(Harald Øystein Reppesgaard - nr 14 - 2010) Etter mange fortjenestefulle år takket redaktør Hans Petter Hansen av på NKPs 27. landsmøte.

Ny redaktør er Harald Ø. Reppesgaard som nok er passe skriveferdig, men har på langt nær redaktørerfaring. Men med tiden lærer man, ikke minst av sine feil. Derfor ber jeg allerede nå om tålmodighet dersom noe skulle svikte den første tiden.

Avisa vår har en stolt tradisjon i krig som i fred. NKPs organ har alltid vært et talerør for arbeiderklassen og mot borgerskap og storkapital. Ikke rart at Friheten nektes solgt i kiosker eller forties i media. Det er ikke lenger Dagbladet som kan bruke frasen: ”Vi gir deg nyheten bak nyhetene”. Det er kun Friheten som gjør det. De borgerlige aviser er opptatt av det samme tabloide fjolleri som Melodi Grand Prix, bedre sex med C-vitaminer, hvordan få mindre skatt? nytt om Mãrthas engleskole m.m. Alt overflatisk pjatt man forsøker å innbille den jevne mann og kvinne er av enestående informativ betydning. Er det noen nyheter bak dette er det snakk om hvem som lå med hvem etter Grand Prix-finalen, eller på siste SE og HØR-festen.

Friheten er Norges siste partiavis og eneste kommunistiske avis. Redaktører i borgerpressen og i Klassekampen vil nok si at en partiavis hører fortida til. Det er gammeldags å bli styrt av et parti og dens ledelse. Ja er det det? Andre aviser eies av store kapitalistiske konserner (Orkla og Schibsted) med aksjeeiere som krever utbytte. Avisene er et produkt for profitt, som det meste er blitt etter vel 250 års kapitalisme. Kapitalismens spede begynnelse i Europa vokste frem som en form for «handelskapitalisme» i middelalderen. Først med den industrielle revolusjon mot slutten av 1750-tallet ble handelskapitalismen overført til alle grener av næringslivet. I tiden etter, ble det fart i denne utviklingen og det vokste frem en klasse av fattige lønnsarbeidere som solgte egen arbeidskraft.

Borgerskapets media er underlagt et eierskap som ble konstituert i en tid vi kunne kalle det uopplyste pengvelde og bærer fortsatt utbyttingen av andre menneskers arbeid som sitt fanemerke. Det er på sin plass å minne disse redaktørene om hva slag eierskap de lever under i motsetning til NKPs Friheten.

Schibstedgruppen skriver om seg selv: En dedikert og aktiv ledelse og investor relations-avdeling arbeider daglig mot investormarkedet for å sikre at relevant informasjon tilflyter markedet til rett tid, samt at det oppnås en korrekt prising av Schibstedaksjen. Kontakten med det norske og internasjonale aksjemarkedet har høy prioritet og skal øke kunnskapen om selskapet, opparbeide tillit til Schibsted i investormarkedet samt bidra til å oppnå bedre likviditet i aksjen. Denne tjenesten er beregnet på aksjonærer og andre som interesserer seg for å følge Schibsteds finansielle utvikling.

 

Partiavisene som ble ”partiuavhengige” ble isteden ”konsernavhengige” og ”aksjekursavhengige”. Det borgerlige eierskapet dikterer og preger på sin måte disse avisene som kaller seg ”moderne” og ”nøytrale”. Redaktørene og journalistene tjener krefter som på ingen måte ønsker en objektiv og upartisk informasjon som er rettet mot deres eieres primære profittmotiv eller som fremmer sosialistiske/kommunistiske ideer. Der må NKP skjules i skyggenes dal. Friheten er ikke bare NKPs avis men hele den norske arbeiderklassens avis. Avisas innhold og form skal preges av det. Vi vil skrive om menneskers slit for det daglige brød, kamper for lønn og sosiale goder, avsløre borgerskapets dobbeltmoral, men også framføre kritikk mot fagbevegelsen der den svikter klassen. Vi vil ikke være tause ovenfor  partier som kaller seg ”arbeiderpartier” men som er karrierestiger for  selvopptatte politikere, opptatt kun av neste stortingsvalg og egne posisjoner, og som samarbeider uhemmet med den nasjonale og internasjonale storkapital. Derfor trengs Friheten mer enn noen sinne. Den skal bli mer spisset mot fortielsen og informasjonssvikten til andre media og valgløgnene til de blå, gule, rødgrønne politikere hva enn de nå\ måtte kalle seg. Friheten skal forbi partiavis basert på marxismen-leninismenspolitiske fundament.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering