(Hans Petter Hansen - nr 9 - 2010) Danmark har gitt melding om at landet kommer til å trekke seg ut av Afghanistan. Neste sommer skal danske styrker stort sett være ute. For en del år sia trakk Japan seg ut.


Hva betyr det å oppholde seg i Afghanistan under USAs ledelse? Det betyr å slutte opp om imperialistisk politikk, støtte et styresett som ikke har noen sosialistisk målsetting. Den gang Sovjetunionen kjempet i landet var det en annen kamp: En kamp som støttet opp om opprettelse av et sosialistisk styresett i landet. Da grep USA inn ved å skyte ned de sovjetiske helikoptrene. Sovjet ga da opp kampen sjøl om Sovjets krigføring hadde stor støtte i den afghanske befolkningen.

 

Nå er sosialismen nedbygd i det området som tidligere hette Sovjetunionen. Så en kan ikke vente noen initiativ derfra til støtte for radikale krefter i Afghanistan som en må regne med er til stede i større eller mindre grad.

 

Norge må i det hele tatt finne ut hvilken rolle landet skal spille i dagens verden. Hva må den rollen være? Den må inneholde alt som bidrar til fred og utvikling. Mye av det vi er med på når det gjelder utviklingshjelp har vært og er brukbare tiltak. Men Norge klarer jo ikke å fylle det som skulle vært det overordnede mål: Det å gi initiativ til utvikling av sosialismen i verden. Det kunne et Norge som sjøl var sosialistisk ha gjort. Men sosialismen har vi ikke ennå.

 

Men sosialismen blir raskt nødvendig for at utviklinga i det hele tatt skal gå videre. USA og landene i Vest-Europa vil snart erfare det. Videre kapitalistisk utvikling av produksjonsforholdene vil etter hvert stanse opp. Og hvorfor? Fordi en slik utvikling ikke vil sørge for den fordeling av produktene utover som må til. Det gjelder i like høg grad fordelingen av produksjonen. Ved å forlate denne form for produksjon og fordeling vil skillet mellom i-land og u-land forsvinne. Ved at økonomi og produksjon blir gjort sosialistisk kan det oppstå en virkelig framgang i hele verden. Dette vil da også snart komme. Det vil skje en indre utvikling i Latin-Amerika, Afrika og i deler av Asia. Denne utviklingen vil ha en slik retning at den jevner ut forskjellene. Og etter hvert vil det bli utviklet en form for planøkonomi.

 

Hvorfor er det sannsynlig at den økonomiske utviklingen vil ta en slik venstre-retning nå? Utviklingen har allerede vist at fortsatt høyrestyre ikke vil tilfredsstille de kravene til utvikling som tida krever. Dette er vesentlig. Tidligere har kapitalismen i de høgt utvikla landene klart å tvinge fram en fortsatt utvikling av systemet på kapitalistisk vis. Men det samme blir ikke så lett framover. Det har flere grunner. For det første er kapitalen ikke så effektiv til å få fram utvikling i sine egne land lenger, jamfør den siste tids krise. Heller er ikke er de høgt utvikla kapitalistiske landa så effektive i å underlegge seg u-landa nå lenger, sammenlikne med kriseutviklinga vi er inne i nå. Derfor vil framgangen i den økonomiske utviklinga i verden bli snudd vekk fra den kapitalistisk retning – og over på ei sosialistisk retning. Men denne forandringen vil ikke foregå uten kamp. Og den behøver ikke å komme med en gang.

 

Her er det viktig at alle kommunistiske parti i verden støtter kraftig opp om ei slik utvikling i politikken: det vil føre til store endringer bort fra den dominerende utvikling i kapitalistisk retning og over til en dominerende utvikling i sosialistisk retning. Hvor raskt denne omlegga vil skje er usikkert; men mange tegn tyder på at en slik endring vil finne sted. Viktigst er at Russland, India og Kina ser ut til å slå inn på denne vei. Med den vekst disse landene har, vil de styre mye av utviklinga i verden. Dermed vil det politiske innholdet denne gruppa står for, komme til å virke sterkt styrende på verdensutviklinga.

 

Da det må antas at den kapitalistiske utviklingsretninga, som USA er en av hovedkreftene bak, er på tilbaketur, er det viktig at Norge kommer seg ut av støtten til denne politikken. Det kan Norge gjøre ved å varsle tilbaketrekning fra Afghanistan. Gjør som Japan og Danmark! Norge ut av krigen i Afghanistan nå! Det har ingen hensikt å vente med å gjøre en fornuftig handling. Det vil Norge bli berømmet for av de krefter og land som vil representere den framtidige politiske retningen i verden.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering