• Hjem
  • Politikk
  • Sveriges finansminister Anders Borg råder Hellas til å forlate eurosonen hvis de skal ha noe håp om å komme ut av gjeldskrisen.

(23-2012) Sveriges finansminister Anders Borg råder Hellas til å forlate eurosonen hvis de skal ha noe håp om å komme ut av gjeldskrisen.



Dersom de så snart som mulig forlater eurosonen og går tilbake til den greske drakme valutaen, vil de trolig gjenerobre konkurranseevnen og komme på fote igjen sier Borg i et intervju med Sveriges Radio. Det er en vanskelig og komplisert vei å gå, men det fins trolig ingen annen løsning ifølge Sveriges finansminister. Han mener at Hellas må forlate eurovalutaen innen de neste 6 måneder hvis landet skal unngå fullstendig kollaps og konkurs. Anders Borg gjentok nylig det samme på et internasjonalt valutafondsmøte i Tokyo hvor han la til at i praksis så forstår jo alle litt oppegående mennesker allerede hvilken vei vinden blåser for både Hellas og euroen.
Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble advarer derimot Hellas mot å forlate euroen. En slik handling vil ødelegge både Hellas og eurosonen ifølge ham. Hans klare advarsel og mening deles tydeligvis ikke av Tysklands regjerende kansler Angela Merkel som flere ganger tidligere på EUs toppmøter i klar tekst har truet med å kaste Hellas ut av eurosonen. Og så lenge dagens borgerskap og sosialdemokratene i Hellas klamrer seg til eurovalutaen i håp om flere hjelpelån fra EU vil nok ikke Hellas frivillig forlate euroen. Kommunistpartiet (KKE) og den massive faglige fronten PAME gjennomfører nå omtrent daglig streiker og store demonstrasjoner i byer og tettsteder over hele Hellas mot EUs sparekrav og sin egen regjerings nedskjæringer på alle av landets offentlige og sosiale områder. Store lønnsnedslag, fjerning av viktige pensjonsrettigheter og ublue skatteøkninger for vanlige folk, samt kraftig pris stigning på boliger og forbruksvarer og en enorm økning i arbeidsløsheten har ført til en formidabel akselerasjon i antallet nyfattige grekere. Landet Hellas som i verdens historiebøker alltid har blitt benevnt som sivilisasjonens vugge ser i dag faktisk mere ut som sivilisasjonens synkende skute takket være EU og de internasjonale kapitalistenes utarming av landet over lang tid.

Det er allment kjent at greske skipsredere og andre av landets store kapitalister for lengst har sikret sine formuer ved å plassere milliarder av greske euro i utenlandske banker. Flere av disse såkalte «samfunnsstøtter» har også forlangt unntakstilstand i landet for å få en slutt på befolkningens protester med omfattende streiker og store demonstrasjoner. (Så langt har ikke regjeringen våget å gå ennå, men at dette kan bli innført i tiden som kommer skal man ikke se helt bort fra med borgerskapets gode støtte fra de greske sosialdemokratene og deres partis historisk kjente unnfallenhet for monopolkapitalistenes mange krav.) Dagens situasjon i Hellas er med andre ord meget ustabil og kritisk og kun den framtidige utvikling i landets pågående store klassekamp og styrken til den progressive del av befolkningen vil kunne gi svar på hvor denne siste store greske tragedien ender!

Kilder: ABC Nyheter, SR og NTB

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering