(Harald Øystein Reppesgaard - nr 16 - 2010) Pølse-Hanssen var kjent som den ærlige og åpne Arbeiderpartipolitiker. Slik har han i alle fall fått lov til å posere i media. Det er jo media som mener det alle andre skal mene. Bak det joviale ytre lå det nok en mer personlig strategisk tenkning for egen framtid og politisk opportunisme enn andre var klar over.

 

Vi skal ikke moralisere over at en velutviklet sosialdemokrat med sans for posisjoner og feite lønninger hopper av fra det politisk liv og blir en framstående lobbyist for det øverste sjikt av det private næringslivet. Han er ikke den første av sitt slag. Det er et skuespill fra veletablerte sosialdemokrater på Stortinget når de akker seg over Hanssens spill bak kulissene for ”rådgivningsfirmaet”- First-House, med adresse nært det kongelige hoff, for å motarbeide sin egen regjerings barnehagepolitikk. Alle vet at går du inn i denne bransjen er det for å påvirke og endre politiske beslutninger i det skjulte mot god betaling.

 

”Rådgivningsfirmaene” bruker helt andre påvirkningsmetoder enn andre dødelige som prøver å endre politiske program eller prosesser i åpne møter i sitt parti, utenfor i tverrpolitiske organisasjoner, leserinnlegg i aviser osv. De har lært knepene fra ”demokratiet” i USA og bruker PR-triks, penger og personlig innflytelser i de kretser der avgjørelser tas. Dette visste Hanssen da han gikk inn i First-House. Dette vet alle oppegående politikere som i dag kaller ham for en ”forræder” og ”umoralsk”. De som spiller overrasket er de ekte bakstreverne og taskenspillere. De som tar ham i forsvar er hele ”omdømmebransjen” som elsker denne type politikere som etter årelang vandring i maktens korridorer, lokalt som sentralt, kjenner det kapitalistiske demokratiets mangeartede veier i labyrinten for det private næringslivs makt og profittøkning. For Geemuyden, Kise – og hva de nå heter – en slik avhopper i deres fang gull verdt.  En ekte sosialdemokrat gir bransjen deres enda større legitimitet og status. Det er ikke bare høyrefolka som kommer som ventet, men tenk; denne gang er det en hel, fullbefaren ”folkets mann” som anerkjenner bransjens fiksfakseriet i demokratiets lukkede bakrom.

 

Hvorfor raser man imot at han i dag inntar en helt annen holdning til de som beriker seg på privat barnehagedrift, enn da han satt i regjeringen? Han er da sin ”masters voice”. Oppdragsgiveren gir ham ikke 2-3 mill. i lønn ved å være ulydig. For å ha egne meninger Å si noe annet enn det firmaet krever er uhørt.

Sosialdemokraten Hanssen er et ekte, rendyrket produkt av sosialdemokratiets historie. Av Aps samarbeid med næringslivet, blandingspolitikken etter krigen og privatiseringen av folkets eiendom fra 1980-åra og framover. Hanssen har aldri oppfattet seg som revolusjonær og krevd sosialistiske løsninger for fellesskapets interesser. Han vil beholde et samfunn der politikk kan bli til et egoistisk og privat foretakende og hvor erfaringer og smartness som man ervervet seg som folkevalgt stortingsmann for å ta seg av hele folkets interesser, uten videre – selvfølgelig for høye salær - selges de eiendomsbesittende 10 % av folket. En superoverklasse som fritt kan fortsette sin videre vei – også under de rødgrønne - til mer rikdom og umettelig overforbruk. Han er en mann av sin tid. Det har vært flere Ap-koryfeer før ham som har solgt sin politiske kapital til storfinansen. Grete Faremo var i ”Rådgiverne LOS” og i styret til Microsoft Norge. Karita Bekkemellom er i styret til meglerhuset ”Carasa”. Flere sosialdemokrater vil følge i deres og Hanssens spor. Giskes flørt med kongehuset og det private næringslivet vil få en høy stjerne hos korridorspringende PR-guruer. Vent å se. Vi kommunister er ikke overrasket over slike sosialdemokratiske metamorfoser – fra folkets mann til privatkapitalismens mann. Vi så det samme under Hitler-Tyskland i mellomkrigstiden. ”Wer hat uns veraten – Die Sozialdemokraten”, ropte arbeiderklassen da SPD ikke løftet en finger for å på stoppe den nazistiske utviklingen. SPD gikk inn for opprustning og krigsbevilgninger med full applaus fra tysk, men også norsk, engelsk og amerikansk, storfinans. Det private næringslivet og de forlokkende tilbud fra storkapitalen har alltid vært en honningkrukke for sosialdemokratiske ledere. De samarbeider alltid med høyresiden og hater kommunistene. Hvorfor? Kommunistene gjenkjenner og avslører sosialdemokratenes samrøre med høyre- og finanskreftene mot folkets interesser. Harde ord om Pølse-Hanssen. Hadde han kunnet noe om den faktiske arbeiderbevegelsens historie, nasjonalt og internasjonalt, – ikke den som borgerlige antikommunister har podet oss fulle av - hadde han kanskje nikket litt samtykkende med hodet. Det er vel for mye forlangt. Tross alt.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering