(Harald Øystein Reppesgaard - nr 19 - 2010) Moderaterna - det svenske Høyre – kaller seg ”Det nye arbeiderpartiet”. Søndag den 12.september opphøyde Moderaternas leder Reinfeldt seg til landsfader: Moderaterna er nå statsbærende og ”Sveriges enda arbetarparti”. Mussolini kunne ikke ha gjennomført øvelsen bedre. Heller ikke Fr.p. Han tegner om politikken ved å omdefinere sentrale begreper som ga mening og betydning for arbeiderklassen. ”Arbeider” er i følge ham en hvilken som helst person som har jobb. Det er som å høre logikken til Erasmus Montanus hos dikteren Wessel: Røkke flytter verdipapirer og jobber og er arbeider. Johansen er renholder og jobber og er arbeider. Begge er arbeidere: Ergo er Røkke og Johansen like. Arbeiderklassen er dermed avskaffet i det svenske ”folkehemmet”. Røkke og Johansen er i samme ”båt” og har like livsvilkår. De har bare valgt ulike yrker.

 

Borgerlige og sosialdemokratiske partier frir nå til middel- og arbeiderklassen med ord og uttrykk som er arbeiderklassens for å forvirre og viske ut klasseforskjellene i det kapitalistiske samfunn. Vi vet at det er også klasseforskjell mellom en renholdsarbeider og en hjertekirurg. Fordelingen av verdiskapningen i samfunnet er helt forskjellig. Lønnen er ikke det et avgjørende. Det finnes arbeidere i LO-kollektivet som tjener meget godt. Å være arbeider handler også om utdannelse, arbeidsmiljø, levetid, ferievaner, muligheter for avansement på jobben, selvtillit, språkressurser m.m. Forskjellene er meget store mellom klassene og lagene i samfunnet. Alle lever ikke under samme forhold, eller er i samme ”båt”. Ulikhetene er strukturelle, er bygd inn i den kapitalistiske økonomien og utgjør fundamentet hele samfunnet er bygget på. Klasser er i siste instans et spørsmål om makt og eierforhold. Høyrekreftenes definisjon av arbeidere er forsøk på å forhindre at arbeiderklassen skal bli klar over seg selv som egen klasse som blir utbyttet. Man innbiller oss at alle har like muligheter. Når vi nå engang lever forskjellig skyldes det bare den enkeltes frie valg. Konflikter har intet for seg - i alle fall ikke klassekamp. Den velter hele skuta og alle blir tapere. Slik avradikaliserer og demotiverer man dem som har grunn til å ta kampen opp – arbeiderklassen. Også Hitler rappet arbeiderklassens honnørord bl.a. sosialisme. Den gang var sosialisme et populært begrep. Også innenfor middelklassen var det sterke antikapitalistiske strømninger. Men Hitler mente jo noe annet med sin nasjonalsosialisme. Det at sosialdemokratiets egen analyse og retorikk ikke lenger preges av et klasseperspektiv har gjort det lettere for Moderaterna, Høyre og Fr.p. å overta arbeiderbevegelsens grunnbegreper. De ifører seg arbeiderbevegelsens klær. Disse partiene kan overta ordene og rollen fordi ”sossarna” har sluttet å gjøre det.

 

Men Moderaterna er allikevel ikke et arbeiderparti for alle. De har funnet opp ordet ”utenforskapet” dvs. de arbeidsløse, de syke, ”pakkisene” i forstedene. Bunnfallet. De kan sosialdemokratiet få. Moderaterna er for anstendige arbeidere – the decent majority – som Tony Blair kalte dem.

 

Sosialdemokratiets knefall for høyrekreftene er bare en forklaring hvorfor Moderaterna vant valget i Sverige. Hele 90 % av det svenske avismarkedet er borgerlig og pøser ut over en avideologisert arbeiderklasse sine kapitalistiske og imperialistiske herskertanker daglig. Som i Norge er arbeiderpressen død. Friheten er det eneste unntaket.

 

Det er en stor og viktig kamp om overbygningen i samfunnet vi har foran oss. En idé- og kulturkamp. Arbeiderklassen med ærlige sosialister og kommunistene må ta tilbake de marxistiske og leninistiske begrepene. Vi må avkle ordsminke som ”globalisering”, ”verdiskapning”, det ”frie økonomiske markedet” m. m. når vi snakker om imperialisme, merverdi og profitt og finansielle masseødeleggelsesvåpen. Kommunistene skal bruke utrykk med mening og innhold som er arbeiderklassens eget språk og våpen. Arbeiderklassen må ta tilbake sine klær fra borgerskapet slik at de står nakne tilbake. Avslørt for hvilke krefter de egentlig representerer.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering