(23-2012) Nok er nok. Europas arbeidere gjør opprør mot utbytterne og utbyttersystemet.



Regjeringer av alle kulører vedtar stadig nye innstrammingstiltak for å redde banker og finansspekulanter under en kapitalistisk systemkrise som utvikler seg stadig dypere. Arbeidere over hele kontinentet svarer med massive demonstrasjoner og generalstreiker.

Storbritannia:
Titusener protesterte i gatene i London, Belfast og Glasgow den 20. oktober. Protestene var rettet mot den konservative regjeringens planer om ytterligere kutt i offentlige tjenester, mens den reduserer skattene til de rikeste. Trade Union Congress (TUC) som representerer 54 fagforeninger og over 6 millioner arbeidere planlegger den største generalstreik siden 1926 for å vise sin motstand mot de brutale innstramningsprogrammer.

Hellas:
Enorme demonstrasjoner i Athen, Thessalonica, Piraeus og et dusin andre byer den 18. oktober. Beskjeden fra PAME, Arbeidernes Militante Front, var klar. Og generalsekretær Aleka Papariga i KKE (Hellas Kommunistiske Parti) understreket: «Den viktige tingen er å bygge en sterk folkeallianse slik at folket kan følge veien for en opphevelse, styrting og frigjørelse fra EU, sanering av gjeld og sosialisering. Der er ingen annen vei».

Portugal:
Titusener demonstrerte i Lisboa den 15. oktober og 29. september mot regjeringens forslag til innstrammingstiltak. Budsjettet for 2013 foreslår å kutte en månedslønn i året for mange arbeidere. Samtidig øker skattene hardest for de lavtlønnede. «La kampen fortsette», ropte demonstrantene taktfast. På bannerne sto det: «Reis til helvete Troika, vi vil ha våre liv tilbake». («Troika» refererer til EU, europeiske sentralbank ECB og Valutafondet).

Spania:
Den 19. oktober vedtok Spanias Hovedsammenslutning av fagforeninger å oppfordre til generalstreik 14. november. Streiken vil falle sammen med planlagte generalstreiker i Portugal og Hellas. Dette er andre generalstreik i Spania i år.

Italia:
Titusener protesterte den 27. oktober i Roma mot ytterligere innstrammingstiltak foreslått av statsminister Mario Monti. Statsministeren er ikke engang valgt av folket, men plassert på taburetten av monopolkapitalen (Goldman Sachs). Arbeidere og kommunister langet ut mot det siste årets ekstreme kutt i velferdstjenester og pensjoner. Innstramminger har ikke ført til investeringer, bare outsourcing og privatisering, sa en demonstrant til Reuters.

Kilder:Gene Clancy: «NO» to austerity. Workers World 24.10.12; Reuters 27.10.12

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering