet inn på torget etter runden før NKPs og den internasjonale seksjonen sist i toget forlot Youngstorget. Over 10 000 i toget i år, og like mange stod langs ruta og så på. NKPs seksjon var godt synlig som vanlig i toget, og de profesjonelt og kunstnerisk utførte parolene vekket interesse og oppmerksomhet. Etter toget begynte folk å strømme inn i NKPs lokaler i Helgesensgate 21 på Grünerløkka kl. 15.30. Sjefskokk Stian svettet seg igjennom flere timers kontinuerlig grilling av koteletter og pølser midt i solsteiken, Mayo, Ellen H., Anka m.fl. skar mye deilig salat, og serverte med tilbehør. Ellen O. og Adrian S. styrte kassa. Det var fullt av folk både inne og ute, så maten og drikke fikk bein å gå på. Praten gikk hele tiden, så det var sosialt og trivelig. Noen var slitne etter all planlegging og arrangementene og forlot lokalet ved 18 tida, mens ungdommen holdt ut lenge i solsteika bak kontoret. En liten manko at vi ikke sang våre gode sanger før kl. 18. Regner med at ungdommen tok det igjen utover kvelden! En solrik og vellykket 1. mai for kommunistene i Oslo.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

1. mai


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering