• Hjem
  • Leder
  • Afghanistan-krigen kan ikke fortsette

Det blir mer og mer klart at krigen i Afghanistan ikke kan fortsette. Den blir nok ikke stanset med en gang. Men Vesten med USA i spissen har innsett at de ikke er i stand til å vinne denne krigen. De ville nok klart det, men da måtte de sette inn svære hærer med millioner av soldater – og det ville blitt for be lastende. Gjennom NATO er også Norge innviklet i denne krigen. Det er skammelig.

General Stanley McChrystal, USAs øverstkom manderende i landet, tilrår en omlegging av hele strategien for å unngå ”fiasko” i Afghanistan: Det er ikke nok å arbeide ”hardere” og gjøre ”mer” av det de vestlige land har gjort inntil nå, helt fra 2001. Dersom ikke felttoget ”vinner initiativet og svekker Talibans kraft til opprør i de neste 12 månedene”, konkluderer McChrystal, vil det kanskje ”ikke len ger være mulig å vinne i Afghanistan.” Uansett hvor mange styrker USA setter inn, vil de ganske sikkert ikke klare å knuse Afghanistan på ett år.

Enkelte militære ledere blant amerikanerne vil vel mene at krigen kan vinnes; men da måtte det settes inn langt større styrker, og det har USA av mange grunner ikke anledning til. Dersom slike drap på FN-ansatte som fant sted nylig skulle unngås, måtte styrkene i Afghanistan økes betraktelig.

Det har heller ikke lykkes å bygge opp en afg hansk hær som skulle kunne ta over når de vestlige styrkene blir trukket ut; å få til noe sånt, har nok vært basert på temmelig stor porsjon illusorisk tenkning fra de som har vært ansvarlig for NATO-styrkene.

Nedtrappingen har allerede startet og kan være fullført om ett års tid. De afghanske styrkene som skulle overta for de vestlige styrkene er svake og korrupte, og da Talibans kampvilje er temmelig sterk og den jevne afghaners kampvilje er tilsva rende svak, må en gradvis USA-tilbaketrekning finne sted. Dette kommer også av at flere land vil trappe ned og ingen vil øke sin tilstedeværelse.

Hva forteller denne krigen om Vestens muligheter til å bekjempe slik folkelig motstand som den i Afghanistan? Den forteller at Vestens muligheter til å føre krig i stor utstrekning i fjerne strøk av kloden, er blitt mindre. Ja, vi må jo spørre hvorfor Vesten, med USA i spissen er ute etter å beherske et område som Afghanistan? Svaret er ressurser. USA begynner å bli fattig på ressurser, spesielt olje og gass. Derfor er landet ute etter å sikre seg slike ressurser overalt på kloden. Afghanistan ligger tett innpå tidligere Sovjetunionen. Disse republikkene pluss sjølve Russland, er fristende for Vesten. Kampen om ressursene kommer nok til å skjerpe seg i tida vi går inn i. Det som det hadde vært behov for nå, er en sosialistisk verden som kunne fordelt klodens ressurser på en rettferdig måte, og som i tillegg forsket på nye ressurser, helst fornybare ressurser, i stor stil.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering