(23-2012)Et forslag fra regjeringen om å endre beregningen av toll fra faste kronetollsatser til prosenttoll på noen få matvarer, har fått Ingjerd Schou til å komme med en rekke uholdbare påstander. Det er ikke slik som Schou hevder at endringen gjelder en rekke landbruksprodukter.
Dag Norum og Terje Bjørlo, Norges Kommunistiske Parti i Østfold

 


Endringen gjelder for biff/filet av storfe, hele og halve lammeslakt samt faste/halvfaste oster. Hele 5 av 6 importoster blir unntatt fra endringen. Og store mengder kjøtt og ost kan fremdeles importeres tollfritt til Norge.

Bakgrunnen for endringen er at faste kronetollsatser over mange år har svekket effekten av tollvernet. Dessuten er det et ledd i styrkingen av norsk landbruk som Stortinget har vedtatt, noe som Ingjerd Schou tydeligvis er motstander av.

Ingjerd Schou mener at vi ikke kan opprettholde den varslede endringen, samtidig som Norge jobber for økt norsk markedsadgang for norsk fiskeri- og havbruksnæring. Det er faktisk slik Schou at endringen av tollberegningen som regjeringen går inn for er innenfor dagens regelverk. Derfor er det bare tullprat når du hevder at regjeringen skyver sjømatnæringen foran seg for å holde Senterpartiet over sperregrensa.

Videre hevder Schou at nærmere 40 000 ansatte i norsk mat- og drikkevareindustri går en litt mer usikker fremtid i møte. Dette har ingen rot i virkeligheten. Samtidig må det bemerkes at Ingjerd Schou ikke er bekymret når importen av landbruksvarer fra EU har økt fra om lag 11 milliarder kroner i år 2000 og til 27 milliarder kroner i 2011. Den norske eksporten til EU har i samme tidsrom ligget fast på om lag 3 milliarder kroner i året. Og hun er heller ikke bekymret verken for arbeidsplasser i landbruket eller industrien, som vil forsvinne i stort antall, dersom Høyres landbrukspolitikk skulle bli en realitet.

Avslutningsvis mener Schou at ”norske fiskere og sjømat trenger blå medvind”. Da er det grunn til å påpeke at gjennom 8 år med borgerlig styre fra 1997 til 2005 så svinget den årlige verdien av oppdrettsnæringen rundt 10 milliarder kroner. I løpet av de siste 7 årene med ”rødgrønn” regjering har verdien av oppdrettsnæringen økt fra om lag 10 milliarder kroner til nærmere 40 milliarder kroner i året. Så fiskere og oppdrettsnæring har ingen grunn til å savne Schou og hennes partifeller i regjeringskontorene.
Det er grunn til å spørre seg selv hvilke interesser Ingjerd Schou representerer. Det er neppe norske arbeidstakere!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering